Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

personer

Eldsjäl och social entreprenör utöver det vanliga – nominerad till Årets lokala företag 2023

Publicerad 16:22, 29 oktober 2023

Det Spångabaserade sociala företaget Blå Vägen hjälper personer att komma in i eller tillbaka till arbetslivet. 

Det handlar till exempel om nyanlända som lär sig svenska, eller långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna som får hjälp med att börja försörja sig själva igen. På så sätt får dessa personer även en samhörighet med andra.

Det är föreningen Spånga Blåbands arbete med introduktion av flyktingar som bedrevs av under slutet av 1990-talet som banat vägen för Blå Vägen. Företaget bildades 2007 och är fristående utan bidrag från stat eller kommun. 

– Vi är egentligen som vilket företag som helst. Allt vår all överskott investerar vi i den egna verksamheten, säger Blå Vägens vd, Ulla-Mai Ceder Lindberg.

Ulla-Mai växte upp i det lilla samhället Hultafors utanför Borås, där de berömda tumstockarna och andra verktyg produceras. Både hennes far och hennes bröder jobbade i verktygsfabriken. Pappan var även lokalpolitiker och mamman scoutledare. 

Ulla-Mai flyttade hemifrån tidigt och bosatte sig i Göteborg. Där arbetade hon som förskollärare och föreståndare för en förskola. Sedan bar det av till Stockholm och nu bor hon med sin make i Bromsten.

– Eftersom jag ville jobba med vuxna pluggade jag vidare inom U-landskunskap och dessutom gick jag en folkhögskoleutbildning till journalist. 

Sedan arbetade hon inom olika studieförbund och med olika projekt där solidaritet med tredje världen och miljön var i fokus. Dessutom har hon arbetat på Sociala Missionen i Huddinge. 

– För mig är rättvisa och solidaritet viktigt även om det inte kan bli helt rättvist i samhället, men man kan försöka uppnå det. 

Förutom i Spånga finns Blå Vägen  även i Skärholmen, Tensta, och Hjulsta. Idag har bolaget sammanlagt ett 60-tal anställda med varierande bakgrund och erfarenhet. De allra flesta av de anställda är tidigare deltagare. Några har också fått hjälp att starta eget företag.

De som kommer till  Blå Vägen kommer ofta från arbetsförmedlingen eller försäkringskassan, flera har varit arbetslösa i flera år och några har funktionshinder

Många som arbetstränar hos dem jobbar i köket och i caféet. 

– Dessutom är vi mycket aktiva på marknader med försäljning av företagets hantverksprodukter, som små väskor, förkläden och grytlappar. Vi hjälper även till med små skrädderiuppdrag, exempelvis lägga upp byxor. 

Blå vägen är nominerat till Årets lokala företag 2023 Hässelby-Vällingby.

Läs mer på: Blå Vägen

Nominera ditt lokala favoritföretag till utmärkelsen Årets lokala företag 2023. Nominera i Bromma, Hägersten-Älvsjö, Hässelby-Vällingby. Fram till den 6 november.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: