Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

HN budgetpressbild 2024 (1)

Region Stockholm: SL-kortet dyrare – skatten och patientavgifterna höjs

Publicerad 14:58, 4 oktober 2023

Höjd skatt och ett högre pris för SL-kortet. Det är resultatet när mittenkoalitionen i Region Stockholm presenterade de budgeten för 2024.

 Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Skatten höjs med 30 öre till 12,38 kronor per intjänad hundralapp.

– En skattehöjning med 30 öre är i det här läget alternativet till kaos. Regeringens svek mot regionerna lämnar oss med valet att antingen massvarsla vårdpersonal och stänga vårdcentraler eller att höja skatten. Vi vägrar låta gamla, sjuka och vårdpersonal ta den smällen. Vi väljer att ta ansvar här och nu, kommenterar Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd i ett pressmeddelande.

De styrande partierna, Socialdemokraterna, Centerpartiet  och Miljöpartiet lägger fram budgeten tillsammans med Vänsterpartiet. 

De skriver att det är en stram och återhållsam budget för att skydda sjukvården och kollektivtrafiken från dramatiska besparingar. 

Inflationen leder till kostnadsökningar som slår hårt mot regionens verksamheter, för Region Stockholm är det ungefär 10 miljarder kronor. För att täcka detta budgethål genomförs ett antal åtgärder. Regionen fortsätter att kapa administration, minimera konsultanvändningen och minskar beroendet av hyrbolag i vården. 

LÄS ÄVEN: Nu höjs skatten i Stockholm – så ska pengarna användas

Utöver det budgeterar regionen ett underskott för att täcka de tillfälligt höjda pensionskostnaderna. Dessutom genomförs intäktsökningar genom höjd skatt, höjda patientavgifter och kollektivtrafiktaxor för att skydda sjukvården och kollektivtrafiken, skriver partierna.

Priset på SL-biljetterna höjs. För 30-dagarsbiljetten blir höjningen 50 kronor 2024, det innebär att den kommer att kosta 1 020 kronor 2024. Priset höjs sedan ytterligare 40 kronor 2025.

Enkelbiljetten höjs med 3 kronor.

– Regeringen har, i en historiskt svår tid, lämnat kollektivtrafiken i fritt fall. Vi måste skydda de grupper som påverkas hårdast av en tuffare ekonomi. Därför har vi särskilt prioriterat att frysa biljettpriset för unga, studenter och pensionärer i årets budget, säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd i pressmeddelandet

Samtidigt fryses priset för reducerade biljetter under 2024 och åldersgränsen för barn som får resa kostnadsfritt tillsammans med betalande vuxen höjs till 11 år.

Patientavgiften för besök på närakuter höjs från 250 kronor till 375 kronor. Som jämförelse är avgiften på sjukhusens akutmottagningar 400 kronor.

Enhetstaxan inom öppenvården höjs från 250 kronor till 275 kronor.

Avgiften per dygn inom slutenvården höjs från 120 kronor till 130 kronor.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: