Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

p-plats karta

Fler stadsdelar i Hägersten-Älvsjö får parkeringsavgifter

Publicerad 09:45, 11 april 2025

Parkeringsavgifter införs i tolv nya områden i Stockholm, bland annat i flera stadsdelar i Hägersten-Älvsjö.

Det skriver den rödgröna majoriteten i ett pressmeddelande.

– Vi vill minska utsläppen och fylla staden med fler gågator, cykelstråk och busskörfält, snarare än långtidsparkeringar. Målet är att det alltid ska vara mest attraktivt att förflytta sig till fots, på cykel eller med kollektivtrafik. Det ger en stad som präglas av folkliv snarare än motorbuller, kommenterar Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Förslaget innebär att parkeringsavgifter införs i Vällingby, Råcksta, Blackeberg, Fruängen, Älvsjö, Stureby, Svedmyra, Tallkrogen samt de avgiftsfria delarna av Äppelviken, Mälarhöjden, Gamla Enskede och Skarpnäcks gård.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

LÄS ÄVEN: Nu skrotas Betala P – så ska parkeringsavgifterna betalas framöver

Trafikkontoret har föreslagit att även områdena Solberga och Östberga ska förses med avgifter, för att komma till rätta med den höga parkeringsbeläggningen. Stadens rödgröna styre har gjort en annan bedömning eftersom Östberga och Solberga inte har någon spårbunden kollektivtrafik och tillgången till lokal service är sämre än i många andra områden. De rödgröna vill avvakta med att införa parkeringsavgifter i de här områdena.

De rödgröna skriver att områdena har valts utifrån en helhetsbedömning som visar att det finns ett tydligt behov av att ordna trafiken, i första hand på grund av hög beläggning på gatuparkering.

I de aktuella områdena införs Stockholms parkeringstaxa 5, som innebär en avgift för besöksparkering på 5 kronor per timme mellan 07:00 och 19:00. Taxan gäller alla vardagar utom vardag före söndag och helgdag. Övrig tid är det fortsatt avgiftsfritt.

I samband med att nya områden avgiftsbeläggs kommer också nya områden för boendeparkering att skapas. Boendeparkering är ett parkeringstillstånd som ger invånare möjlighet att parkera på gatorna i sitt närområde till en rabatterad avgift. I taxeområde 5 kostar boendeparkering 300 kronor för 30 dygn eller 20 kronor per dygn.

 Johan Heinonen (S) är ledamot i Stockholms stads trafiknämnd.

– Det här är områden som har hög parkeringsbeläggning och där det ofta är svårt att hitta en plats att ställa bilen. Genom att införa parkeringsavgifter ökar vi andelen lediga platser och underlättar att hitta en parkeringsplats när man behöver en, exempelvis för hemtjänstpersonal, hantverkare och boende som inte kan parkera i garage, säger  Johan Heinonen (S).

En annan aspekt som tas med i kalkylen är utbudet av parkering på kvartersmark, i parkeringshus och garage. Maria Mustonen (V) är ledamot i Stockholms stads trafiknämnd.

– Vi vill att invånarnas gemensamma mark ska kunna användas av så många som möjligt. I stora delar av Stockholm finns det lediga platser på kvartersmark som används för lite. Genom att införa parkeringsavgifter ökar vi incitamenten att ställa bilen i garage, istället för på gatan, säger Maria Mustonen (V).

Syftet med parkeringsavgifterna är att minska klimatpåverkan, förbättra luftkvaliteten och frigöra mer yta. Stockholms nya parkeringsavgifter beslutas på trafiknämnden 24 april och bekräftas av kommunfullmäktige 1 september. Omregleringen genomförs löpande av Trafikkontoret under hösten och vintern. 

Fakta:
Idag står trafiken för över hälften av stockholmarnas totala klimatutsläpp. Samtidigt kantas huvudstadens gator av cirka 120 000 parkeringsplatser för bilar. Det motsvarar fem gånger hela Gamla stans yta. Stockholms stad har ett uttalat mål att biltrafiken ska minska med 30 procent till 2030.

Här införs nya parkeringsavgifter

  • Vällingby
  • Råcksta
  • Blackeberg
  • Äppelvikens avgiftsfria del
  • Mälarhöjdens avgiftsfria del
  • Fruängen
  • Älvsjö
  • Stureby
  • Svedmyra
  • Tallkrogen
  • Gamla Enskedes avgiftsfria del
  • Skarpnäcks Gårds avgiftsfria del

Nya boendeparkeringsområden

  • Vällingby
  • Råcksta
  • Blackeberg
  • Fruängen
  • Älvsjö
  • Stureby
  • Tallkrogen


Svedmyra ingår i Tallkrogens boendeparkeringsområde. Äppelviken, Mälarhöjden och Skarpnäcks gård införlivas i de befintliga områdena Bromma, Hägersten och Bagarmossen.

Boende som flyttar in i fastigheter med lagakraftvunnet bygglov från och med 1 juli 2025 kommer inte att ha möjlighet till boendeparkering.

Taxeområde 5

Besöksparkering – bil
5 kronor per timme mellan 07:00 och 19:00.

Besöksparkering – motorcykel
2,50 kronor per timme mellan 07:00 och 19:00.

Taxan för besöksparkering gäller alla vardagar utom vardag före söndag och helgdag. Övrig tid är det avgiftsfritt.

Boendeparkering – bil
300 kronor för 30 dygn eller 20 kronor per dygn.

Boendeparkering – motorcykel
75 kronor för 30 dygn eller 5 kronor per dygn.

erkerIdag finns taxa 5 i Riksby, Bromma, Hägersten och Bagarmossen.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjö-Skärholmens bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: