Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Tellus tower får grönt ljus av miljökontoret

Miljöförvaltningen ger grönt ljus till planerade Tellus tower och The Brick på Telefonplan. Men att bo med fönster som inte kan öppnas måste utvärderas, anser förvaltningen.

Trots att det 75 våningar och 240 meter höga huset ska ligga i ett som förvaltningen beskriver som ett “synnerligen bullerutsatt läge” i direkt anslutning till en av Sveriges mest trafikerade vägar, E4/E20, så går det att lösa detta.

För att klara bullerriktvärden föreslås att samtliga fönster blir fasta, det vill säga inte öppningsbara. Men detta är miljöförvaltningen sådär förtjusta i.

– Detta är ett helt nytt synsätt som inte kan bli en allmänt accepterad lösning i trafikbullerutsatta lägen, skriver förvaltningen i remissvaret och fortsätter:

– Det saknas forskning på hälsoeffekterna av att bo utan öppningsbara fönster och om planförslaget realiseras anser förvaltningen att det är viktigt att de medicinska aspekterna och komfortvärdena följs upp och utvärderas.

Förvaltningen föreslår istället flera åtgärder får att komma tillrätta med bullret. Dels så kallad lågbullrande vägbeläggning på E4/E20 som kan ge upp till 10 dB sänkning av ljudnivån.

Dels förstärka det redan befintliga bullerskyddet  med grön beklädnad. Dessutom kan så kallade gröna fasader och tak ger ljudadsorption och därmed ekosystemtjänster i form av förbättrade akustiska miljöer. Gröna fasader ger i storleksordning samma ljudreduktion som perforerade fasader, skriver förvaltningen.

– Förvaltningen föreslår att miljö- och hälsoskyddsnämnden tillstyrker detaljplanen under förutsättning att bullerexponeringen för byggnaden och området studeras ytterligare samt att bullerreducerande åtgärder vidtas.

Även grannfastigheten till Tellus tower, Timotejen 19 och 28 som också kallas The Brick säger miljöförvaltningen ja till.

Här ska man uppföra 1050 lägenheter i befintliga kontor och i nya byggnader med 2-24 våningar. I planen föreslås även en större handelslokal för livsmedelsbutik, ett hotell, tre förskolor och en sopsugsanläggning.

– Detaljplaneområdet är visserligen exponerat för höga bullernivåer och luftföroreningshalter men med den planerade utformningen av området och de kompletteringar som förvaltningen föreslår är bedömningen att en god boendemiljö kan tillskapas, skriver förvaltningen.

 

Läs mer:
Tellus tower ställs ut för samråd
Tummen upp för Tellus tower

Publicerad 11:17, 19 januari 2015
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Välkommen till Västertorps scoutkårs digitala julbasar!

    21 november kl.08:00 - 4 december kl.17:00
  2. Konstfacks julmarknad

    1 december kl.14:00 - 20 december kl.18:00
  3. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    2021/03/20kl.11:00 - 2021/03/21kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bör det bli krav på att bära munskydd?

View Results

Publicerad 11:25, 13 november 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: