Grafik i fokus på konstskola i Sätra: Därför vill vi vara en del av lokalkulturen
Sätra Publicerad 15:30, 5 januari 2024Ett par hundra meter från Sätra centrum finns ett dystert industriområde. Här, i byggnaden framför den ödsliga parkeringen på Stensätravägen, ligger Grafikskolan. Det är den enda konstnärliga utbildningen i Norden som erbjuder utbildning inom samtliga grafiska tekniker och de konstnärliga formerna boktryck och Artists’ Books.
Grafikskolans entré är ett par trappor upp. Där möts Bättre stadsdel av ett dovt hamrande och ett lika lågmält puttrande från en kaffemaskin. Längre in i lokalen står Mariana Ekner och samtalar med ett par av sina elever. Hon har, bortsett från en sexårig paus, varit rektor för Grafikskolan sedan 2003.
Vad är grafik?
– Grafik är ett sätt att skapa bilder som genom de specifika tryckmetoderna möjliggör ett flerfaldigande av verket. Det blir aldrig identiska kopior utan handens arbete syns också, vilket ger ett eget unikt uttryck i varje bild. Avtrycket blir som en alternativ pensel. Grafiken som sådan har en demokratisk potential genom att det har mycket med boktryck att göra. Grafiken har använts mycket i just politiska sammanhang, inte minst i form av affischkonst, säger Mariana Ekner.
Hon fortsätter:
– Grafik är, oavsett politisk färg, ett uttryckssätt. Känslan är att många börjar bli lite trötta på den digitala strömmen av bilder och uttryck, och det känns som att vi är tillbaka till det här. Grafik är mer “hands on”.
Hur är det att jobba med konventionell grafik, jämfört med den digitala?
– Man möter materialet på ett annat sätt än när man jobbar digitalt. Varenda en kan knäppa bilder och så. Trögheten i materialet gör ju, känner jag, att den är i analogi med människans. För människan, per definition, har ju en kropp. Det är skönt att materialet som sådant kommer med sitt uttryck.
LÄS ÄVEN: Designer öppnar skomakeri i Midsommarkransen
En av eleverna är Isak Heldt, som läser Artists’ Books-programmet. Han går sitt första år här och trivs bra.
– Artists’ Books-programmet är lite av ett sidospår från de andra kurserna, men jag får hoppa in på de kurserna och delta också. Jag jobbar på en seriebok och gör ett reduktionstryck i linoleum, säger Isak Heldt.
Han förklarar:
– För varje färg jag lägger på så skär jag bort lite mer av linoleumet. Det blir successivt mer och mer färg på, tills det inte finns något linoleum kvar.
Vad är det som utmärker Grafikskolan, enligt dig?
– Stora lokaler! För att vara en grafikverkstad i Stockholm så är det väldigt lite folk här. Man har mycket “free space” och behöver inte boka någon tid, och det är väldigt ovanligt. Det är också ovanligt att ha så många olika pressar. Stenlitografi, den ursprungliga litografin, finns typ inte i Stockholm, förutom här.
Vad gör du framöver?
– Jag ska söka vidare till andra konsthögskolor med det arbete som jag håller på med just nu.
En annan av Grafikskolans elever är Lily Broni. Hon berättar att hon är äldst av eleverna, men att hon ändå känner sig som en del av gemenskapen.
– Det är fin stämning här. Folk är hjälpsamma och öppna, och det är högt i tak. Och inte minst, att få jobba med de här gamla maskinerna och pressarna, det är fantastiskt tycker jag.
Genom att lära sig grunderna i grafik hoppas hon på att bredda skickligheterna i sin huvudsakliga syssla, som grafisk formgivare och illustratör.
– Det är jätteroligt att få använda de här olika teknikerna. Jag jobbar sedan 90-talet som grafisk formgivare och illustratör. Så jag gör illustrationer i mitt jobb och det här är en vidareutveckling på det, kan man säga.
Utöver yrket som rektor är Mariana Ekner själv konstnär. Som ung studerade hon på både Nyckelviksskolan och Konstfack, och hon har alltid sett skapandet som ett självklart sätt att uttrycka sig. Hon upptäckte konsten redan som sexåring, i samband med att hon gick på en waldorfskola i Bromma.
Men trots att hennes hennes familj var tillåtande och kulturintresserade så tog det ett tag innan hon förstod att hon kunde jobba som konstnär.
– Att hålla på med konst… Det var lite för roligt och jag trodde inte att det var det jag fick bli. Det man skulle hålla på med skulle vara svårt, trodde jag. Men sen, när jag fattade, så var det bara ”all in”.
LÄS ÄVEN: 8 lokala kulturaktörer beviljas stöd från Stockholms stad – så mycket får de dela på
Inledningsvis var hon rektor här på deltid. Hon såg det först som ett brödjobb som gjorde det möjligt för henne att ägna mer tid åt det egna konstnärskapet.
– Men en hel värld av tid öppnades. Jag upptäckte att jobbet som utbildningsledare var mycket roligare, och svårare, än jag hade föreställt mig. Men så roligt att vara rektor just på en grafikskola, för det innebär att jag försöker följa med i vad som händer, och få koll på de senaste trenderna inom ämnet.
Utöver Grafikskolan huserar även MISA Konst och Grafik här. Det är en arbetsinriktad verksamhet för personer med funktionsnedsättning som samtidigt vill utveckla sitt konstnärskap. Mariana Ekner berättar att samarbetet med MISA Konst och Grafik påbörjades redan för tio år sedan, när Grafikskolan var belägen i Hammarby Sjöstad.
Sedan dess har MISA haft daglig verksamhet och kvällskurser hos Grafikskolan, och på så vis kan funktionsnedsatta personer kombinera sin träning inför arbetslivet med konstnärligt lärande.
– Syftet är att öka deras förmåga i anställningsbarhet. Men det är också väldigt viktigt för deras personliga utveckling, på samma sätt som grafik och konst är viktigt för alla, säger Mariana Ekner.
Hon avslutar med en hälsning till Bättre stadsdels läsare:
– Vi vill vara en del av lokalkulturen. Jag hoppas att fler får kännedom om att Grafikskolan finns i Sätra och att fler ska hitta hit, för så blir det roligare. Det är det här med “shift skills”; ju fler som är här, desto mer lär vi oss av varandra. Det faktiskt finns en förberedande högskoleutbildning i Sätra, här i lokalsamhället!
Grafikskolan
Adress: Stensätravägen 9A
Grundades: 1970-talet
Finansiering: Statsbidrag och elevavgifter
Vad: En konstutbildning med fem-sex lärare, där eleverna får lära sig djuptryck, sten-plåtlitografi, screentryck, samt bok- och högtryck. Under utbildningen får eleverna även träffa andra inbjudna gästlärare och föreläsare med meriter inom konst och pedagogik. Som student får man också en mentor som följer ens utveckling över tid, och som kan ge stöttning under utbildningens gång.
Utbildningar:
– Grafikgrund, ett eller två år
En högskoleförberedande utbildning som också ger grund för eget konstnärligt arbete.
– Projektutbildning, ett år
Dessa elever har ett eget projekt som de utför. Utbildningen öppnas i vissa fall upp för terminsbaserade studier.
– Artists’ Books-utbildningen, ett år
“Den är mer teoretisk och handlar delvis om vad själva begreppet “Artists’ book” står för. Det är ett “extended space” där man värnar om det demokratiska. Man äger sina egna produktionsmedel och behöver därmed inte gå till ett tryckeri”, förklarar Mariana Ekner.
Hur ansöker man om en plats på Grafikskolan? På deras hemsida finns mer information.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k