Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nu är rivningen av Svarta huset i gång – trots kritiska röster

Nu är rivningen av ”Svarta Huset” vid Konstfack i full gång. Fönster har monterats ned och flera grävmaskiner har nu satt igång med att bryta sönder huskroppen.

Som Bättre stadsdel tidigare berättat var det tidigare tänkt att Svarta huset skulle förbli ett ett ”Designens Hus”, men istället ska 130 bostadsrätter uppföras på platsen. Det kommer att bli ett par kvarter med fyravåningshus och lokaler i gatuplanet, enligt planerna.

Rivningen är kontroversiell och har fått en del kritik. Huset är K-märkt och blåklassat, det vill säga det anses ha högsta kulturstatus. En av de kritiska rösterna är Lars Epstein fotograf och journalist på DN. Han har föreslagit att man kunde använda huset till skollokaler -något som det råder brist på i Midsommarkransen.

En annan skarp kritiker är rektorn för konstfack Maria Lantz, som anser att den kreativa miljön runt Konstfack, som ligger i LM Ericssons gamla lokaler, kommer att försämras radikalt om det byggs bostadshus så tätt inpå. Men även aktiviteterna på Konstfack kan vara störande för grannar så tätt inpå, menar rektorn.

Under samrådet om detaljplanen för bostäder i dessa kvarter var länsstyrelsen, skönhetsrådet och kulturförvaltningen kritiska till hanteringen av kulturmiljöfrågan.

Länsstyrelsen ansåg att utformningen på den föreslagna bebyggelsen riskerade att försvaga det kulturhistoriska sambandet och den fysiska kopplingen mellan fabriksanläggningen och LM-staden. Bebyggelsens expressiva uttryck skulle göra att tonvikten förskjuts från fabriksbyggnad till den nya bebyggelsen, vilket kan innebära påtaglig skada på riksintresset. De ansåg att dagens avgränsning mellan fabriksområdet och LM-staden i form av grönstråk längs LM Ericssons väg är viktigt för sambandet mellan fabriksanläggningen och LM-staden och att förslagets stadsgata med trädplantering riskerade att försvaga detta.

Skönhetsrådet var negativa till förslaget enligt samrådsförslaget men var positiva till en förtätning i området och till gestaltningsprinciperna för det norra och mellersta kvarteret. Kulturförvaltningen avstyrkte förslaget med motiveringen att den planerade bebyggelsen var för omfattande och skulle innebära att ett viktigt kulturhistoriskt och industrihistoriskt samband bröts och stora kulturhistoriska värden skulle gå förlorade.

Rivningen beräknas vara klar under mars 2019.

Text: Annette Widén
Bild: Viveka Jedenheim, Arseny Selov

Publicerad 18:03, 12 december 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: