Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Så ska ungdomsrånen stoppas

L i Stockholm föreslår lagändringar för att skydda brottsoffer

DEBATT. Under vårvintern har Stockholmsområdet upplevt mer än en fördubbling av rån mot barn och ungdomar. Polisen och brottsofferstödjare beskriver en trend där brottsutsatta hotas och trakasseras till tystnad.

Hot och våld mot målsägande och vittnen i brottmål sätter rättssamhället ur spel. Barn och ungdomar ska alltid vara trygga med att polisen och vuxenvärlden skyddar de som utsätts för brott.


Vuxenvärlden sviker barn som befinner sig i oerhört utsatta situationer. Brottsoffren drabbas två gånger. Först när de utsätts för rån och sen när de hotas och trakasseras till tystnad. Vi måste agera kraftfullt för att skydda brottsutsatta barn och ungdomar.

Förslagen i korthet:
1. En vuxen person som misstänks för övergrepp i rättssak kan häktas, den möjligheten finns inte på samma sätt för ungdomar. Elektronisk fotboja bör kunna användas i de fall där unga personer misstänks. Det möjliggör begränsningar vad gäller tider och platser och minskar möjligheten att fortsätta utgöra en fara för andra.


2. Föräldrars ansvar vid barns och ungdomars brottslighet behöver skärpas. Det har visat sig vara lönsamt för en förälder att inte vara på plats vid rättegången, eftersom domstolen då inte kan döma föräldern att betala skadestånd för sitt barns brottslighet

3. Övergrepp i rättssak är ett brott som begås därför att kriminella personer ser en möjlighet att kunna undgå straff. Att i högre utsträckning spela in de första förhören med målsägande och vittnen kan minska drivkraften att begå dessa brott. I direkt anslutning till ett brott är människor ofta mer benägna att berätta vad de vet för polisen.

4. Öka kunskapen om att övergrepp i rättssak är ett allvarligt brott. Skolan bör göra mer för att sprida kunskap om det allvarliga i att utsätta andra för hot och trakasserier.

5. Gör det möjligt för skolan att vara en trygg zon under utredning. Det är idag möjligt att stänga av elever, men lagstiftningen kräver att andra åtgärder prövas först. Skollagen behöver därför skärpas så att rättssäkerheten för elever kan garanteras.

Jan Jönsson (L), socialborgarråd, Lotta Edholm (L) skolborgarråd, Johan Pehrson (L) , rättspolitisk talesperson Liberalerna.

Publicerad 16:35, 16 april 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: