Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: ”MP lovar runt men håller tunt”

Publicerad 12:37, 19 februari 2018

DEBATT. Att känna sig trygg där man bor är en grundläggande frihet. Jessica Jormtuns (MP) debattartikel i Bättre stadsdel innehåller ingenting som konkret kan leda till ökad trygghet i vår stadsdel, utan innehåller som vanligt mest allmänt hållna formuleringar och tomma ord.

Inledningen innehåller några punkter om en generella satsningar i Stockholm med ambulerande ordningsvakter och trygghetsfonder.  Sedan tar hon upp lokala insatser som enligt Jessica Jormtun är satsning; fler fältassistenter, starta föräldravandring och närmiljövandring.  Är det dessa åtgärder som ska skapa tryggheten i vår stadsdel?  Föräldravandring har alltid funnits och kommer alltid finnas utifrån de frivilliga krafternas engagemang, det är inget som den rödgrönrosa startat själva, även om de vill få det att låta så.

Hon skryter också med att de har utökat med en fältassistent till fem fältassistenter. Men hon talar inte om att fältassistenttjänsten har hållits vakant i samband med nedskärningar med 2 procent  i stadsdelen. Hon talar inte om att man har lagt ner fritidsgården i Telefonplan och Axelsberg.  Hon pratar också om preventiva ungdomsinsatser i satsdelen, men hon pratar inte om en socialtjänst i kris i stadsdelen som ledde till att många socialsekreterare har sagt upp sig. Stadsdelen har tappat kompetens men det verkar inte bekymra henne.

Ingenting som hon nämner kommer att skapa trygghet. Det måste till både polisära och sociala insatser för att få resultat. Där måste politiken skapa förutsättningar och prioritera frågan. De allmänna insatser som nämns är inte lösning på ungdomsrån och våld som sker har pågått länge. Fokusera insatser tillsammans med polisen på just den aktiva ungdomsgäng som skapar våld och personliga tragedier för offren. Då går det att vända trenden när samhället ska visa reaktion och tydliga konsekvenser för att begå brott.

Vi vill också att stadsdelen tillsammans med polisen, fastighetsägare, företagarorganisationer och föreningslivet tar fram en handlingsplan för akuta insatser i områden..

Det hjälper inte med vackra och flummiga drömmar ihop om att det ordnar sig. Det har alltid funnits föräldravandringar, närmiljövandringar och det ska vi fortsätta med men att detta presenteras som nya åtgärder när situationen ser ut som den gör är faktiskt skamligt.

Abit Dundar ( L), vice ordförande i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: