Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Kraftig ökning av ungdomsarbetslöshet i Hägersten-Älvsjö

Ungdomsarbetslösheten i Hägersten-Älvsjö har fördubblats i sommar. I juli 2020 låg den på 7,3 procent jämfört med 3,7 för ett år sedan. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Besöksnäringen, som i vanliga fall erbjuder unga ett första ingångsjobb, har i stort sett stått still sedan pandemin bröt ut i Sverige och Europa. 

För hela Stockholms stad har ungdomsarbetslösheten ökat med 4,13 procentenheter mellan juli 2019 och 2020. Det är tydligt att ökningen skedde från och med mars 2020 när pandemin bröt ut i Sverige och arbetslösheten har fortsatt att öka även under sommaren. 

– Vissa grupper löper större risk att få långsiktiga problem att etablera sig på arbetsmarknaden även när arbetsmarknaden återhämtat sig. Unga med funktionsnedsättningar, unga med utländsk bakgrund, och unga som saknar fullständiga gymnasiebetyg är i särskild riskzon, kommenterar Karin Ernlund (C), arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Arbetslösheten bland unga minskar

Skillnaderna är stora mellan de olika stadsdelarna. I Rinkeby-Kista och Skarpnäck har ungdomsarbetslösheten ökat med 5,39 respektive 5,55 procentenheter, samtidigt som den i Bromma och Östermalm har ökat med 2,8 respektive 2,2 procentenheter. Totalt uppgår ungdomsarbetslösheten till 7,82 procentenheter i kommunen.

Denna statistik beskriver antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen i relation till befolkningen i respektive stadsdel och åldersgrupp. Därför kan siffrorna skilja sig från de arbetslöshetssiffror som publiceras av Arbetsförmedlingen. Historik och statistik över exempelvis antalet inskrivna arbetslösa finns att tillgå. Källa för siffrorna är Sweco, Arbetsförmedlingen

I Stockholms stad tillsätter nu mer resurser på stadens Jobbtorg, där ungdomar kan få hjälp med studie- och yrkesvägledning samt jobbsök. Även antalet utbildningsplatser på komvux utökas, likaså samarbetet med privata aktörer.

– Framåt kommer Integrationspakten med sina 230 medlemsföretag rikta ännu mer fokus på ungdomarnas arbetssituation. Vi behöver hitta nya enkla jobb inom de branscher som stärkts under krisen, både genom att ta fram snabbutbildningar men också andra insatser. 

Publicerad 08:35, 3 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  2. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Äter du pizza idag?

View Results

Publicerad 20:29, 1 januari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: