Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage kristalltorget helena

Debatt: Engagemanget för människor på flykt är villkorat

DEBATT: Den senaste veckan har varit minst sagt turbulent ur ett politiskt säkerhetsperspektiv. Ett europeiskt land har invaderats och 100 000-tals människor är på flykt. Ett drygt 1000-tal har hittills sökt sig till Sverige, och svenskarnas vilja att hjälpa verkar i dag inte ha några gränser.  

Migrationsverket har ökat sin beredskap för att kunna möta upp behovet. SL har tagit ett beslut om att ukrainska flyktingar ska tillåtas använda sina id-handlingar som biljett. Runt om i landet samlas kläder och förnödenheter in genom privata initiativ. Sverige börjar närma sig NATO, och det finns information som pekar på att nästan varannan svensk nu är positiv till ett medlemskap. Sverige har också tagit beslutet att skicka vapen till ett land i krig – ett historiskt beslut som enligt bland annat Svenska freds innebär att Sverige nu aktivt bidrar till konflikten.

Det finns dock sådant som skaver.

När den svenska ambassaden utrymdes i Kabul efter att talibanerna åter tagit makten lämnades de lokalanställda kvar. Detta trots att ambassadören lovat dem att inte lämna dem innan han själv var ute i landet. Sverige agerade trots det med att ta hem de svenska utsända först. Kvar var människor som arbetat bland annat som tolkar, och därför var extra utsatta.

LÄS ÄVEN: Många lokala initiativ för Ukraina

Det finns något som heter närhetsprincipen och den är central när det kommer till mediers nyhetsvärdering. Vi engageras och berörs starkare av ju närmare en händelse sker. Avståndet kan till exempel vara kulturellt eller geografiskt. I Sverige är amerikanska nyheter av stort intresse för att ta ett exempel. Det är alltså inte oväntat att ett krig i Sveriges närområde engagerar och väcker starka känslor. Det är människor “som är som vi”.

Samtidigt nås vi av information om att svarta utbytesstudenter i Ukraina nekas att stiga på de tåg som ska föra människor ut ur landet. Om de inte är som vi – vilka är de? Har dessa personer ett mindre skyddsbehov, eller handlar urvalet möjligen om något annat?

För sju år sedan, under andra halvan av 2015, skedde det som i efterhand fått benämningen ”flyktingkrisen”. Inledningsvis fanns ett starkt engagemang då flyktingar möttes med värme och omtanke på Stockholm central, och flera organisationer – däribland Fryshuset i Hammarby sjöstad – skapade tillfälliga härbärgen och samlade in kläder och sanitetsartiklar. Vi grät kollektivt över starka bilder på drunknade barn.

Sedan hände något.

”Mitt Europa bygger inga murar” sa Stefan Löfvén några veckor innan hans regering presenterade ett åtstramat paket med temporära uppehållstillstånd, begränsad familjeförening och gränskontroller. Sedan dess har tonen hårdnat betydligt i fråga om svensk migrationspolitik, både i den allmänna debatten och inom politiken. Samtalet om människor som flytt från utomeuropeiska länder präglas ofta av rasism och hat. I dag är det en självklarhet att tala om hösten 2015 som ett enda stort haveri som aldrig får upprepas. Att dessa människor inte kan anpassa sig till ”svensk kultur”. Att dessa flyktingar i dag lever på bidrag och ljuger om sin ålder.

LÄS ÄVEN: Alexandra om sin klädinsamling: Jag har aldrig sett så mycket kläder

Redan 2012 ställdes frågan av Agendas Mats Knutson i en partiledardebatt: ”Hur mycket invandring tål Sverige?” Sett i backspegeln verkar det inte vara särskilt mycket.

Nu har Ryssland invaderat Ukraina.  

Människor är välkomna till vårt land igen. Det handlar inte om huruvida det är rätt eller fel att Sverige hjälper Ukraina och dess befolkning. Det ska vi naturligtvis göra. De cyniska frågorna är i stället vad som kommer att hända med vårt engagemang om några veckor, månader eller år. Kommer vi tala om detta som en ny havererad flyktingkris? Kommer SL tillåta flyktingar från andra länder att resa i kollektivtrafiken med sina identitetshandlingar? Eller är det reserverat för människor ”som är som vi”?

Frågan är då – vilka är de andra?

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel. För 20 kr/mån får du 100 lokala nyheter i månaden och samtidigt bygger du Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Trevlig läsning.  Här klickar du för att prenumerera!

Publicerad 11:15, 5 mars 2022
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: