Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Allt du behöver veta om DeFi

Publicerad 06:00, 1 juni 2022

CRYPTOMEISTER. Uttrycket DeFi går tillbaka till 2018, då en grupp mjukvaruutvecklare och entreprenörer försökte komma fram till vad de skulle kalla deras rörelse. En rörelse av innovativa finansiella tjänster som skulle vara automatiserade, byggda på blockkedjan och ta väck behovet av traditionella banker. Tre år senare var DeFi en verksamhet värd miljoner.

DeFi är en förkortning för “decentralized finance” (decentraliserad ekonomi), som är en paraplyterm för en mängd olika finansiella tjänster inom kryptovaluta eller blockkedjan inriktade på att slopa finansiella mellanhänder. 

Nedan har vi sammanställt en guide med all information om DeFi. För en mer grundlig guide kan du läsa mer om DeFi hos Cryptomeister (https://cryptomeister.com/se/defi).

“Ett ekosystem för finansiella tjänster baserat på blockkedjan”

DeFi bygger på blockkedjan, alltså tekniken bakom den digitala valutan Bitcoin, som möjliggör för flera enheter att genomföra transaktioner, vilket innebär att den inte kontrolleras av en enda, central källa (som en bank). DeFi är användbart eftersom det utökar användningen av blockkedjan från enkel valutaöverföring till mer komplexa, ekonomiska användningsområden.

I motsats till decentraliseringen av pengar genom Bitcoin, siktar DeFi på att generellt decentralisera den traditionella finansbranschen. Kärnan i initiativet är att öppna traditionella finansiella tjänster för alla, genom att tillhandahålla ett tillståndslöst ekosystem för finansiella tjänster baserat på blockkedje-infrastrukturen. DeFi kan potentiellt användas för att decentralisera grundläggande traditionella finansiella tjänster, som handel, lån, investeringar, betalningar och försäkringar med hjälp av blockkedjan. DeFi är baserat på decentraliserade applikationer (dApps), och genom att köra dessa dApps på blockkedjan ger det ett finansiellt nätverk bestående av peer-to-peer interaktioner.

Vilka är fördelarna med DeFi?

Eftersom DeFi bygger på blockkedjan finns det såklart ett par fördelar att lista.

Decentralisering: Decentralisering innebär att man slipper censur samt att alla människor, oavsett social status, kan genomföra transaktioner. Dessutom slopas tredje parter.

Snabba och billiga transaktioner: Användandet av blockkedjan som teknisk infrastruktur möjliggör snabba och billiga transaktioner. Transaktionerna sker ögonblickligen och man slipper extra kostnader eftersom tredje parter inte krävs.

Transparens: Decentralisering innebär uppenbarligen bättre transparens. De kryptografiska principerna för blockkedjan säkerställer dokumentation av information först efter verifiering. Samtidigt kan DeFi-applikationer hjälpa människor att undvika möjliga bedrägerier.

Inget behov för konto: Gentemot klassiska bankkonton slipper man lägga tid på att öppna konton och godkänna avtal. Ens tillgångar är ens egna att hantera när som helst på dygnet.

Vilka är nackdelarna med DeFi?

Många av de diskussioner som hålls kring DeFi fokuserar på nackdelarna med DeFi. Det är kanske därför DeFi ännu inte blivit så populärt. Nedan är några av de nackdelar som du kan stöta på med DeFi.

Decentraliseringen kan också innebära något negativt. Att ha friheten och ansvaret över sina egna beslut innebär att man måste ta konsekvenserna av sina egna misstag. Det finns ingen man kan klaga till och ingen man kan vända sig till för hjälp.

En annan fråga som kan ses som både en för- och nackdel är kryptomarknadens osäkerhet. Tekniken är fortfarande relativt ny, och trots att den kan verka exceptionellt bra är det ingen som vet hur väl den kommer att fungera i framtiden. Värdet på digitala valutor fluktuerar hela tiden, och den höga volatiliteten innebär stora risker.

Bild: Unsplash

Denna text är producerad i samarbete med Cryptomeister. Sponsrade inlägg är en del av Bättre stadsdels annonserbjudande. Inläggen produceras av Bättre stadsdels kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@battrestadsdel.se.

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: