Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Det finns en väldig oro bland våra medlemmar”

Föreningen Fenix i Aspudden är en mötesplats för personer som på olika sätt är i behov av stöd och gemenskap. Den ideella verksamheten hotas nu av nedläggning.

Fenix har ansökt om 450 000 kronor i bidrag för 2016, men stadsdelens förslag ligger på 50 000 – pengar som inte skulle kunna täcka föreningens utgifter.

– Förra året fick vi 300 000 kronor och en sänkning på 250 000 gör att verksamheten måste läggas ner eller i alla fall omvandlas radikalt. Vi skulle tvingas flytta till en mycket billigare lokal, säger Karin Alm, verksamhetschef på Fenix.

Sedan föreningen startade år 1998 har den bland annat bedrivit väntjänst och självhjälpsgrupper för människor som på olika sätt är i behov av stöd.

Fenix (Karen Alm)

Förra året drabbades Fenix av ett hyrespålägg på drygt 200 000 kronor, vilket hade resulterat i nedläggning om inte stadsdelen hade gått in med ett finansiellt demokrati- och utvecklingsstöd.

I år hotas alltså återigen föreningen av nedläggning och den här gången verkar det inte bli tal om några demokrati- och utvecklingspengar.

– Stadsdelen tycker inte att vi är tillräckligt lokala eftersom vi välkomnar människor från hela Stockholm. Vi tar emot omkring 12 000 besökare om året. Många av dem är anonyma. Eftersom vi inte riktar oss till någon fast målgrupp tycker stadsdelen att vi är för diffusa för att vi skulle uppfylla kraven för bidrag. Men med tanke på att så väldigt många seniorer söker sig till oss tycker jag att vi prickar in stadsdelens mål att satsa på äldre.

Tina Fröroth + Karen Alm

Förra året vände sig Karin Alm till socialtjänstnämnden för ekonomiskt stöd men efter en grundlig utredning meddelade nämnden ironiskt nog att Fenix verksamhet var alltför lokal för att den skulle få centralt stöd.

– Det finns en väldig oro bland våra medlemmar. För många är Fenix mittpunkten i livet, så många är rädda att vi kan komma att tvingas stänga. Fenix är ett öppet hus som det är lätt att komma in i. Utan krav. Det upplägget är unikt.

Stadsdelsnämndens vice ordförande Abit Dundar är kritisk till majoritetens förslag:
– Jag tycker att det är orimligt att föreningen hotas av nedläggning. Det är en väldigt viktig verksamhet för många människor och ett viktigt komplement till de äldreboenden och psykiatriska mottagningarna som finns i området.

Fenix ( Anette + Inez)

Fenix öde ska diskuteras på stadsdelsnämndens möte i morgon torsdag.
– Så många deltagare och medlemmar som möjligt ska dit. Vi vill visa den personliga aspekten och belysa vilka sociala konsekvenser en nedläggning skulle ha på de som är i utanförskap eller är funktionsnedsatta, säger Karin Alm.

Text: Adam Ekstrand
Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 17:38, 13 april 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: