Mälarhöjdens IK attraherar framtida friidrottsstjärnor med nya metoder
Sätra Publicerad 16:32, 1 januari 2025Under hösten har eleverna på Sätraskolan kunnat träna friidrott på fritis. Mälarhöjdens IK:s friidrottsförening har arrangerat träningar inom ramen för Idrottsklivet – regeringens idrottssatsning för barn i utsatta områden. Nu planerar föreningen fler åtgärder för att nya grupper av unga ska kunna börja träna friidrott.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Leo går i årskurs 1 och är en av deltagarna på Sätraskolan.
– Det är svårt med visselspjut, man ska få den att vissla, och då måste man kasta den långt. Men med ärtpåsen gick det bra, säger Leo.
Projektet heter “Hållbar friidrott för alla” och förhoppningen är att deltagarna, som är i åldern 6-7, år ska slussas in MIK:s Friidrotts ordinarie verksamhet.
– Vi har en stor barn- och ungdomsverksamhet i Mälarhöjden, men nu vill vi få barn och vårdnadshavare från mer friidrottsovan bakgrund i vårt närområde, att hitta till friidrotten och vår förening. Det är en långsiktig satsning, säger Sofie Lindroos, projektledare.
Bättre stadsdel var på plats vid terminsavslutningen, strax före jul. Två grupper med 20 barn i varje har tränat en timme, vid sju tillfällen under hösten. De har ledsagats av deras fritidsledare till skolans idrottshall. Träningen är kostnadsfri.
LÄS ÄVEN Nya miljoner att söka för idrottsföreningar – stöd höjs
Det är högljutt med mycket spring i benen i Sätras idrottshall. Grupperna har slagits ihop inför avslutningen. Efter träningen delar de tre ungdomstränarna ut diplom och hänger medaljer kring halsen på alla deltagarna. De samlas i en ring och äter pepparkakor innan hemgång.
Saeera 5 år, har precis blivit hämtad av sin mamma Lisa. Hon går i förskoleklass och är en riktig träningsfantast.
Vad var roligast idag?
– Det var att fika och att få medalj, säger Saeera.
Mamma Lisa som bor i Sätra, säger att hon låter hennes dotter prova på så många olika slags idrotter som det bara går. Under hösten har Saerra deltagit i olika träningsformer flera gånger i veckan, utövar friidrotten på Sätraskolan, bland annat gymnastik.
– Jag vill att hon ska få testa mycket nu. När Saeera blir äldre blir det lättare att välja vad hon tycker är roligast. Det är väldigt nyttigt att röra på sig och därför något jag vill uppmuntra henne till att göra, säger Lisa.
Hon välkomnar satsningen med friidrott i anknytning till fritis. Det underlättar logistiken.
LÄS ÄVEN Elever i Hägersten möts över gränserna i nytt fotbollsprojekt
Sedan 2024 tillför regeringen ett årligt stöd på 100 miljoner inom ramen för Idrottsklivet, som Riksidrottsförbundet fördelar. Anna Båtelson Höjer är projektledare på Friidrottsförbundet.
Hur populärt är det att söka bidraget?
– Vi har idag elva friidrottsföreningar med i Idrottsklivet, förhoppningen är att det kan bli fler under 2025, säger Anna Båtelson Höje.
Bidragen används bland annat till att arvodera projektledare och unga tränare, samt att köpa in material och utrustning. Max 374 000 kronor per år och förening delas ut via Friidrottsförbundet.
Varför har ni satt ett maxtak?
– För oss är det jätteviktigt att medlen kommer ut i själva verksamheten, att vi förbättrar föreningarnas förutsättningar att bedriva en bra verksamhet, säger Anna Båtelson Höje.
Insatser ska ske i områden där det finns förutsättningar för långsiktigt arbete och huvudsakligen i områden där kriminella har en inverkan på lokalsamhället samt i direkt angränsande områden med socioekonomiska utmaningar.
MIK Friidrotts satsning på fritidsträning på Sätraskolan är något som kommer fortsätta även under 2025. Under 2024 blev de beviljade 156 000 kr i bidrag. För 2025 har de ansökt om maxbeloppet 374 000. Förhoppningen är att barnen sedan ska vilja delta i idrottsföreningens ordinarie träning.
Hur ska familjer med socioekonomiska utmaningar ha råd att betala träningsavgiften i MIK Friidrott?
– Vi håller på att se över vår policy. Något vi funderar på är att införa möjligheten till en avbetalningsplan eller att vara avgiftsbefriad under ett år med ny prövning. Vi vill att så många som möjligt kan vara med, ekonomin ska inte vara ett hinder. Vi söker även sponsorer och stipendier, säger Sofie Lindroos.
Översta bilden: Leo och Mila går i samma förstaklass medan Viyan går i förskoleklass.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Pojke påkörd av tvärbanan
- Restaurang Tarantella förstörd i sprängdåd: Vi kommer tillbaka – ännu starkare
- Falska SMS lurar äldre på miljontals kronor – fyra misstänkta åtalas – så har de agerat
- Nu avgörs vad det blir efter Aspuddens bokhandel – Aspuddsborna vet vad de vill ha
- Digital fritidsgård öppnar i Hägersten-Älvsjö – så fungerar den
Följare 19,5k