Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Allt du behöver veta om DeFi

CRYPTOMEISTER. Uttrycket DeFi går tillbaka till 2018, då en grupp mjukvaruutvecklare och entreprenörer försökte komma fram till vad de skulle kalla deras rörelse. En rörelse av innovativa finansiella tjänster som skulle vara automatiserade, byggda på blockkedjan och ta väck behovet av traditionella banker. Tre år senare var DeFi en verksamhet värd miljoner.

DeFi är en förkortning för “decentralized finance” (decentraliserad ekonomi), som är en paraplyterm för en mängd olika finansiella tjänster inom kryptovaluta eller blockkedjan inriktade på att slopa finansiella mellanhänder. 

Nedan har vi sammanställt en guide med all information om DeFi. För en mer grundlig guide kan du läsa mer om DeFi hos Cryptomeister (https://cryptomeister.com/se/defi).

“Ett ekosystem för finansiella tjänster baserat på blockkedjan”

DeFi bygger på blockkedjan, alltså tekniken bakom den digitala valutan Bitcoin, som möjliggör för flera enheter att genomföra transaktioner, vilket innebär att den inte kontrolleras av en enda, central källa (som en bank). DeFi är användbart eftersom det utökar användningen av blockkedjan från enkel valutaöverföring till mer komplexa, ekonomiska användningsområden.

I motsats till decentraliseringen av pengar genom Bitcoin, siktar DeFi på att generellt decentralisera den traditionella finansbranschen. Kärnan i initiativet är att öppna traditionella finansiella tjänster för alla, genom att tillhandahålla ett tillståndslöst ekosystem för finansiella tjänster baserat på blockkedje-infrastrukturen. DeFi kan potentiellt användas för att decentralisera grundläggande traditionella finansiella tjänster, som handel, lån, investeringar, betalningar och försäkringar med hjälp av blockkedjan. DeFi är baserat på decentraliserade applikationer (dApps), och genom att köra dessa dApps på blockkedjan ger det ett finansiellt nätverk bestående av peer-to-peer interaktioner.

Vilka är fördelarna med DeFi?

Eftersom DeFi bygger på blockkedjan finns det såklart ett par fördelar att lista.

Decentralisering: Decentralisering innebär att man slipper censur samt att alla människor, oavsett social status, kan genomföra transaktioner. Dessutom slopas tredje parter.

Snabba och billiga transaktioner: Användandet av blockkedjan som teknisk infrastruktur möjliggör snabba och billiga transaktioner. Transaktionerna sker ögonblickligen och man slipper extra kostnader eftersom tredje parter inte krävs.

Transparens: Decentralisering innebär uppenbarligen bättre transparens. De kryptografiska principerna för blockkedjan säkerställer dokumentation av information först efter verifiering. Samtidigt kan DeFi-applikationer hjälpa människor att undvika möjliga bedrägerier.

Inget behov för konto: Gentemot klassiska bankkonton slipper man lägga tid på att öppna konton och godkänna avtal. Ens tillgångar är ens egna att hantera när som helst på dygnet.

Vilka är nackdelarna med DeFi?

Många av de diskussioner som hålls kring DeFi fokuserar på nackdelarna med DeFi. Det är kanske därför DeFi ännu inte blivit så populärt. Nedan är några av de nackdelar som du kan stöta på med DeFi.

Decentraliseringen kan också innebära något negativt. Att ha friheten och ansvaret över sina egna beslut innebär att man måste ta konsekvenserna av sina egna misstag. Det finns ingen man kan klaga till och ingen man kan vända sig till för hjälp.

En annan fråga som kan ses som både en för- och nackdel är kryptomarknadens osäkerhet. Tekniken är fortfarande relativt ny, och trots att den kan verka exceptionellt bra är det ingen som vet hur väl den kommer att fungera i framtiden. Värdet på digitala valutor fluktuerar hela tiden, och den höga volatiliteten innebär stora risker.

Bild: Unsplash

Denna text är producerad i samarbete med Cryptomeister. Sponsrade inlägg är en del av Bättre stadsdels annonserbjudande. Inläggen produceras av Bättre stadsdels kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@battrestadsdel.se.

Publicerad 06:00, 1 juni 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: