Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Unikt uruppförande om Årstafrun

Nästa vecka sätter Brännkyrka församling upp ett lokalt nyskrivet oratorium. Uruppförandet äger rum i Brännkyrka kyrka och handlar om den lokala historiska kändisen Årstafrun.

– Det har inte gjorts något som kan liknas vid det här oratoriet här tidigare, så det är nog tämligen unikt i församlingens historia, säger Erik Stenseke, webbredaktör i Brännkyrka församling.

Det är Tobias Lundmark, som växt upp utanför Skellefteå och som numera är organist i Salems församling som är upphovsman till körverket. Det började med att kantorn i Brännkyrka, Robin Spurrier, Tobias vän och kollega, ville ha ett verk anpassat för Brännkyrka vokalensemble. Sedan kom man med iden att temat skulle lyfta fram något centralt för Brännkyrka, nämligen den kvinna som kallats Årstafrun.

Tobias Lundmark med sitt körverk

Årstafrun – Märta Helena Renstierna – bodde i Årsta gård under 1700- och tidigt 1800-tal. Hon hade en vänskaplig kontakt med Carl Michael Bellman, som brukade gästa gården innan sin död 1795. 

Anledningen till att kunskaper om hennes liv är väl bevarade är det dagboksskrivande hon gjorde ända fram till 86 års ålder. Ett flertal böcker har skrivits om henne och allt det rika kunskaper hon redogjort för om sin samtid, och dagböckerna finns bevarade i Nordiska museets arkiv. Idag kan man till och med följa dagboksinläggen på Facebooksidan Årstafrun som uppdateras dagligen.

Märta Helena Renstierna

Märta Helena hade ett liv kantat av tragik. Hon fick åtta barn varav sju inte nådde vuxen ålder. Även hennes make avled i förtid.

– Det jag slogs av var att trots all död och tragiken så är Gudstron stark, säger Tobias till församlingstidningen Brännkyrkabladet.

Samtidigt hade hon ett aktivt och socialt liv med mycket koppling till Brännkyrka kyrka, där hon både upplevde församlingslivet och valde att begrava sina barn. Hon blev senare själv begravd på kyrkogården.

Carl Michael Bellman skrev en text till ett evenemang på Årsta gård 1793, ”Den vidtbekante Calasdagen”. Den finns med i ny tonsättning i oratoriet. Anders Fröling som tidigare gestaltat Bellman kommer att medverka.  I övrigt speglar verket dramatiken i Årstafruns liv, varvat mellan glada och nattsvarta stunder. Liknande berg- och dalgångar medförde skapandet för tonsättaren.

Brännkyrka kyrka på 1800-talet

Trots det hon fick gå igenom upplevde hon sig välsignad, vilket Tobias Lundmark fastnade för. Hon hade inte bara hopp utan visshet om att hon och hennes bortgångna skulle träffas igen. Han vill att uppsättningen ska visa på den tröst och Gudstro som vinner över hopplösheten.

Uruppförandet sker söndag 15 september i Brännkyrka kyrka och verket uppförs vid sammanlagt fyra tillfällen.

Text: Maria Steinwall

Publicerad 10:55, 7 september 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: