Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Allt du behöver veta om DeFi

CRYPTOMEISTER. Uttrycket DeFi går tillbaka till 2018, då en grupp mjukvaruutvecklare och entreprenörer försökte komma fram till vad de skulle kalla deras rörelse. En rörelse av innovativa finansiella tjänster som skulle vara automatiserade, byggda på blockkedjan och ta väck behovet av traditionella banker. Tre år senare var DeFi en verksamhet värd miljoner.

DeFi är en förkortning för “decentralized finance” (decentraliserad ekonomi), som är en paraplyterm för en mängd olika finansiella tjänster inom kryptovaluta eller blockkedjan inriktade på att slopa finansiella mellanhänder. 

Nedan har vi sammanställt en guide med all information om DeFi. För en mer grundlig guide kan du läsa mer om DeFi hos Cryptomeister (https://cryptomeister.com/se/defi).

“Ett ekosystem för finansiella tjänster baserat på blockkedjan”

DeFi bygger på blockkedjan, alltså tekniken bakom den digitala valutan Bitcoin, som möjliggör för flera enheter att genomföra transaktioner, vilket innebär att den inte kontrolleras av en enda, central källa (som en bank). DeFi är användbart eftersom det utökar användningen av blockkedjan från enkel valutaöverföring till mer komplexa, ekonomiska användningsområden.

I motsats till decentraliseringen av pengar genom Bitcoin, siktar DeFi på att generellt decentralisera den traditionella finansbranschen. Kärnan i initiativet är att öppna traditionella finansiella tjänster för alla, genom att tillhandahålla ett tillståndslöst ekosystem för finansiella tjänster baserat på blockkedje-infrastrukturen. DeFi kan potentiellt användas för att decentralisera grundläggande traditionella finansiella tjänster, som handel, lån, investeringar, betalningar och försäkringar med hjälp av blockkedjan. DeFi är baserat på decentraliserade applikationer (dApps), och genom att köra dessa dApps på blockkedjan ger det ett finansiellt nätverk bestående av peer-to-peer interaktioner.

Vilka är fördelarna med DeFi?

Eftersom DeFi bygger på blockkedjan finns det såklart ett par fördelar att lista.

Decentralisering: Decentralisering innebär att man slipper censur samt att alla människor, oavsett social status, kan genomföra transaktioner. Dessutom slopas tredje parter.

Snabba och billiga transaktioner: Användandet av blockkedjan som teknisk infrastruktur möjliggör snabba och billiga transaktioner. Transaktionerna sker ögonblickligen och man slipper extra kostnader eftersom tredje parter inte krävs.

Transparens: Decentralisering innebär uppenbarligen bättre transparens. De kryptografiska principerna för blockkedjan säkerställer dokumentation av information först efter verifiering. Samtidigt kan DeFi-applikationer hjälpa människor att undvika möjliga bedrägerier.

Inget behov för konto: Gentemot klassiska bankkonton slipper man lägga tid på att öppna konton och godkänna avtal. Ens tillgångar är ens egna att hantera när som helst på dygnet.

Vilka är nackdelarna med DeFi?

Många av de diskussioner som hålls kring DeFi fokuserar på nackdelarna med DeFi. Det är kanske därför DeFi ännu inte blivit så populärt. Nedan är några av de nackdelar som du kan stöta på med DeFi.

Decentraliseringen kan också innebära något negativt. Att ha friheten och ansvaret över sina egna beslut innebär att man måste ta konsekvenserna av sina egna misstag. Det finns ingen man kan klaga till och ingen man kan vända sig till för hjälp.

En annan fråga som kan ses som både en för- och nackdel är kryptomarknadens osäkerhet. Tekniken är fortfarande relativt ny, och trots att den kan verka exceptionellt bra är det ingen som vet hur väl den kommer att fungera i framtiden. Värdet på digitala valutor fluktuerar hela tiden, och den höga volatiliteten innebär stora risker.

Bild: Unsplash

Denna text är producerad i samarbete med Cryptomeister. Sponsrade inlägg är en del av Bättre stadsdels annonserbjudande. Inläggen produceras av Bättre stadsdels kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@battrestadsdel.se.

Publicerad 06:00, 1 juni 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: