Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage synskadad kvinna dörr pendeltåg

Stängda dörrar på pendeltåg – problem för synskadade: ”Många avstår åka”

Publicerad 14:00, 16 juni 2023

När SL stänger dörrarna till pendeltågen kan det orsaka stora problem för synskadade. Flera synskadade åker inte pendeltåg nu under sommarmånaderna på grund av att de automatiska dörrarna stängs.

 Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Det var i maj som SL tog beslutet att under sommaren inte öppna dörrarna till pendeltågen automatiskt. Istället måste nu resenärer trycka på en knapp på dörren för att kunna öppna dem. Motiveringen är att hålla värmen ute och hålla nere temperaturen i de luftkonditionerade vagnarna.

Den manuella öppningen av dörrarna gör att vissa resenärer med funktionsnedsättning och synskador kommer att få det svårare att resa kollektivt. Det säger Ingela Sjöqvist, vice ordförande för Synskadades Riksförbund Stockholm Gotland. Det blir svårare för många att både ta sig in och ut ur tågen.

– Är man på tåget och ska ut kan det vara svårt att veta vilken sida man ska kliva av på om det inte ropas ut i högtalarna, då vet man inte om man öppnar rätt dörr om man ens hittar den. Att den informationen inte ges ut är det stora problemet. 

LÄS ÄVEN: Nu stängs dörrarna på pendeltågen

Även utanför tåget kan synskadade resenärer få det svårt.

– Står man på utsidan av tåget måste man dels leta efter en knapp längs med hela tåget, vissa perronger har också stora glipor mellan tåg och perrong vilket kan vara farligt. Jag vet flera synskadade som inte åker på sommaren för att de är rädda för att halka ner i glipan när de ska försöka hitta knappen, säger Ingela Sjöqvist.

LÄS ÄVEN: SL: Tidigarelägger gles trafik för pendeltågen

Enligt Ingela Sjöqvist pågår mycket dialog mellan SL, MTR och Synskadades riksförbund. Men nödvändiga beslut och förändringar tas inte, dessutom fick förbundet i år ett mycket senare besked om beslutet jämfört med tidigare år. 

– Vi har varit ute och åkt tåg med dem och de har sett problemet. De förstår vårt problem men tycker att de gjort tillräckligt.

Nu när det efter beslut från SL och MTR inte heller placeras ut tågvärdar finns det inte längre någon som lättare kan se ifall en resenär har svårt att hitta till dörrarna. Istället läggs den uppgiften på lokföraren, som med hjälp av kameror måste bevaka perrongen. 

Ingela Sjöqvist menar att den bästa lösningen inte hade varit att ha detta system alls, men att om det ska fortsätta så behövs signaler eller ljud som stöd för synskadade resenärer. 

– Om man ska ha det så här då vill vi att det ska finnas någon sorts ljudmarkering så att man hör vart dörren är, och att man då får en chans att hitta knappen.  

SL uppger att om man som resenär har behov av stöd eller ledsagning för dörröppningen i sig finns möjlighet att beställa detta i förväg men även efterfråga detta stöd av stationspersonalen på plats. Det skriver Sophie Gunnarsson, presskommunikatör, i ett mejl till Bättre stadsdel.

– Tågpersonal uppmanas till att centralöppna samtliga dörrar ifall de ser en resenär som upplevs ha svårt att finna dörrknappen. Det stämmer alltså inte att personalen inte får lämna spärrluckan. Det är möjligt att be dem om hjälp, skriver hon.

Den nya ordningen att man själv måste öppna dörren gäller fram till den 3 september, efter det fortsätter den automatiska öppningen som vanligt. Några av de centrala stationerna kommer ha fortsatt automatisk öppning, som Stockholm City, Stockholm Odenplan och Arlanda C. Mindre stationer som till exempel Älvsjö, är bland dem där resenärer manuellt ska öppna dörrarna.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Bli gärna medlem. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att bli medlem här. Tack! 
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

  • Kommentera
Annons:
Annons:

Mest lästa:

Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

Mest lästa
EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: