Fängelse för jurist som lurade 96-årig Älvsjöbo – Experten: så skyddar du dig
Älvsjö Publicerad 21:05, 30 september 2024Efter att den demenssjuka Älvsjöbon Ingeborg Spohn bedrogs av juristen Soheil Naderi har han nu dömts till fängelsestraff.
Det var 2021 som Naderi lurade den då 96-åriga kvinnan med att skriva ett falskt gåvobrev och testamente till honom. Naderi lyckades nästan ta över hennes villa i Älvsjö i södra Stockholm som var värd cirka sju miljoner kronor, avslöjade Uppdrag granskning 2022.
LÄS ÄVEN: Juristen som misstänkts lurat äldre i Älvsjö – brottsutredningen växer
Nu har Ingeborg avlidit. Fallet slutade dock med att Naderi dömdes att betala skadestånd på drygt 2,5 miljoner kronor och till fem och ett halvt års fängelse. Det senare för bland annat 14 fall av grovt bedrägeri, två fall av förberedelse till grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.
Bedrägerier mot äldre är vanligt. Överlag är unga människor mer brottsutsatta än äldre, men i fallet med bedrägerier kan äldre vara mer sårbara, bland annat på grund av bristande digital kompetens.
LÄS ÄVEN: Jurist lurade 96-årig kvinna i Älvsjö på villa och förmögenhet
Curre Hansson är ordförande för PRO Stockholm.
– Min uppfattning är att brotten inte ökar, däremot blir gärningspersonerna mer fiffiga. Det är ju helt åt helvete när en dement kvinna luras av en advokat, det är någon som man har förtroende för, säger Curre Hansson.
I takt med att samhället blir mer digitaliserat blir det också lättare att få information om människor. Inkomster och kapital i form av villor och bostadsrätter går att söka upp på nätet.
– Det skapar en sårbarhet, menar Curre. Vår integritet ligger ute på nätet nu. Jag tror att välbeställda äldre är extra utsatta just på grund av detta, de behöver inte längre skylta med sina tillgångar för att vara i riskzonen, det är tillgängliga ändå för den som vill söka.
LÄS ÄVEN: Bedrägerier mot äldre ökar – polisens tips
– Det är sorgligt, för många pensionärer tappar förtroendet för sina medmänniskor. Sverige har varit ett land byggt på tillit. Nu har människor blivit mer försiktiga, vilket är bra ur bedrägerisynpunkt, men sorgligt.
Tips för att undvika att bli bedragen
60plusbanken uppmanar till följande:
- Släpp inte in okända personer i ditt hem. Kontrollera att personerna faktiskt är de som de utger sig för att vara.
- Avsluta telefonsamtal med okända om du känner dig osäker.
- Förvara inte bankkort tillsammans med pinkod.
- Var uppmärksam när du handlar eller tar ut pengar för att hindra att någon stjäl ditt kort eller din pinkod.
- Betala inte fakturor utan att vara säker på att de är riktiga.
- Skicka aldrig pengar till någon du aldrig har träffat i verkliga livet
Ett telefonbedrägeri kan innebära att bedragaren ringer och påstår sig ringa från till exempel en bank, Ofta uppmanas du att identifiera dig eller signera något med bank-ID. Gör aldrig det. Banken ringer aldrig upp. Detta ger bedragaren tillgång till dina kortnummer och koder.
Bedragare kan också ringa och låtsas vara en vän eller släkting som behöver låna pengar akut. Vissa är så fräcka att det påstår att du utsatts för just bedrägeri – kanske att någon har köpt dyra varor i ditt namn.
Curre Hansson:
– Det är inte så lätt att genomskåda om någon skriver “Hej det är ditt barnbarn, jag har en ny telefon och behöver 2000 kr akut. Då vill man hjälpa till.
Läs Polisen råd på deras hemsida
– Om det är något jag vill skicka med till den som är osäker på om den blir lurad via telefon så är det “lägg på luren” säger Curre. Du ska lägga på på en gång. Många äldre känner att det är skamligt att lägga på, att inte lita på människan på andra sidan. Men det ska man inte känna. Lägg bara på luren!
Soheil Naderi dömd till fängelse
I april dömdes Soheil Naderi till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för följande brott:
- Fjorton fall av grovt bedrägeri, två fall av förberedelse till grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.
- Grov förskingring.
- Tre fall av grovt bokföringsbrott och tre fall av bokföringsbrott.
- Folkbokföringsbrott, då Soheil Naderi registrerat sig som utvandrad trots att han bodde och arbetade i Malmö, vilket SVT avslöjade i sin granskning.
- Han ska också betala skadestånd på drygt 2,5 miljoner kronor.
Det var SVTs Uppdrag Granskning som avslöjade hur Soheil Naderi gått till väga. Reportaget finns på SVT Play.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös och Skärholmens bästa nyhetsredaktion. Trevlig läsning! Här klickar du för att prenumerera.
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Ernö fixar langosfest i Örnsberg – här är hans tre langosfavoriter
- Ny stor matbutik öppnar i Skärholmen: Vi har kommit långt i våra samtal
- Leksaksjätte stänger i Skärholmen
- NOMINERAD: Bröder driver anrika bilverkstaden i Västertorp: Här är inget omöjligt
- Så tar de avstånd från antimuslimsk manifestation: Våra muslimska vänner är rädda
Följare 19,5k