
Unikt uruppförande om Årstafrun
ÄlvsjöNästa vecka sätter Brännkyrka församling upp ett lokalt nyskrivet oratorium. Uruppförandet äger rum i Brännkyrka kyrka och handlar om den lokala historiska kändisen Årstafrun.
– Det har inte gjorts något som kan liknas vid det här oratoriet här tidigare, så det är nog tämligen unikt i församlingens historia, säger Erik Stenseke, webbredaktör i Brännkyrka församling.
Det är Tobias Lundmark, som vuxit upp utanför Skellefteå och som numera är organist i Salems församling, som är upphovsman till körverket. Det började med att kantorn i Brännkyrka, Robin Spurrier, Tobias vän och kollega, ville ha ett verk anpassat för Brännkyrka vokalensemble. Sedan kom man med idén att temat skulle lyfta fram något centralt för Brännkyrka, nämligen den kvinna som kallats Årstafrun.

Årstafrun – Märta Helena Renstierna – bodde i Årsta gård under 1700- och tidigt 1800-tal. Hon hade en vänskaplig kontakt med Carl Michael Bellman, som brukade gästa gården innan sin död 1795.
Anledningen till att kunskaper om hennes liv är väl bevarade är det dagboksskrivande hon gjorde ända fram till 86 års ålder. Ett flertal böcker har skrivits om henne och om den vetskap hon gett om sin samtid, och dagböckerna finns bevarade i Nordiska museets arkiv. Idag kan man till och med följa dagboksinläggen på Facebooksidan Årstafrun som uppdateras dagligen.

Märta Helena hade ett liv kantat av tragik. Hon fick åtta barn varav sju inte nådde vuxen ålder. Även hennes make avled i förtid.
– Det jag slogs av var att trots all död och tragiken så är Gudstron stark, säger Tobias till församlingstidningen Brännkyrkabladet.
Samtidigt hade hon ett aktivt och socialt liv med mycket koppling till Brännkyrka kyrka, där hon både var med i församlingslivet och där hon valde att begrava sina barn. Hon blev senare själv begravd på kyrkogården.
Carl Michael Bellman skrev en text till ett evenemang på Årsta gård 1793, ”Den vidtbekante Calasdagen”. Den finns med i ny tonsättning i oratoriet. Anders Fröling som tidigare gestaltat Bellman kommer att medverka. I övrigt speglar verket dramatiken i Årstafruns liv, varvad mellan glada och nattsvarta stunder. Samma berg- och dalgångar medförde skapandet för tonsättaren.

Trots det hon fick gå igenom upplevde hon sig välsignad, vilket Tobias Lundmark fastnade för. Hon hade inte bara hopp utan även visshet om att hon och hennes bortgångna skulle träffas igen. Han vill att uppsättningen ska visa på den tröst och Gudstro som vinner över hopplösheten.
Uruppförandet sker söndag 15 september i Brännkyrka kyrka och verket uppförs vid sammanlagt fyra tillfällen.
Text: Maria Steinwall
Läs mer:
Mest lästa:
- Samråd med många synpunkter: Tänk på detta när nya t-banan till Älvsjö planeras
- Barnboksdebut med morfars historier
- Ungdomsgäng med golfklubba störde resenärer vid Örnsbergs t-bana
- Idrottsrörelsen hoppas på nya rekommendationer – även för äldre ungdomar
- Biblioteken öppnar igen – detta gäller
- Gymnasieelever får återvända till skolan – på deltid
Följare 19,5k