Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage kvinna karta-2

Hon är kritisk till trygghetsarbetet vid förskolor i Skärholmen – detta måste göras

Publicerad 16:08, 16 augusti 2024

Varje morgon, innan förskolebarnen i Skärholmen går ut för att leka på sina gårdar, rensar pedagoger gårdarna från farliga föremål eller skräp. Dessutom genomför alla kommunala förskolor i stadsdelnsområdet en så kallad inrymningsövning två gånger per år, en på våren och på hösten.

Detta är en del i det trygghetsarbetet som genomförs kring förskolorna i Skärholmen.

Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel

Men det är inte tillräckligt, anser Sophia Granswed Baat (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden. Eftersom flera av förskolorna ligger i anslutning till öppna drogscener i stadsdelsområdet måste det till fler åtgärder för att barn, föräldrar och personal ska kunna känna sig trygga.

– Målet måste vara att få bort de öppna drogscenerna kring förskolorna. Risken är stor att det kommer att ske fler våldsbrott vid de här platserna, säger Sophia Granswed Baat.

I våras skickade hon en skrivelse till Skärholmens stadsdelsnämnd där hennes parti ville ha svar på hur stadsdelsförvaltningen jobbar för att barn och personal ska vara trygga på förskolorna i stadsdelsområdet.

Nu har svar kommit.

Bakgrunden till skrivelsen är dödsskjutningen som ägde rum i Skärholmen i våras och att det kom medieuppgifter om att hälften av alla förskolor i Skärholmen ligger på en öppen drogscen, enligt polisens definition för öppen drogscen.

LÄS ÄVEN: Så blir sommarjobbare förebilder för kidsen – lyckat projekt i Skärholmen

I Skärholmen var det tre skjutningar inom sex veckor under våren, varav två med dödlig utgång. Enligt polisen, var Skärholmen den otryggaste stadsdelen i hela Stockholm under våren. 

Illustrationen är utifrån den kartläggning som polisen gör, publicerad i rapport av Länsstyrelsen Öppna drogscener i Stockholms län, Kartläggning och uppföljning i Stockholms län 2023. Privata (fristående) förskolor är markerade med grön cirkel, kommunala förskolor namnges och markeras med svart cirkel.

LÄS ÄVEN: Skärholmsbor på torget dagen efter dödsskjutningen: Så kan våldet stoppas

I skrivelsen ställer Sophia Granswed Baat (M) frågan:
Hur arbetar stadsdelsförvaltningen för att säkerställa tryggheten för de barn som går på förskolorna och den personal som jobbar där?

Stadsdelsförvaltningen svarar att samtliga kommunala förskolor i Skärholmen har gemensamma arbetssätt kring säkerhet. 

“Arbetet utgår från handlingsplan för Säker förskola med flera rutiner inom området. Exempelvis finns rutin för hur förskolan ska agera vid inrymning om det sker en hotfull situation i närmiljön samt rutin vid hot/våld”, skriver förvaltningen och fortsätter:

“Varje morgon har pedagoger rutinen att kontrollera förskolegården och plocka bort eventuella farliga föremål eller skräp innan barnen går ut. Om farliga föremål upptäcks görs anmälan i stadens incidenthanteringssystem samt vid behov även polisanmälan.”

Men Sophia Granswed Baat är inte nöjd med svaret.

– Det är fortfarande inget svar på vad de ska göra för att föräldrar, personal och barn ska känna sig trygga. Det är inget konkret överhuvudtaget hur de ska öka tryggheten, säger Sophia Granswed Baat som menar att det inte är förskolepersonalen som ska säkerhetsställa tryggheten kring förskolorna

– Moderaterna vill ha både ordningsvakter och fler fältassistenter vid de förskolor som ligger vid de öppna drogscenerna. Idag finns endast tre fältassistenter i Skärholmens stadsdelsområde. Samtidigt har Järva 18 fältassistenter.

Hon har även ställt en interpellation till borgarrådet  Karin Wanngård (S) inför kommande kommunfullmäktige den 2 september.

– Varför satsar majoriteten på Järva men inte på Skärholmen? Staden måste prioritera Skärholmen.

LÄS ÄVEN: Polis och stadsdel sätter in en rad trygghetsskapande åtgärder efter dödsskjutningen 

I skrivelsen till nämnden ställer Moderaterna fler frågor som besvaras:
Hur ser informationsutbytet ut gentemot; fristående förskoleaktörer och fastighetsägare, andra stadsdelar, förvaltningar och bolag inom staden, för att säkerställa tryggheten vid Skärholmens förskolor?
Svar: “Förvaltningen har ett samarbete med andra förvaltningar och bolag på en övergripande nivå. I Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg arbetar förvaltningen genom platssamverkan. Där samarbetar polis, fastighetsägare, andra förvaltningar, skolor och föreningar för att skapa levande och trygga centrumområden. Samtliga fristående förskoleverksamheter är inbjudna till att delta i platssamverkan och får då samma övergripande information som övriga aktörer.

De fristående förskoleverksamheterna i stadsdelsnämndsområdet har olika huvudmän. Det är respektive huvudman som är ansvarig för trygghetsarbetet.”

 Hur ofta görs inrymningsövningar på Skärholmens förskolor?
Skärholmens kommunala förskolor genomför inrymningsövning två gånger per år, på våren och på hösten.”

 Hur informerar man vårdnadshavare om/kring inrymningsövningar?
Pedagoger inom respektive förskola informerar vårdnadshavare, muntligt eller skriftligt, om inrymningsövning.”

 Hur många faktiska inrymningar har skett på Skärholmens förskolor från I januari 2023 – 25 april 2024?
Under perioden har det inte inträffat någon händelse som medfört behov av inrymning. I samband med de skjutningar som inträffade i Skärholmen under våren 2024 tog förskolorna i närområdet beslut om att fortsatt vara inomhus den dagen”, svarar stadsdelsförvaltningen.

Sophia är inte nöjd med detta svar. Hon menar att detta är en definitionsfråga.
– Jag anser att om barnen fått vara inomhus hela dagen med låsta dörrar, till följd av att ett allvarligt brott i anslutning till förskolan, bör vårdnadshavare informeras om detta. Det gjordes inte under vårens två händelser, säger hon.

Sophia är kritisk till hur kommunikationen till vårdnadshavare äger rum vid inrymningar på förskolor.

– Jag har själv barn på en förskola där det varit två inrymningar under våren och där fick jag själv information via omvägar, inte via förskolan.

– Man behöver ta ett helhetsgrepp kring kommunikationen med vårdnadshavare i sådana här frågor. De borde ligga på en mer central nivå. Stadsdelsförvaltningen bör säkerställa att information går ut till alla vårdnadshavare.

Bild:  Per Almén 

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: