Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

hus man

Ny Gemenskap i Västberga lockar volontärer – Mårten bytte näringslivet mot medmänsklighet

Publicerad 11:53, 10 september 2024

I vackra Västberga gård huserar verksamheten Ny Gemenskap. Här kan den som behöver få mat och samhörighet med andra.

– Vi brukar säga att vi är Stadsmissionens fattiga kusin från landet, säger Marie Henningsson, föreståndare för Ny Gemenskap i Västberga. Men vi mättar ungefär 500 magar om dagen och får också höra att vi gör jättemycket, tillägger hon.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Ny Gemenskap startades 1968 av teologstudenter i samband med det alternativa julfirandet. I dag är solidaritetsrörelsen religiöst obunden. Många aktiva är dock kyrkligt engagerade. Den ideella föreningen erbjuder hemlösa, utsatta och ensamma stöd, mat och medmänsklighet.

Verksamheten vilar på frivillig grund och drivs till stor del av ideella krafter samt ett 30-tal anställda. Ny Gemenskap finns idag på sex platser i Stockholm.

– Moderplatsen är Västberga, säger Marie. Här har vi funnits i tolv år. Det fanns en oro att folk inte skulle hitta hit, så då startade vi caféer i andra stadsdelar. Det senaste tillskottet är ett natthärberge i Årsta för EU-migranter. Behovet är stort efter att både Stadsmissionen och Convictus lade ner sina härbärgen.

Marie Henningsson, föreståndare för Ny Gemenskap i Västberga.

Ny Gemenskap har öppet sex dagar i veckan. På lördagar är det stängt och på söndagar sköts verksamheten helt av volontärer. Det är en blandad skara stödsökande som finns i lokalerna. Hemlösa, daglediga tredjelandsmedborgare som kommer från länder utanför EU, fattigpensionärer och EU-migranter, bland många andra. Några kommer för att få duscha eller äta frukost som serveras klockan nio. Andra söker stödjande samtal eller att få träffa läkare och socialarbetare.

Varannan fredag erbjuds besökarna fotvård, något som är mycket uppskattat och är möjligt tack vare en anonym generös sponsor.

– Vi erbjuder gratis frukost, lunch för 15 kronor och dusch. Vi har också en klädgarderob som folk kan skänka kläder till från dödsbon eller vid flyttar. För den som är intresserad har vi en textilgrupp och en konstgrupp, vi spelar bingo och musik. På sommaren har vi seglarläger på sommaren under fem dagar, säger Marie.

Något som det offentliga inte står för är gratis synundersökning och glasögon. Ny Gemenskap kan erbjuda detta tack vare optikervolontären Magnus.

En pensionerad läkare ställer också upp gratis.

– Vi har fått bidrag från staden till samtalsgrupper för att motverka ensamhet hos målgruppen 65+.

Mårten Cadenius är volontär sedan två och ett halvt år.

Mårten Cadenius är volontär på Ny Gemenskap i Västberga sedan två och ett halvt år.

–Jag har jobbat som chef och suttit i ledningsgrupper i privata näringslivet. För tre och halvt år sen tog jag ett sabbatsår och funderade på vad vill jag göra nu. Jag ville jobba med människor, framför allt hitta något sätt att göra nytta för människor som har behov och kanske har hamnat lite snett.

Mårten tittade först på Röda Korset och Stadsmissionen men fastnade med Ny gemenskap. Han bokade ett möte med Marie Henningson som kändes bra. Till en början engagerade han sig som volontär en dag i veckan.

– I månadsskiftet maj-juni kom vi överens om att jag ska sluta som volontär och i stället jobba på timme vid behov. Jag trivs väldigt bra. Man lägger in tid och får väldigt mycket tillbaka, av gäster och kollegor. Det är givande att få möta människor med olika bakgrund och med olika behov.

En av frukostgästerna heter Linn och brukar ofta besöka Ny Gemenskap.

– De är hjälpsamma här, och lyhörda för vad du behöver. Ibland är det en dusch, nya kläder eller mat. Jag har varit här i några månader. Jag vet inte mycket om verksamheten men med tanke på allt jobb de gör borde de får mer valuta.

För att sova på härbärget behöver man en plats, behöver kunna visa att man är eu-medborgare.

Stockholms stad har en så kallad Tak över huvudet-garanti som är ett bistånd enligt socialtjänstlagen. Den gäller medborgare i kommunen som befinner sig i akuta situationer och saknar möjligheter att själva ordna boende ska erbjudas nattlogi. Garantin syftar till att avvärja nödsituationer och kan bara beviljas någon enstaka natt.

Hur tycker ni som jobbar med det här att Tak över huvudet-garantin fungerar?
– Den funkar så där. Det finns ofta många bakomliggande orsaker vid hemlöshet. Vissa personer kan vara avstängda från sju boenden och ha både psykiatriska diagnoser och missbruk, säger Marie.

På Ny Gemenskap är många volontärer pensionärer, men verksamheten har också hjälp av praktiserande socionomstudenter som bidrar med mycket kunskap. Beroende på uppdrag är det olika lätt att hitta frivilliga. Just nu behövs det till exempel köksvolontärer.

– Det viktiga är att vi är en förening, vi gör det här tillsammans, alla hjälper med det de kan, säger Marie.

Adressen är Västberga Gårdsväg 30. T-bana till station Liljeholmen (röda linjen) eller station Högdalen (gröna linjen). Ta därefter buss 165 till hållplatsen Västberga gårdsväg. Vardagar även buss 145 från Liljeholmen.

Tack för att du läser Bättre stadsdel.  Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I helgen exploderade en kraftig sprängladdning utanför restaurang Tarantella i Bredäng. Skadorna blev omfattande på lokalen. Hur reagerade du på explosionen?

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Sam, Axelsberg
– Jag fick ett meddelande från en vän som skickade en bild på den totala förstörelsen. Jag blev chockad! Min vän hade en timme före bomben kommit hem från Marocko och han bor nära restaurangen så han kände explosionen. Och han kände sig helt oskyddad. Jag vet inte om detta kommer upphöra. Men jag har hoppet kvar. 

 Pia, Bredäng 
– Jag såg det på nätet när jag vaknade. Förfärligt, förskräckligt… Man blev glad att ingen skadades.

 

 Lasse, Sätra
– Jag kommer från Sätra så jag läste bara nyheterna. Ska detta aldrig ta slut? Det är synd om de som driver restaurangen. Att de inte får  vara i fred.

 Mats, Telefonplan 
– Jag bor inte här så jag såg detta på nyheterna. Tråkigt att det hände. Det måste ha varit en kraftig smäll för det är ju mycket skador. Det är jättebra att de kommer bygga upp restaurangen igen.  

 

Mohammed, Fruängen
– Vi ska inte behöva gömma oss från sådana hot. Det är organiserat våld. Ibland är jag rädd, framför allt när det gäller mina barn. Att ägaren ska bygga upp restaurangen igen – det är mod! Modigt! Det är så vi bekämpar djävulen.Vi har rätt att leva och vara säkra i samhället. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 12:30, 15 januari 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: