Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Så fixar de sin trädgårdsdröm i Mälarhöjden – tillsammans med andra

På en villatomt intill Krausparken i centrala Mälarhöjden har Karin Kjellson och Mark Robinson tagit initiativ till att bilda en bostadsrättsförening för sex hushåll. 

På småhusfastigheten håller nu sex lägenheter i tre hus att ta form.

– På detta sätt kan vi bidra till framtidens trädgårdsstad och levande grannskap där fler kan bo, säger Karin Kjellson, som själv är arkitekt och som har ritat de de två nya husen i som nu uppförs på villatomten.

Tillsammans med sina kollegor på arkitektkontoret Theory Into Practice har hon jobbat med flera idéprojekt om hur befintliga bostadsområden kan utvecklas för framtiden. 

Hur fick ni idén till detta projekt?
– Vi hade en dröm om att bo med trädgård, men ändå inte för långt från stan. Vi ville gärna kunna ta tunnelbanan eller cykla till jobbet. Idén var att gå ihop flera hushåll och dela på en fastighet, på så sätt få ner boendekostnaderna och bo bra. Som i Mälarhöjden med nära till vattnet, nära till stan och nära till tunnelbanan, säger Karin Kjellson som tillsammans med Mark flyttade från Göteborg till Södermalm för drygt tio år sedan.

En villa i Mälarhöjden kostar idag minst 10-12 miljoner, mycket pengar för de flesta. I den nybildade föreningen har insatserna för bostadsrätterna varit lägre, mellan 3 och 8 miljoner.

– Så att sänka tröskeln till trädgårdslivet, att kunna bo litet och stort på samma gata, det har varit den bärande idén. Jättemånga vill bo med trädgård, men i Stockholm byggs det mest på höjden. Vi ville visa ett annat sätt att bygga och bo.

LÄS ÄVEN: Bostadsrättsförening sätter upp solceller på taken: Så mycket el producerar vi

Hon berättar även att en bakgrund till idén är också att två av de som var med och grundade föreningen tidigare hade bott i Norge. Där är det rätt vanligt med stadsvillor som innehåller två-tre bostäder. 

Vad skiljer sig detta projekt från annan förtätning i Mälarhöjden, som du ser det?
– Vi river inte, utan behåller det gamla huset och alla fruktträden. Det är den största skillnaden. Så bygger vi två nya hus, som vi tycker passar in i områdets skala och karaktär. 

Mark Robinson och Karin Kjellson tillsammans med sonen Bo 2 år och hunden Jack

Karin menar att det resursmässiga fotavtrycket blir mer positivt på så sätt. Skalan knyter an till Mälarhöjden bättre än tidigare brf-projekt.  

– Man gör ett misstag när man river, rensar hela tomten och bygger nytt. De som vill flytta ut i denna miljö, de vill ha fruktträd, att få sådana här fina träd som vi har kan ju ta upp mot 100 år.

Hon betonar att projektet är skapat av föreningens medlemmar, de som själva ska bo här. 

– Så vi har tänkt mer långsiktigt. Om man ser på föreningens ekonomiska plan så har vi lägre lån och större avsättning till underhållsfond jämfört med kommersiell utveckling här omkring.

Nu är de tio medlemmar i bostadsrättsföreningen, sex hushåll.

Känner ni varandra sedan tidigare i föreningen?
– Några känner vi sedan tidigare, bland annat min syster, men inte alla kände varandra sedan tidigare. Nu lär vi känna varandra eftersom vi bygger hus tillsammans. Det är kul, alla gör egna val, alla bostäder blir unika. 

På vilket sätt har de olika andelarna fördelats?
– Vi tog hjälp av en mäklare för att fördela andelstalen och insatserna mellan de olika bostadsrätterna. Föreningens medlemmar fick välja bostad i turordning som de blivit medlemmar i föreningen. Men fram till sommaren 2020 hade vi färre medlemmar än bostäder, så vi sålde också lägenheter genom att annonsera på Hemnet.

På vardera sida om villan på Hägerstensvägen byggs två hus.
När ombildningen är klar finns sex lägenheter i tre hus på tomten.

Varför är detta ett bättre sätt att bo, anser du, än behålla villan och sätta upp en eller två bolundare (attefallshus) på 30 kvadratmeter vardera på tomten?
– Med en villa och ett attefallshus är det troligen någon i villan som är hyresvärd och någon i attefallshuset som är hyresgäst. Det kan ju funka, men vi ville varken vara hyresvärd eller hyresgäst. Genom att istället bilda en bostadsrättsförening kan varje hushåll ha sitt egna hem och flytta när det passar, och alla har samma rättigheter och skyldigheter.

– Sen har vi också velat ha en större variation i bostadsstorlekar. Vi har tvåor och treor som är mellan 50 och 70 kvadrat, det är bra storlekar att bo länge i, som också passar för ett par eller en liten familj. 

Vilka är de vanligaste frågorna ni får om projektet?
– Den vanligaste frågan är om vi ska stycka tomten. Men det ska vi inte, det kommer vara en fastighet. Det är ju det som är finessen med en bostadsrättsförening, att det kan vara en fastighet men samtidigt flera bostäder som kan köpas och säljas separat.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här👍  

Sen så får vi frågor om vad grannarna tycker. Och det är kanske en fråga som ska ställas till grannarna. Men vi har väldigt sympatiska grannar som vi bjöd in till diskussion redan i starten när vi ritade husen, för att fånga upp synpunkter. Nu har vi mest fått gratulationer till att bygget är igång.

Och den största utmaningen?
– Största utmaningen har varit att vara uthållig och ta sig igenom en lång och snårig process. Men nu vet vi hur det ska göras.

Läs mer om projektet här

Projektets instagram

Publicerad 19:31, 7 mars 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: