Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Skarp kritik mot arbetsmiljön i Brännkyrka församling

Arbetsmiljöverket (AMV) kritiserar Brännkyrka församling för en rad brister i arbetsmiljön. Vid ett besök i april i år framkom bland annat att flera anställda känt sig utsatta för kränkande särbehandling.

I somras avgick ordföranden i Brännkyrka församlings kyrkoråd och förra veckan tvingades kyrkoherden sluta.

I den rapport som AMV skrev efter besöket i våras kritiseras kyrkan på flera punkter.

– Vid inspektionen framkom att flera arbetstagare har känt sig utsatta för kränkande särbehandling, skriver Arbetsmiljöverket i sin rapport.

Dessutom är det enligt rapporten otydligt vilka som har ansvaret för viktiga arbetsmiljöuppgifter och att säkerheten måste ökas i situationer där hot och våld kan förekomma. 

Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivaren skyldighet att göra det som behövs för att ingen av arbetstagarna skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet.

Den 19 september gjorde myndigheten ett återbesök för att kontrollera vilka åtgärder som församlingen vidtagit.

Kekke Waltersson är sedan i somras ny ordförande i Brännkyrka församlings kyrkoråd. I ett mejl svarar han på Bättre stadsdels frågor.

Vad handlar kritiken från Arbetsmiljöverket om, som ni ser det?
– Den handlar om vissa brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, förebyggande åtgärder vad gäller eventuell risk för hot- och våldssituation, skriftliga rutiner för riskbedömning vid verksamhetsförändringar, samt skriftlig handlingsplan och åtgärder för att förebygga kränkande särbehandling. 

En del handlar om att anställda upplevt att de känt sig utsatta för kränkande särbehandling. Vad handlar detta om?
– Jag har i dagsläget inte tillräcklig kännedom om dessa specifika fall för att kunna uttala mig.

Instämmer ni i kritiken?
– Ja, det är uppenbart att det finns brister vad gäller arbetsmiljön i församlingen. 

Vad i kritiken tycker ni är mest angeläget att åtgärda?
– Givetvis ska vi se till att snarast möjligt genomföra de åtgärder som Arbetsmiljöverket konstaterat att vi måste genomföra. Det är alarmerande att det kommit signaler om att personal upplevt sig utsatta för kränkande särbehandling, men det går inte att ställa de olika åtgärderna i verkets rapport mot varandra. Vi behöver ta krafttag kring arbetsmiljöarbetet i stort. Svenska kyrkan i Brännkyrka församling ska vara en attraktiv arbetsplats med god arbetsmiljö.

Vilka åtgärder vidtar församlingen på kort och lång sikt ang detta?
– Vi har i kyrkorådet denna vecka tillsatt ett personalutskott som tillsammans med församlingens ledning och skyddsombud tar ett krafttag kring personal- och arbetsmiljöfrågor. Med stöd av Stockholms stift kommer vi initiera en process där vi strategiskt och metodiskt ska lyfta på alla stenar, tänka klokt tillsammans med all personal och förtroendevalda, med sikte på att bygga sunda strukturer och kulturer.    

När slutade kyrkoherden och varför?
– Han avslutade sin tjänst i förra veckan. Det beror på att vi landat i att han inte var rätt person att leda personalen och möta de utmaningar vi står inför.

Vilka samband finns mellan att han slutat och AMVs kritik?
– Vi hade under en tid fått signaler om att det fanns brister i hans ledarskap och att han inte på ett tillfredsställande sätt tog sig an de brister och utmaningar vi ser på arbetsmiljöområdet. Arbetsmiljöverkets kritik är en del i detta, men inte allt. Det är en samlad bedömning av situationen som lett till att vi kom överens om att han behövde lämna.

Vilket ansvar har kyrkorådet i detta?
– Kyrkorådet är ytterst ansvarigt för arbetsmiljön i församlingen, så givetvis tar vi detta på största allvar. Sedan jag tillträdde som ordförande i kyrkorådet i somras har jag fått ta del av en mängd  information som för mig var nyheter. För mig är det oerhört viktigt med transparens och öppen dialog. Personal och förtroendevalda måste jobba tillsammans för att hitta vägarna framåt. Det finns mycket gott i Brännkyrka församling, vi har kloka och engagerade anställda och jag ser optimistiskt på framtiden.

Text: Annette Widén

Publicerad 10:50, 11 oktober 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: