Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

NYTT FÖRSLAG: Stort bibliotek öppnar i Liljeholmen

Det blir ett nytt stort bibliotek i Liljeholmen. Som Bättre stadsdel nyligen rapporterat har allt pekat på en nyetablering i stadsdelen och nu säger kulturförvaltningen ja.

– Förvaltningen föreslår att utreda förutsättningarna för etablering av bibliotek i Liljeholmen och Globen/Slakthusområdet i kombination med renovering av Årsta bibliotek, skriver kulturförvaltningen i underlaget till nästa möte med kulturnämnden.

Det nya biblioteket kan bli lite större, ett så kallat nodbibliotek. 

– I ett nodbibliotek ska liv och lugn i olika rum finnas, liksom ett brett utbud av litteratur och program. Här ska finnas plats för tystnad, plats för samtal och plats för skapande. Här kan också finnas profilerade delar, står det i Biblioteksplanen för Stockholms bibliotek som ligger till grund för förslaget.

Ett antal sådana nodbibliotek håller på att växa fram i Stockholm.

Ett bibliotek har länge legat på önskelistan bland medborgarna i Hägersten-Liljeholmen.

För ett tag sedan ställde Bättre stadsdel enkätfrågan vad man vill att en utbyggd Liljeholmstorgets galleria ska innehålla. Över 300 personer röstade. Biograf, saluhall och bibliotek är efterlängtat. 32 procent röstade för ett nytt bibliotek.

Även lokalpolitikerna i Hägersten-Liljeholmen gillar idén med en ny mötesplats. I ett remissvar – som nämnden antog – till kulturförvaltningen skrev stadsdelsförvaltningen nyligen.

– Idag saknas bibliotek i Liljeholmen, detta trots att det rör sig mycket människor där. Förvaltningen efterlyser därför någon form av bibliotek och mötesplats i området gärna med fokus på unga.

Bild: Alexander Farnsworth
Text: Mats Falck

Ett 40-tal bibliotek finns i Stockholm (från Biblioteksplanen för Stockholms bibliotek)

-Lokala bibliotek. Lokala bibliotek fungerar som nav för språk, litteratur och kunskap i sitt närområde – som ett tryggt vardagsrum. Biblioteken ska kunna profilera sig ihop med de boende i området. Här bör liv och tystnad om möjligt kunna avgränsas genom uppdelning av lokalen men framförallt genom variation över veckans timmar.

-Nodbibliotek. Inom Stockholm växer ett antal nodbibliotek fram. Här ska liv och lugn i olika rum finnas, liksom ett brett utbud av litteratur och program. Här ska finnas plats för tystnad, plats för samtal och plats för skapande. Här kan också finnas profilerade delar.

-Rörliga biblioteket. Biblioteket ska röra sig flexibelt över staden genom bokbussar, pop up-bibliotek och annan tillfällig biblioteksverksamhet. Genom uppsökande, insatsinriktad verksamhet ska biblioteket ta sig till människor som inte tar sig till biblioteket. I det rörliga biblioteket finns profilerad biblioteksverksamhet som resurs för hela staden.

-Uppdragsbibliotek. Biblioteket driver verksamhet på uppdrag av andra parter. Uppdragsverksamhet bedrivs genom tydliga avtal mellan parterna, där uppdragsgivarens behov och uppdragstagarens kompetens och möjligheter möts.

-Digitala biblioteket. Väl utvecklade digitala bibliotekstjänster, med www.biblioteket. se som knutpunkt, är en betydande del av biblioteket. Det digitala biblioteket ska vara tätt knutet till de fysiska biblioteken. Digital och fysisk biblioteksverksamhet bör utvecklas hand i hand och bibliotekstjänsterna vara funktionellt samspelande. Digitala bibliotekstjänster ska utvecklas ihop med biblioteksanvändarna och externa samarbetspartners. Den tekniska infrastrukturen i biblioteken ska vara väl fungerande.

-Kulturhuset stadsteaterns profilerade bibliotek. Bibliotek som vänder sig till specificerade åldersgrupper och/eller målgrupper intresserade av vissa utvalda ämnen. På dessa bibliotek möts besökarna av en personalgrupp med god pedagogisk kunskap och stor kännedom om de specifika ämnesområden som representeras på respektive bibliotek. På Kulturhuset Stadsteatern inryms sex profilerade bibliotek; Rum för Barn, TioTretton, Lava Bibliotek & Verkstad, Bibliotek Plattan, Bibliotek Film & Musik samt Serieteket.

Publicerad 09:03, 25 februari 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Efter-jobbet jazz på Biocafé Tellus

    23 september kl.17:00 - 19:00
  2. Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd sammanträder

    24 september kl.17:00 - 18:30
  3. Invigning av butiken Det Goda Från Italien

    25 september kl.17:00 - 22:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: