Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nu är rivningen av Svarta huset i gång – trots kritiska röster

Nu är rivningen av ”Svarta Huset” vid Konstfack i full gång. Fönster har monterats ned och flera grävmaskiner har nu satt igång med att bryta sönder huskroppen.

Som Bättre stadsdel tidigare berättat var det tidigare tänkt att Svarta huset skulle förbli ett ett ”Designens Hus”, men istället ska 130 bostadsrätter uppföras på platsen. Det kommer att bli ett par kvarter med fyravåningshus och lokaler i gatuplanet, enligt planerna.

Rivningen är kontroversiell och har fått en del kritik. Huset är K-märkt och blåklassat, det vill säga det anses ha högsta kulturstatus. En av de kritiska rösterna är Lars Epstein fotograf och journalist på DN. Han har föreslagit att man kunde använda huset till skollokaler -något som det råder brist på i Midsommarkransen.

En annan skarp kritiker är rektorn för konstfack Maria Lantz, som anser att den kreativa miljön runt Konstfack, som ligger i LM Ericssons gamla lokaler, kommer att försämras radikalt om det byggs bostadshus så tätt inpå. Men även aktiviteterna på Konstfack kan vara störande för grannar så tätt inpå, menar rektorn.

Under samrådet om detaljplanen för bostäder i dessa kvarter var länsstyrelsen, skönhetsrådet och kulturförvaltningen kritiska till hanteringen av kulturmiljöfrågan.

Länsstyrelsen ansåg att utformningen på den föreslagna bebyggelsen riskerade att försvaga det kulturhistoriska sambandet och den fysiska kopplingen mellan fabriksanläggningen och LM-staden. Bebyggelsens expressiva uttryck skulle göra att tonvikten förskjuts från fabriksbyggnad till den nya bebyggelsen, vilket kan innebära påtaglig skada på riksintresset. De ansåg att dagens avgränsning mellan fabriksområdet och LM-staden i form av grönstråk längs LM Ericssons väg är viktigt för sambandet mellan fabriksanläggningen och LM-staden och att förslagets stadsgata med trädplantering riskerade att försvaga detta.

Skönhetsrådet var negativa till förslaget enligt samrådsförslaget men var positiva till en förtätning i området och till gestaltningsprinciperna för det norra och mellersta kvarteret. Kulturförvaltningen avstyrkte förslaget med motiveringen att den planerade bebyggelsen var för omfattande och skulle innebära att ett viktigt kulturhistoriskt och industrihistoriskt samband bröts och stora kulturhistoriska värden skulle gå förlorade.

Rivningen beräknas vara klar under mars 2019.

Text: Annette Widén
Bild: Viveka Jedenheim, Arseny Selov

Publicerad 18:03, 12 december 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: