Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Region Stockholm: Så ser förberedelserna ut inför vaccinering av allmänheten

Publicerad 10:19, 29 januari 2021

Förberedelserna för vaccination allmänheten mot covid-19 inom Region Stockholm intensifieras nu. Närmast på tur i planeringen är personer som är 70 år och äldre. 

Gruppen allmänheten omfattar cirka 1,4 miljoner personer i länet. Varje vaccin ges i två doser med tre till fyra veckors mellanrum. Det är kostnadsfritt att ta vaccinet.

– Vi förväntar oss ett stort intresse från allmänheten och alla som vill ska kunna få vaccinet någon gång under den period som allmänhetens vaccination pågår. Vi bedömer att allmänhetens vaccination kan inledas i april, kanske i maj, men allt beror på tillgången till vaccin, kommenterar Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm på hemsidan.

Utöver de ordinarie vårdgivare, vaccinationscentraler och apotek som kommer att vara delaktiga i allmänhetens vaccination bygger planeringen även på flera nya lokaler, som tillfälligt kan fungera som vaccinationslokaler. De lokaler som tillkommer för allmänhetens vaccination kommer att godkännas av regionens vaccinationsansvariga, bland annat utifrån lokalernas tillgänglighet, säkerhet och kapacitet att ta emot många besök på ett smittsäkert sätt.

LÄS ÄVEN: Vaccinering mot covid startar – dessa grupper är först i kön

Flera vårdgivare ska finnas att att välja mellan och många olika lokaler som kan passa olika behov hos invånarna.

Vårdgivare i Region Stockholm vaccinerar i så stor utsträckning de kan och vaccinationerna sker i den takt som doser anländer till regionen.

Efter att vaccinationen ägt rum på särskilda boenden för äldre och invånare som har hemsjukvård eller hemtjänst står personer 70 år eller äldre på tur.

Fakta om vaccination mot covid-19 i Region Stockholm

Totalt erbjuds omkring 2 miljoner personer – invånare som är 18 år och äldre – vaccination i länet. I gruppen som omfattar allmänheten ingår omkring 1,4 miljoner invånare. De som nu vaccineras i Region Stockholm tillhör den första fasen, och det handlar om följande grupper:

-Personer på särskilda boenden för äldre, totalt cirka 15 000 personer. De erbjuds vaccin i samarbete med de läkarorganisationer som arbetar på särskilda boenden.

-Medarbetare i kommunal vård och omsorg, totalt cirka 58 000 personer. Erbjuds av arbetsgivaren att boka vaccinering via extern leverantör som regionen tecknat avtal med.

-Viss vårdpersonal, bland annat på IVA, i covidvården och i den prehospitala vården. Arbetsgivaren gör prioriteringen utifrån mängden vaccin.

-Invånare som har hemsjukvård, personlig assistans, LSS-boende eller omsorgsinsatser från hemtjänst samt vuxna i samma hushåll. Hemsjukvården och hemtjänsten kontaktar de som berörs, och det rör sig totalt om cirka 450 000 personer, varav en del vaccineras i den första fasen.

-Allmänhetens vaccinering inleds i april eller maj.

Bild: Grook Da Oger

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Australien har nyligen förbjudit sociala medier för barn under 16 år. Förbudet diskuteras nu i regeringen, att eventuellt införa ett liknande förbjud även i Sverige.

Hur reagerar du på förslaget att barn under 16 år inte skall kunna skapa konto på sociala medier? 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Ulf, Hägersten
– Jag har hört om det på nyheterna och det kommer aldrig att fungera. Vem ska sköta dem, vem ska övervaka det, ska polisen göra det? Nej. De har annat att göra, det är trams, politiker ska inte hålla på med sånt, det är tramsfråga, det har viktigare saker att göra än att reglera om barn ska surfa på nätet.

Benita, Vårby gård
– Jag tycker att det är en bra idé. Alla ungdomar fastnar ju i sociala medier. När de börjar så kan de inte sluta. De mobbar varandra och det som pågår är negativt. En åldersgräns på 16 år är bra tycker jag.  

Linnea, Botkyrka
– Jag tycker att det är jättebra, för att ungdomar är beroende av sociala medier och jag tror att det påverkar deras utveckling och deras skolgång. Jag tycker att det skulle vara bra om regeln kom till Sverige. 16-årsgräns är bra. 

Anne- lie, Botkyrka
– Jag tycker att det är bra med förbud för barn och ungdomar, det finns jättemycket hemska saker som våld och mobbning. Fast det är jättesvårt att kunna sätta det förbudet eftersom det kan vara svårtt att få det att fungera. Jag tycker att en åldersgräns på 16 år är bra. 

Sandip, Hallunda
– Det är okej.Lagen är bra. Jag tycker att Sverige ska ha samma lag. Sociala medier behöver restriktioner.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 11:08, 20 december 2024
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: