Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage martin midsommarkransen

Månadens profil: Martin Kragh – om Putin, Midsommarkransen och sin svåra sjukdom

Martin Kragh. De flesta kanske ser på honom som den nyktre Rysslandskännaren som lotsat oss fram i bruset under det vanvettiga krig som Putin satt igång i Ukraina.

Martin Kragh är bosatt i Midsommarkransen och sen en tid tillbaka sjukskriven som seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet. Men trots svår sjukdom är han fortfarande väl insatt i vad som händer med kriget i Ukraina som han tror kommer att påverka Europa under lång tid framöver.

– Vi flyttade till Midsommarkransen precis innan Covid-19-pandemins utbrott för över tre år sedan. För en småbarnsfamilj fanns det mycket som lockade, inte minst lugnet och närheten till naturen. Det är roligt att se hur Hägersten utvecklas och vi har inga planer på att flytta i närmaste taget.

Förutom att du fokuserat på kriget i Ukraina har du också privat fått kämpa mot en svår sjukdom? Hur har det gått att fokusera på båda?
– Sedan jag fick min diagnos (cancer i bukspottskörteln) i november 2022 har jag givetvis inte kunnat följa omvärldsutvecklingen lika intensivt. Istället fokuserar jag på rehabilitering och min pågående cellgiftsbehandling. Rent intellektuellt försöker jag hålla mig sysselsatt med lugnare sysslor, som att beta av böcker och fundera på betydelsen av de längre utvecklingslinjerna i världspolitiken. Att Putins krig mot Ukraina har förändrat Europa är uppenbart, vi har dock ännu inte förstått exakt hur och på vilket sätt, eftersom sådant ofta blir uppenbart först med lite perspektiv.

Hur ser du på att Sverige är på väg att gå med i NATO?
– Jag har ingen uppfattning i frågan. Politiskt är det givetvis ett stort steg. För vissa kommer det uppfattas som kontroversiellt. Medlemskapet innebär att framtida svenska regeringar kommer behöva förhålla sig mer explicit till viljorna i en allians som funnits sedan 1949, och som Sverige under lång tid valde att stå utanför. Rent säkerhetspolitiskt förändras samtidigt inte grunderna för svensk utrikespolitik. Sverige varit orienterat mot de andra västländerna i drygt trehundra års tid även om vi kallat oss och också varit alliansfria. 

Det är kanske en hypotetisk fråga men hur stor chans tror du att kriget kommer att sluta i Ukrainas favör? Och i såna fall, hur skulle ett sådant scenario se ut, skulle Ukraina få tillbaka till exempel både Krim och Donetsk?

– Det finns ingen anledning att spekulera i sannolikheter. Att Ukraina har en odiskutabel rätt till sitt territorium, inklusive Krim och alla de områden som ockuperats sedan 2014, är givetvis okontroversiellt. Västvärldens fortsatta stöd är också fundamentalt. Rysslands militära aggression utmanar folkrätten och de mänskliga rättigheterna.

– Samtidigt är det ingen som kan säga med säkerhet hur kriget kommer att sluta. Någon form av begränsad seger för Putin kan inte uteslutas, men det vore farligt. Han har visat sig beredd att agera med en exceptionell hänsynslöshet och är säkerligen beredd att fortsätta så i framtiden.  

Tre ställen i Midsommarkransen/Hägersten som Martin Kragh kan rekommendera:

  1. Vinterviken. För omgivningarna och för att se lämningarna efter Alfred Nobels dynamitverkstad i området. 
  2. Biograferna Tellus respektive Aspen. Vi ska vara tacksamma för att Hägersten har ett antal små men livaktiga biografer med fina anor. 
  3. Konditori Lyran i Mälarhöjden. Är kanske inte tekniskt sett i Hägersten men värt ett besök och inte oerhört långt bort. 

    Bild: Ankara

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 09:33, 6 augusti 2023
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: