Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

En man i mörkt kortklippt hår, med en rosa halsduk. I bakgrunden ingången till ett köpcentrum i gråa färger.

Vårbergsbo leder kampen mot omvändelseförsök: Jag börjar bli frustrerad

Publicerad 14:41, 20 februari 2025

Frågan om förbud mot omvändelseförsök har Daniel Vencu Velasquez Castro (S) riksdagsledamot och Vårbergbo, drivit i många år. I höstas lämnade han in en motion till riksdagen om detta.

– Just nu börjar jag bli frustrerad. Jag tycker att det är jättebra att många partier tycker det är viktigt. Men om vi nu är så överens, varför händer det ingenting? Inom kriminalpolitiken är det idag stort fokus kring brottsofferperspektivet, men inte offren när det gäller omvändelseförsök, säger han.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Omvändelseförsök och omvändelseterapi är när någon genom tvång eller påtryckningar blir uppmanad att ändra eller dölja sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

2021 tillsatte Socialdemokraterna en utredning kring hedersvåld och skyddande av integritet. Den utredningen fick sedan ett tilläggsdirektiv för att även inkludera förbud mot omvändelseförsök. I betänkandet som presenterades 2023 fann utredarna att det inte behövdes någon lagändring ”Den nuvarande straffrättsliga regleringen omfattar redan de allvarligaste förekommande påverkansmedlen”.

Tidöpartierna har inte drivit frågan vidare och drar samma slutsats som utredningen, att det redan finns strafflagar som kan appliceras, till exempel hot, våld, isolering och tortyr.

– Det köper jag inte över huvud taget. Jag tycker det slarvigt, man viftar bort frågan, säger Daniel Vencu Velasquez Castro.

Han vill att brottsrubriceringen ska kunna kopplas tydligt till motivet, något som görs idag vid hedersvåld. Omvändelseförsök ska ses som en omständighet som borde beaktas. Daniel Vencu Velasquez Castro misstänker att Tidöpartiernas tidigare uttalande om att de var för ett förbud var kopplat till valet och vid firandet av Pride.

– Jag tror inte det kommer hända något under den här mandatperioden, tyvärr. Det innebär fyra försummade år för HBTQ+ personer som fortsatt blir utsatta och som förtjänar upprättelse.

Vi promenerar runt i hans hemkvarter i Vårberg. Vi passera ett av kvarteren.

– I det huset växte jag upp, men nu är det renoverat. Det var det inte när jag bodde här, men det är jättebra att de har gjort om, säger Daniel Vencu Velasquez Castro, som är född i Vårberg och flyttade till Skärholmen som 13-åring. Nu bor han åter i Vårberg.

Trots en trygg och liberal familj, mamma samt mor- och farföräldrar är flyktingar från Chile och pappa är från Rumänien, blev livet som tonåring tufft i Skärholmens stadsdelsområde.

– Jag är homosexuell och det har jag vetat sedan jag var liten. Det var jobbigt att växa upp med den vetskapen i ett område som Skärholmen. När jag bytte skola från Lillholmskolan i Vårberg till Kunskapsskolan i Skärholmen blev jag fortfarande kallad för bögen. Alla visste vem jag var, säger han.

Daniel Vencu Velasquez Castro började sin politiska karriär med en kort session i Vänsterpartiets ungdomsförbund, för att sedan hitta hem i det Socialdemokratiska ungdomsförbundet. Det var först då han kände sig trygg att komma ut som homosexuell, 24 år gammal. Som 28-åring blev han invald som riksdagsledamot för Socialdemokraterna vid valet 2022.

– Det känns otroligt. Jag har möjligheten att ställa frågor direkt till ministrar och initiera debatter. Det är ett förtroende och en makt som jag verkligen tycker är otrolig. Jag tänker på det varje gång jag blippar mitt kort vid entrén till Riksdagshuset, säger Daniel Vencu Velasquez Castro, som bland annat läst retorik på Södertörns högskola.

Frågor om mänskliga rättigheter kopplat till HBTQ+ är något som han länge arbetat för. Han är med i riksdagens HBTQ nätverk och har initierat flera interpellationer kring förbud mot omvändelseförsök. I juli 2020 fick MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, i uppdrag av den socialdemokratiska regeringen att kartlägga och sammanställa kunskap om omvändelseterapi riktad mot unga hbtq-personer.

Omvändelseförsök definieras i rapporten som ”Försök att få någon att förändra, permanent dölja eller avstå från att leva i enlighet med sin sexuella läggning eller könsidentitet eller uttrycka kön på det sätt personen själv vill”. RFSU skriver på sin hemsida att “omvändelseförsök kan leda till såväl fysiska som psykiska skador och FN har likställt omvändelseterapi med tortyr”. 

LÄS ÄVEN Våld i nära relation ökar under storhelgerna – så kan du agera

Daniel Vencu Velasquez Castro refererar till rapporten och säger att omvändelseförsök förekommer både inom frikyrkan och i moskéer och är starkt kopplat till religiösa trosuppfattningar. Det sker i det fördolda och mörkertalet är stort och han jämför landsbygden med segregerade stadsdelsområden.

– Trots att utvecklingen på vissa platser blivit mer öppensinnad är det i andra områden mer konservativt än tidigare. Idag kan en pastor eller imam erbjuda terapi för att “få bort” homosexualiteten eller könsdysforin från en människa, så kan vi inte ha det”, säger Daniel Vencu Velasquez Castro.

När han växte upp fick han i sin omgivning höra att homosexualitet var en synd och han hade inte mod att stå emot. Han dolde sin sanna identitet för att passa in i en tuff och starkt mansdominerad gruppdynamik.

– Jag tycker det är hemskt. Som samhälle finns det en skyldighet att fungera normerande och det är där som lagstiftningen kommer in. Den har en viktig roll och tydliggör de värderingar vi värdesätter och vill skydda, säger han.

Daniel Vencu Velasquez Castro var ersättare för (S) i Skärholmens stadsdelsnämnd under 2014-2018.

Till torsdagens möte med stadsdelsnämnden i Skärholmen finns en motion som Moderaterna i Stockholms stad har lagt i kommunfullmäktige. Den ska nu stadsdelsnämnden fatta beslut om. Motionen berör frågor som Daniel Vencu Velasquez Castro driver på rikdagssnivå. (M) vill se en uppdaterad handlingsplan eftersom den plan som finns idag, ”Våga fråga, lyssna och agera!” endast gäller till 2025. De skriver att den behöver beakta samtidens problem.

“Det handlar om barn som kan ha tvingats in i äktenskap, förts iväg på så kallade ”uppfostringsresor” eller ”rehabilitering” av sexuell läggning. Att detta förekommer är oacceptabelt”.

LÄS ÄVEN Debatt: Normalisera HBTQ+ i skolan – jag trodde min generation visste bättre

Vad tycker du om motionen?
– Jag tycker att grunden i motionen är bra, som en handlingsplan. Det är bra när man kan arbeta gemensamt. Vi måste agera samlat och resolut för barnens bästa, genom att hitta bred enighet både på kommunal- och riksdagsnivå, säger Daniel Vencu Velasquez Castro.

Handlingsplanen är en åtgärd i efterhand. Vilka preventiva åtgärder ser du som nödvändiga?
– Jag vill återgå till kärnan i den här diskussionen. Om vi får ett förbud i Sverige mot omvändelseseförsök kan skolan informera alla elever om att detta är förbjudet. Om du växer upp i en kontext där detta förekommer har du ingen uppfattning att det är fel. Barn ska inte behöva drabbas och skickas till främmande platser. Det är fruktansvärt, säger Daniel Vencu Velasquez Castro.

Trots svårigheterna under uppväxten som homosexuell i Skärholmens stadsdelsområde är det fortsatt en trygg plats för honom.

–  Jag har märkt att vi är många från min generation som har åkt iväg och pluggat, gjort annat i livet, flyttat runt. Jag var i Chile. Men jag älskar Skärholmen. Jag tror aldrig jag kommer flytta härifrån, med mindre jag flyttar utomlands igen, men det tror jag inte. Dock är det ett bottenbetyg att vi fortfarande 2025 har tusentals unga personer som inte kan komma ut. Det gäller i högsta grad Vårberg och Skärholmen. Du ska kunna vara exakt hur du vill och du ska inte behöva bo någon annanstans, säger Daniel Vencu Velasquez Castro.

På torsdag har Skärholmens stadsdelsnämnd möte där de bland annat tar upp motionen från (M) om en uppdaterad handlingsplan mot heder- och uppfostringsresor.

Länk till förvaltningens remissvar finns här.

Länk till mötets agenda finns här.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: