Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Så ska ordningsvakter lättare kunna stoppa plankare

DEBATT. Ordningsvakterna i kollektivtrafiken behöver utökade befogenheter, fler verktyg och rätt utbildning. Det konstaterar SL i sitt remissvar om den nya ordningsvaktslagen. Bland annat krävs att ordningsvakter ska kunna bötfälla för plankning och nedskräpning samt att utöka ordningsvakternas befogenheter gällande kroppsvisitering. 

Nu är det dags för nästa steg för en trygg och trivsam kollektivtrafik. Där vi kan ta krafttag mot tjuvåkning och nedskräpning. Med rätt lagstiftning och bättre befogenheter för våra hjältar till ordningsvakter kan vi få mer av den nolltolerans mot otrygghet vi behöver.

Resenärerna vill vänta på polisen lika lite som man vill vänta på bussen eller tåget. Med rätt befogenheter, rätt utbildning och rätt verktyg kan SL:s ordningsvakter avlasta polisen i väntan på en återinförd tunnelbanepolis. Ingen SL-resenär borde nedprioriteras.

Trafiknämnden i Region Stockholm fattar på tisdagen beslut om att insända sitt remissvar avseende Betänkandet om en ny lag om ordningsvakter m.m. (SOU 2021:38).

LÄS ÄVEN: SL: Så ska plankarna stoppas

Region Stockholm är en av Sveriges största offentliga beställare av ordningsvakter inom kollektivtrafiken. Trafikförvaltningen genomför under sommar och höst år 2021 en upphandling av ordningsvaktstjänster inom regionens kollektivtrafik då nuvarande avtal löper ut år 2022 motsvarande uppemot 400 ordningsvakter. Därför är det av stor vikt för Region Stockholm att den nya lagstiftningen kommer på plats och blir bra.

SL konstaterar i sitt remissvar att ordningsvakterna i kollektivtrafiken behöver utökade befogenheter, fler verktyg och rätt utbildning. Bland annat genom att utöka ordningsvakternas befogenheter (enligt §19 polislagen) gällande kroppsvisitering för att kunna identifiera omhändertagna eller på annat sätt frihetsberövade personer.

Vidare krävs att ordningsvakter ska kunna bötfälla för plankning, nedskräpning, bidra bättre till transportering av omhändertagna och hälla ut alkohol som tas i beslag.

Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL

 Mer lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö? Prenumerera här på Bättre stadsdel (20kr/mån elller 200kr/år).

Publicerad 10:29, 31 augusti 2021

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken höstmarknad i Färgfabrikens Kafé

    1 oktober kl.09:30 - 14:00
  2. Höstfest i Västertorp centrum

    1 oktober kl.10:00 - 16:00
  3. Fotoutställning på Gröndals bibliotek – om färgfabriken

    1 oktober kl.11:00 - 18 november kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: