Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage fotbollsplan t-bana

1000 synpunkter på nya tunnelbanan till Älvsjö – detta väckte mest kritik

Publicerad 17:31, 30 december 2023

När det senaste samrådet för nya tunnelbanan mellan Älvsjö och Fridhemsplan genomfördes under hösten var det arbetstunneln vid Älvsjö IP som väckte mest motstånd bland folk. 

Det visar den preliminära genomgången av samrådet som Region Stockholm gjort. 

Totalt resulterade samrådet i 900 synpunkter, 10 000 besök på webbsidan och flera hundra besökare på de sammanlagt fyra öppna husen. 

LÄS ÄVEN: Älvsjö IP offras vid bygget av gula linjen: ”Barnen drabbas”

Denna gång fick folk tycka till om stationslägen, byggytor, byggmetoder och miljöpåverkan.

Störst reaktion medförde de föreslagna platserna för arbetsområde och arbetstunnel vid Fridhemsplan och Älvsjö. Vid Älvsjö IP vill planerarna använda en fotbollsplan med kringliggande grönytor.

– Vi föreslår en stor byggyta direkt i anslutning till en uppskattad idrottsplats. Här har både idrottsföreningen och föräldrar uttryckt sin oro. Mest för barnens säkerhet och trafiksituationen, men även för annan påverkan som damm och buller. Vi har träffat Älvsjö AIK och allmänheten, informerat och lyssnat in deras synpunkter, kommenterar Johan Brantmark, chef för tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö på Regions Stockholms hemsida.

Detta var det tredje samrådet för gula linjen i år. Totalt har mer än tusen synpunkter kommit in och ska vägas in i den fortsatta planeringen, skriver Region Stockholm.

Nu ska tunnelbaneplanerarna gå igenom alla synpunkter och tillsammans med utredningar och tekniska undersökningar får de ett underlag när de väljer inriktning för den fortsatta planeringen.

LÄS ÄVEN: Debatt: T-banebygget hotar Älvsjö IP – så kan vår idrottsplats räddas

Under våren presenteras den slutliga utformningen av tunnelbanelinjen och därefter blir nästa samråd.

Efter att Region Stockholm föreslagit en lokalisering och utformning, ska planer och tillstånd prövas av Trafikverket och Mark- och miljödomstolen.  

Runt årsskiftet 2024/2025 ställs järnvägsplanen ut för granskning innan den skickas till planprövning vid Trafikverket. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Fint erbjudande nu: Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: