
Stockholms Hantverksförening flyttar till ikonisk byggnad i Älvsjö: En ny era för hantverket
Älvsjö LYSSNA PÅ ARTIKELN Publicerad 21:24, 7 december 2024Stockholms Hantverksförening köper den kulturhistorisk byggnaden Kraftcentralen 2 i Älvsjöstaden av Familjebostäder. Huset ska rymma yrkesutbildningar, medlemslokaler och en publik arena för utställningar och evenemang.
– Denna investering representerar en ny era för hantverket i Stockholm och är en stark signal om dess betydelse för stadens kultur- och näringsliv, kommenterar Li Pamp, vd för Stockholms Hantverksförening i ett pressmeddelande.
Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här
Förhoppningen är att den nya mötesplatsen ska gynna både hantverksintresserade och andra stockholmare genom att skapa en ny destination för hantverk i Älvsjöstaden.
Kraftcentralen 2, ritad av arkitekt Ture Wennerholm och färdigställd på 1950-talet, är en av de få kvarvarande byggnaderna från LM Ericssons kabelverk i Älvsjö. En byggnad som är grönklassad av Stockholms Stadsmuseum, vilket markerar dess betydelse i stadens industriella historia.
Den planerade utvecklingen av Kraftcentralen kommer bland annat att omfatta en varsam restaurering av byggnadens unika detaljer.

Målsättningen är att huset i framtiden ska rymma både funktionella lokaler för den växande yrkesutbildningen Hantverksakademin, ytor för föreningens medlemmar och en publik arena för utställningar och evenemang.
Bilden: Li Pamp, vd för Stockholms Hantverksförening
Visionsskiss – Hidemark & Stintzing Arkitekter
Ett urval av byggnader som Ture Wennerholm ritat:
Tennisstadion, Östermalms idrottsplats, Stockholm, 1928–1930.
Liljeholmens Kabelfabrik, Västberga industriområde, Stockholm, 1929.
Esseltes före detta kontors- och lagerhus, Stockholm, 1932.
LM Ericssons kabelverk, Älvsjö, Stockholm, 1933, 1956.
LM Ericsson, Midsommarkransen, Stockholm, 1935–1948.
Midsommargården, Stockholm, 1945–1946.
Hantverkarnas Riksorganisation
En partipolitiskt obunden organisation som värnar hantverket och hantverkarna i hela landet. Organisationen arbetar för att statusen och villkoren för hantverket och hantverkarna ska förbättras på alla områden. Arbetet är branschöverskridande och samlar drygt 20 medlemsföreningar och representerar närmare 5 000 hantverksföretagare i hela Sverige.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla: redaktionen@battrestadsdel.se
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k