Trend med ökad otrygghet i Stockholm kan vara bruten
stockholm Publicerad 16:20, 10 september 2020Stockholmarnas oro för att utsättas för brott minskar något. Men äldre-äldre oroar sig mer för att vistas ute på kvällarna.
Det visar Stockholms stads årliga trygghetsmätning som presenterades på torsdagen.
Mätningen visar att personer som är 80 år eller äldre i större utsträckning än yngre avstår från att vistas ute under vissa tider på dygnet, framförallt på kvällen. Till exempel i Skärholmen känner sig 30 procent mycket otrygga. I hela staden avstår varannan äldre helt från att gå ut vissa tider på dygnet.
– Att äldre inte vågar gå ut på kvällen bekymrar mig verkligen, kommenterar äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.
Mätningen visar också tydligt att äldre är extra försiktiga och vaksamma över sina boenden samt värdeföremål och kontanter samt undviker att lämna sitt hem obevakat en längre tid.
– Äldreperspektivet glöms alltför ofta bort. Med nya mätmetoder och fokus på äldre kan vi arbeta mer riktat mot just denna grupp för att öka tryggheten för samtliga i Stockholm.
LÄS ÄVEN: Här är oron för överfall och sexuella trakasserier större
Stockholms stad skriver i ett pressmeddelande att årets trygghetsmätning ändå visar på ett försiktigt positivt resultat. I alla fall i förhållande till den gradvis ökning av oro och otrygghet kopplat till brott som noterats i Stockholm sedan 2011.
– För 2020 tycks ökningarna ha planat ut eller till och med börjat minska. Detta gäller såväl för den generella oron för brott (vilken minskat från 11 till 9 procent i årets mätning) som för oro i det egna bostadsområdet, där ökningen avtagit och planat ut på en nivå om 10 procent otrygga, skriver staden.
Trygghetsmätningen är en enkätundersökning om trygghet, och utsatthet för olika typer av brott. Sedan 2008 har den genomförts var tredje år med ett slumpmässigt urval av personer 16–79 år mantalsskrivna i Stockholms stad. Totalt besvarades enkäten i år av 17 857 personer. Undersökningens resultat är nedbrutet i olika stadsdelar, grupper och åldrar.
Bilden: Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k