Annons:
Annons:

KALENDER

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

SEMINARIUM: I MÖTET MELLAN KONSTENS OCH VETENSKAPENS METODER på Färgfabriken

9 oktober kl.12:15 - 13:45

I MÖTET MELLAN KONSTENS OCH VETENSKAPENS METODER?
Konstnärer och forskare samtalar om erfarenheterna från sina samarbeten inom ramen för Symbiosis.
Anmäl dig via mail för att säkra din plats till daria@fargfabriken.se
Drop in i mån av plats.
I utställningen Symbiosis berör vi livet. Om hur människan förhåller sig till landskap, vatten, energi, handel, teknologi, arkitektur, koldioxid och regelverk. Avsikten är att väcka tankar och känslor om hur vi förhåller oss begreppet symbios.
I seminariet fördjupar vi oss i några av dessa teman och diskuterar hur de kom att utvecklas genom olika former av samarbeten mellan konstnärer och forskare. Vi undersöker också vilka curatoriella möjligheter och utmaningar som uppstår när man skapar en utställning där konst och vetenskap möts.
Medverkande:
Forskare från KTH: Mattias Höjer, Katarina Larsen, David Nilsson
Konstnärer: Åsa Cederqvist, Jens Evaldsson
Moderator: Joachim Granit, konstnärlig ledare, Färgfabriken
Samtalet är uppdelat i tre block:
1: Går det att göra konst av ett komplicerat regelverk?
“Art of Rules” är ett konstnärligt verk om komplexa regelverk, närmare sagt EU:s regelverk för unionens koldioxidutsläpp EU ETS. Men verket kommunicerar också ett konstnärligt undersökande metod där vetenskapen och konsten flyter in i varandra mot nya horisonter. Under detta samtal berättar Mattias Höjer (forskare på KTH) och Jens Evaldsson (konstnär) om det konstnärliga arbetsprocessen bakom Art of Rules.
2: I gränslandet mellan andlighet och forskning
Genom sitt verk The Essence – Spirit of the Water gestaltar konstnären Åsa Cederqvist det andliga genom att vattnet får ett väsen som vänder sig till dig och mig. Men verket är också i dialog med de forskningsberättelser som KTH Nature väver samman om vatten, infrastruktur och människans vilja att kontrollera detta ytterst vitala element för allt liv på denna planet. Både konstverket och forskningsberättelserna förenas i behovet av en ökad respekt och förståelse för den okontrollerade naturen.
3: Möjligheter och utmaningar – hur uppstår dialog och samarbeten mellan vetenskap och konst?
Ett samtal med alla medverkande i dialog med publiken. Vad förenar forskaren och konstnären, vilka likheter finns och vad är det som särskiljer i arbetsmetoderna och de undersökande processerna? Varför är det intressant att skapa möten över olika kunskapsgränser? Vilken typ av friktioner kan uppstå, och hur kan dessa användas?
——————————————————————–
OM DE MEDVERKANDE
Mattias Höjer är professor i miljöstrategisk analys och framtidsstudier vid KTH. Han intresserar sig för digitalisering, byggande och infrastruktur, med utgångspunkt i framtidsstudier för hållbar utveckling.
Katarina Larsen är forskare i vetenskapshistoria, teknologi och miljö vid KTH. Hon intresserar sig bland annat för användarperspektiv i strategisk planering med utgångspunkt i framtidsstudier för hållbar utveckling.
David Nilsson är forskare i vetenskapshistoria, teknologi och miljö vid KTH. Han intresserar sig för hur fenomen som globalisering, imperialism och utvecklingsbistånd påverkar lokala processer. Han fokuserar på vatten och miljö på urbana platser.
Åsa Cederqvist är konstnär baserad i Stockholm. Hon verkar i skärningspunkten mellan bildkonst, film och koreografi och har både utbildat sig och undervisat på Konstfack. Genom video, skulptur, installation, fotografi, och ofta med förlängningar i form av performance eller digitala medel, skapar hon humoristiska och oroande världar, som rör sig alltmer mot en blandning av virtuella och fysiska sfärer.
Jens Evaldsson är konstnär med lång erfarenhet av samarbetsprojekt. Han har deltagit i utställningar runt om i världen med verk som ofta handlar om människans beteende och sociala interaktioner. Arbetssättet är varierat och brett, ofta inom vad som kallas gör-det-själv och makerkulturen.

Annons:
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: