Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Inför gemensamma städdagar med lokala föreningslivet

Skrivelse till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd den 19 april 2018

DEBATT. Hägersten-Liljeholmen är en fantastisk stadsdel med så många fina gator, parker, vacker natur, strandpromenader och skogspartier. En vacker vårdag är det många ute, det är så tydligt att allt detta används väl av alla oss som bor här. Men vårens ankomst har en baksida: det som göms i snö, kommer upp i tö. Soppåsar, cigarettfimpar, blöjor, hundbajs, kartonger, gamla kläder, glasflaskor; ja, listan kan dessvärre göras lång över alla de saker som dyker upp intill snödroppar och krokus.

Vad kan vi göra åt detta? Det är tydligt att sophämtningen och renhållningen inte fungerar tillfredsställande. Vi vet att förvaltningen arbetar hårt inom de ramar som finns och att exempelvis entreprenadavtalet kring parkskötsel setts över och följts upp under förra året. Det är viktiga och bra saker. Utöver det behövs mer resurser för snabbare och bättre sophämtning och renhållning. Men samtidigt kan vi som bor och vistas här aldrig luta oss tillbaka, kasta soporna i parken och räkna med att den plockas upp av någon annan. Vi har alla ett ansvar för att vår stadsdel är ren och fin. Vi har alla ett ansvar för det gemensamma – ett ansvar som många tar men många fler skulle kunna ta.

Ett sätt att skapa möjligheter för fler Hägersten-Liljeholmsborna att ta gemensamt ansvar, något som vi vet att många vill, kan vara att införa regelbundna städdagar, där förvaltningen tillhandahåller utrustning som soppåsar, skräpplockare och dylikt, samt arbetar med marknadsföring kring detta så att många vill delta. Ett samarbete med det lokala föreningslivet kan vara ett sätt att skapa ökat engagemang. Vi är övertygade om att många av oss som bor i Hägersten-Liljeholmen med nöje skulle ta ett par timmar av sin tid för att rensa och underhålla våra gemensamma samlingsplatser.

Det behövs också en mer långsiktig samverkan mellan olika aktörer för att skapa förutsättningar för snabbare, effektivare renhållningsinsatser och en stärkt känsla av gemensamt ansvar för närmiljön, då städning av parker är stadsdelens ansvar medan Trafikkontoret ansvarar för exempelvis gatorna.

Vi föreslår därför förvaltningen undersöker möjligheten att införa regelbundna städdagar liknande den modell som finns i Spånga-Tensta, i samverkan med föreningsliv och civila samhället. Vi föreslår vidare att förvaltningen ges i uppdrag att ta fram en långsiktig modell för samverkan kring effektivare gemensamt ansvarstagande för närmiljön i stadsdelen.

 
Anna Wåglund (L), Abit Dundar (L), Herje Larsson (L) ledamöter i stadsdelsnämnden Hägersten-Liljeholmen

Publicerad 15:39, 17 april 2018
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: