Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna luciabarn collage

Video: Se när Beatrice fixar julstämning i Älvsjökyrkan – 40 barn i luciatåget

Publicerad 17:33, 12 december 2024

När Älvsjökyrkans barnkörer har luciatåg byggs julstämningen upp till en hög nivå. Kyrksalen pyntas med julstjärnor och personalen tänder stearinljusen i ljusstakarna. 

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Strax före konsertstart möter Bättre Stadsdel barnkörledaren, Beatrice Robertsson. Det här är tredje gången hon leder barnkörens luciatåg i kyrkan och hon väntar med spänning på att klockan ska slå sex och konserten ska börja.

– Man har alltid lite tunnelseende innan och man vet att man måste vara totalfokuserad. Nu i kväll är det ungefär 40 barn som ska uppträda, så det handlar om att ha koll på alla barn och att vara fokuserad, säger Beatrice Robertsson.

Det är två barngrupper som har slagits samman inför luciatåget. I kväll ska de sjunga tillsammans för första gången sedan förra julen. Barnen, vars ålder varierar från fem till elva år, träffas varje onsdag. De har övat till luciatåget sedan i oktober.

En halvtimme innan konserten samlas de för att göra sig klara inför luciatåget. Röda band ska knytas, ljus ska tändas och röster ska värmas upp. Det är inte bara lucior, tärnor och pepparkakor som ska sjunga. Vissa av barnen kommer även klädda som paket.  

Men julen är inte bara en högtid för barnen. Beatrice Robertsson menar att julen även är en högtid för kyrkan.

– Det är så stämningsfullt i kyrkan runt jultider. Plus att även icke kyrkovana personer brukar vilja komma hit under jul, så kyrkan brukar fyllas av människor. Sen anordnas det också luciatåg, julkonserter och väldigt mycket annat den här månaden. Så det är väldigt mysigt.

När det väl är dags för luciatåget är kyrkan full. Barnkörerna sjunger sånger som Nu tändas tusen juleljus, En sockerbagare och Rudolf med röda mulen. När konserten är slut och barnen samlas på led efter Lucian för att gå ut ur salen möts de av applåder och hejarop.

Efteråt är det dags för glögg och pepparkakor ute i hallen.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: