Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Charlotte Ovefelt kramar om en av solstrålarna

Idrott och inkludering: Så fungerar Solstrålarna på Älvsjö IP

Publicerad 11:08, 3 juli 2024

Det är måndag och sista träningen före sommaruppehållet. Klockan är 17 och fotbollslaget Solstrålarna samlas på Älvsjö IP. Tio minuter innan samlingen börjar spelarna anlända till planen, en efter en. Efter många kramar bildar tränare och spelare en ring. Alla säger sina namn, och spelarna även vilken klass de ska börja i efter sommaren. Sedan är det dags för uppvärmning.

Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel

Charlotte Ovefelt startade Solstrålarna för snart tre år sedan. Det är det enda fotbollslaget för intellektuellt funktionsnedsatta flickor. Charlotte är genusvetare och utbildare inom jämställdhet, jämlikhet och normer inom idrottsrörelsen. Hon har startat Normbollen och det var där hon fick idéen till Solstrålarna. 

– De som står absolut längst från idrottsrörelsen, det är flickor med intellektuell funktionsnedsättning, det är de som rör sig minst. Så jag hade haft tankarna att starta en idrottsverksamhet. Det hakar väl alla på, tänkte jag, men det var inte så lätt, säger Charlotte Ovefelt.

Charlotte menar att det blev tajt med plantider som andra behövde ge avkall på för ett lag som inte skulle vinna några cuper eller liknande. 

LÄS ÄVEN: 1000 synpunkter på nya tunnelbanan till Älvsjö – detta väckte mest kritik

Det fanns ett behov för just funktionsnedsatta flickor. Det är vanligt att man buntar ihop grupper i parasporten. Nämnaren är att man är funktionsnedsatt men där slutar likheterna. Tjejer på sex år måste spela med män i 30-årsåldern, och det fungerar inte, anser Charlotte.  

– Vi är alldeles för enkelspåriga. Vi säger bara; “Du är funktionsnedsatt då får du nöja dig med det”. Eftersom jag jobbar med detta hela tiden ser jag att det blir fel. Du är inte bara funktionsnedsatt, du har en massa andra parametrar som kön, religion, sexuell läggning, och så vidare. Det har man inte jobbat alls med i parasporten, där är man bara en grej. Det, tror jag, gör att ungdomar inte är med.

Solstrålarna drog igång verksamheten med ett camp. Två till tre flickor anmälde sig, och redan där såg Charlotte och hennes tränarkollegor att det fanns ett intresse och behov från vårdnadshavarna att verksamheten skulle bli verklighet. För vissa blev det en stor skillnad från att tidigare ha spelat med fullvuxna män.

– Det finns en tendens inom idrottsvärlden att skriva att alla är välkomna. Det är lätt att säga, men det är svårt att genomföra i praktiken, säger Charlotte. 

LÄS ÄVEN: Debatt: Därför bör fler fotbollsplaner byggas i Älvsjö

Solstrålarna är den enda platsen där man som funktionsnedsatt tjej tränar enbart med andra funktionsnedsatta flickor. Idag är det tjejer i åldrarna 6-13 år är som är med och tränar, men det har även varit med några äldre ungdomar. 

– Några gånger har vi haft en 30-årig tjej med, som är på en 5-årings nivå. Det visar hur svårt det kan vara att jobba med människor med intellektuell funktionsnedsättning.

Att komma igång med Solstrålarna var inte lätt. I början var det färre spelare och de hade ännu inte några relationer med tränarna. Vissa spelare ville inte prata eller vara med, utan höll sig tillbaka med sina föräldrar.

– Idag ser det helt annorlunda ut. Nu när flickorna känner sig trygga med tränarna är alla med och kommer till träningarna med bra humör. Alla vet vilka som ska vara där och vad man ska göra under passet, säger Charlotte och fortsätter:

– Vi upprepar övningarna och gör samma saker hela tiden. Man måste göra det med dessa barn. Igenkänning är A och O. Alla vet när vi samlas och sen har vi samma upplägg. Alla kan vara inkluderade på sitt sätt då. Sen är det förstås mycket dagsform också.

Träningen fortsätter. På uppvärmningen blir det Följa John med knäböj och springa på häl och tå. Sedan ställer sig spelarna vid övningsstationerna. Vissa tränar skott, andra passningar och några dribblar. 

LÄS ÄVEN: Nu öppnar stora drive in-bion vid Älvsjö IP – 200 bilar får plats

Efter en halvtimme vid stationerna är det dags för match. Föräldrar och tränare är med och efter en jämn match vinner orangea laget.

Eftersom att detta är den sista träningen före sommaren avslutas passet med glass. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: