Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

M: ”Vi måste satsa på Älvsjös förskolor!”

Publicerad 09:06, 26 mars 2017

DEBATT. Moderaterna ser med oro hur förskolan i Älvsjö långsamt får försämrade förutsättningar. För att detta inte ska drabba våra barn och förskolepersonal är det dags att lyfta förskolan och genomföra flera satsningar för fler förskollärare, mindre barngrupper, nya eller upprustade lokaler och att sätta stopp på besparingar.

2016 sjönk andelen förskollärare i Älvsjös kommunala förskolor med 4 procentenheter till 40 procent jämfört med 2015 samtidigt som antal förskolebarn per anställd ökade från 5,0 till 5,5 barn. Det är en utveckling i helt fel riktning, och en stor förändring på bara ett år.

Det har blivit allt svårare att rekrytera förskollärare då det finns för få utbildade förskollärare och nästa år kommer ett flertal förskollärare och barnskötare behöva rekryteras på grund av ett ökat antal barn i förskolorna.

Förskolorna har en utmaning i att få en ekonomi i balans kommande år. Ökningen av förskolornas ersättning för 2017 var endast 1,3 procent, vilket inte kommer att täcka väntade kostnadsökningar. Trots att den socialdemokratiska majoriteten har höjt skatten, syns det inte i välfärdens kärna. I stället satsas det på demokratiprojekt, klotterplank och byråkratiska råd och utskott.

Låt mig därför citera den gamle socialdemokratiske ministern Gustav Möllers visdomsord om att: ”varje felanvänd skattekrona är en stöld av folket”. Hur många felanvända skattekronor kan vi räkna med den rödgrönrosa majoriteten?

Moderaterna anser att det är dags att sluta utarma förskolornas resurser och istället vända nedåtgående trend med att ta fram ett utvecklingsprogram för ett lokalt ”förskolelyft” i Älvsjö.  De satsningar Moderaterna anser är nödvändiga i Älvsjös ”förskolelyft” är:

-Minska antalet förskolebarn per anställd

-Stopp på besparingar – tillför tillräckligt med pengar för löneökningar och ökade lokalkostnader

-Renovera och byt ut slitna förskolelokaler

-Satsa på personalen – öka andelen förskollärare, inför karriärtjänster i förskolan och minska den ökande sjukfrånvaron

-Driv ett aktivt kvalitets- och utvecklingsarbete med fokus på lärande

På torsdag 30 mars ska Älvsjö stadsdelsnämnd besluta om sitt strategiska planeringsunderlag för åren 2018-2020. Här lyfts flera problem och svårigheter med Älvsjös förskolor fram, men inte många lösningar. Moderaterna kommer därför att föreslå att nämnden beslutar att genomföra ett ”förskolelyft” som bryter den negativa utvecklingen och istället lyfter Älvsjös förskolor.

Johan Nilsson (M), vice ordförande Älvsjö Stadsdelsnämnd

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: