Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kraftcentralen i Älvsjö

Stockholms Hantverksförening flyttar till ikonisk byggnad i Älvsjö: En ny era för hantverket

Publicerad 21:24, 7 december 2024

Stockholms Hantverksförening köper den kulturhistorisk byggnaden Kraftcentralen 2 i Älvsjöstaden av Familjebostäder. Huset ska rymma yrkesutbildningar, medlemslokaler och en publik arena för utställningar och evenemang.

– Denna investering representerar en ny era för hantverket i Stockholm och är en stark signal om dess betydelse för stadens kultur- och näringsliv, kommenterar Li Pamp, vd för Stockholms Hantverksförening i ett pressmeddelande.

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Förhoppningen är att den nya mötesplatsen ska gynna både hantverksintresserade och andra stockholmare genom att skapa en ny destination för hantverk i Älvsjöstaden.

Kraftcentralen 2, ritad av arkitekt Ture Wennerholm och färdigställd på 1950-talet, är en av de få kvarvarande byggnaderna från LM Ericssons kabelverk i Älvsjö. En byggnad som är grönklassad av Stockholms Stadsmuseum, vilket markerar dess betydelse i stadens industriella historia.

Den planerade utvecklingen av Kraftcentralen kommer bland annat att omfatta en varsam restaurering av byggnadens unika detaljer.

Målsättningen är att huset i framtiden ska rymma både funktionella lokaler för den växande yrkesutbildningen Hantverksakademin, ytor för föreningens medlemmar och en publik arena för utställningar och evenemang.

Bilden: Li Pamp, vd för Stockholms Hantverksförening

Visionsskiss – Hidemark & Stintzing Arkitekter

Ett urval av byggnader som Ture Wennerholm ritat:
Tennisstadion, Östermalms idrottsplats, Stockholm, 1928–1930.
Liljeholmens Kabelfabrik, Västberga industriområde, Stockholm, 1929.
Esseltes före detta kontors- och lagerhus, Stockholm, 1932.
LM Ericssons kabelverk, Älvsjö, Stockholm, 1933, 1956.
LM Ericsson, Midsommarkransen, Stockholm, 1935–1948.
Midsommargården, Stockholm, 1945–1946.

Hantverkarnas Riksorganisation
En partipolitiskt obunden organisation som värnar hantverket och hantverkarna i hela landet. Organisationen arbetar för att statusen och villkoren för hantverket och hantverkarna ska förbättras på alla områden. Arbetet är branschöverskridande och samlar drygt 20 medlemsföreningar och representerar närmare 5 000 hantverksföretagare i hela Sverige.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: