Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

musiker

Musikgymnasiet i Liljeholmen laddar inför luciakonserten

Publicerad 11:42, 6 december 2022

Nästa vecka har Nordiska Musikgymnasiet i Liljeholmen luciakonsert  med julmarknad.

Hallå där ​Monika Kowalska, rektor och grundare av skolan, berätta om skolan.
– Nordiska Musikgymnasiet är en fristående gymnasieskola som drivs utan vinstsyfte. Skolan är religiöst och politiskt obunden. Förutom klassisk musik erbjuder vi även även jazz som inriktning.

– Under detta läsår har vi cirka 60 elever fördelade på tre årskurser – majoriteten studerar på vår riksrekryterande estetiska spetsutbildning och kommer från hela Sverige men det finns även ett antal internationella elever som studerar på så kallat språkintroduktionsprogram. På detta program har vi elever som kommer från bland annat Finland, Tyskland, Kina, Tjeckien, Ryssland, Serbien, Georgien och Ukraina.

Var bor eleverna som inte är från Stockholm?
– Långväga elever bor ofta i inackorderingsrum i närheten av skolan och vi har också ett litet elevboende i anslutning till skolan där vi kan ta emot ca fem elever. 

Vilken bakgrund har du?
– Den ligger ursprungligen inom musikeryrket – jag är utbildad pianist med diplomstudier på Edsbergs musikinstitut, som är en del av Kungliga musikhögskolan. Efter det följde studier i musik och media vid Uppsala universitet. Pianistyrket löpte parallellt med pedagogisk verksamhet och senare även med den statliga rektorsutbildningen. Förutom att vara skolans rektor arbetar jag sedan 30 år tillbaka som lärare i piano och kammarmusik. 

Edsbergs musikinstituts miljö och atmosfär, tillsammans med det individuella pedagogiska upplägget blev en stor inspirationskälla för mig och det var också det som fick mig att starta Nordiska Musikgymnasiet – den lilla skolan med de stora visionerna. En gymnasieskola där varje elev är sedd och hörd under hela sin utbildningstid. 

Hur är intresset för utbildning i klassisk musik?
– Covidpandemin var en tuff utmaning för alla kulturutövare och inte minst för undgomar med kultur- och musikintresse. För många var det svårt att upprätthålla motivationen endast via digitala verktyg och med mycket ensamtid hemma. 

Musik är en mycket social inriktning och en stor del av motivationen och målbilden hos en musiker hänger ihop med det sociala samspelet – musiker behöver andra musiker för att skapa musik och de behöver också publik – deras stora drivkraft. Covidpandemin tog med andra ord bort mycket stora delar av kulturutövarnas liv.  Men vi överlevde och är nu tillbaka mer levande än någonsin. 

Var hamnar eleverna sedan?
– Dagens estetiskt inriktade gymnasieprogram erbjuder högskoleförberedande utbildningar vilket gör att ingen behöver känna sig låst till ett enda framtida yrkesval. Bland våra före detta elever finns numera inte bara yrkesutövande musiker utan även författare, kulturvetare, entreprenörer, ingenjörer, läkare, psykologer, skådespelare, poliser, lärare mm. De har dock alla ett gemensamt intresse för musik och kultur och det är fantastiskt berikande för vårt samhälle! 

Intresset för musik finns bland ungdomar men vi behöver komma ihåg att satsa på återväxten genom att ge våra barn möjlighet att utveckla sitt musik- och kulturintresse. Kultur och musik berikar hela livet och bidrar till personlig utveckling på många plan. Det är ett oumbärligt komplement till ett liv i balans. 

Hur hamnade skolan i Liljeholmen? 
– I början av vår skolas verksamhet (2000-2002) var vi inhysta i moderna skollokaler på Hagagatan i Vasastan. Visionen var att ha lokaler med själ och kulturhistoria – en inspirerande miljö som väcker skaparglädje och kreativitet. 

2003 hittade vi våra nuvarande lokaler i Liljeholmen och dessa förvaltas av Stadsholmen, ett dotterbolag till Svenska Bostäder. Det finns mycket historia i väggarna ända från år 1925 – en gång i tiden fanns här bland annat ett stort rum som användes till undervisning av fattiga barn och ett annat rum där man bjöd fattiga människor från trakten på mat. Här fanns även ett folkbibliotek och ett vigselrum. Det är en härlig atmosfär i hela huset och det kändes redan från början som att komma hem. 

Vad har ni på programmet utöver luciakonserten 13 december? 
– Den 16 december kl 19 har vi öppet Hus med konsert – ett jättefint tillfälle att bekanta sig med vår verksamhet. Det är höstterminens sista aktivitet och under konserten som vi kommer att bjuda på kommer man bland annat kunna lyssna på olika ensembler – både klassisk musik och jazz. Vi har även en grupp elever från Nordiska musikgymnasiet som precis återvänt från en turné i Italien och Schweiz och de kommer att bjuda på några körnummer. Vi kommer även att ha en rundvandring i lokalerna och berätta om livet på skolan.

musiker

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: