Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage kvinna b-2

Förslag: Därför är en busslinje mellan Älvsjö och Flemingsberg bättre än spårvagn

Publicerad 17:05, 14 mars 2025

MEDBORGARFÖRSLAG. Spårvagn mellan Älvsjö och Flemmingsberg via Kungens kurva är ett sanslöst dyrbart projekt. Huddinge kommun med flera vill bygga bostäder, av den anledningen vill man göra sträckan till en spårvägslinje.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Jag föreslår att man istället ska göra sträckan till en busslinje. Bussarna körs med fossilfritt bränsle. Problemen med spårvagn är många. Hinder kan uppstå utefter Älvsjövägen i form av underhållsarbeten, olyckor, bränder i kabelskåp eller nedrivna elledningar. Då stoppas spårvägstrafiken. Bussar kan köra alternativa vägar.

Svenska Kraftnät har aviserat att det kan uppkomma situationer där Kraftnät måste göra bortkoppling av el – göra strömavbrott en till flera timmar per dygn – då går inga spårvagnar. Bussar ger tystare trafik än spårvagn. Kämpetorpsskolans elever och lärare får det svårt på lektionerna i klassrummen med spårvagnars oljud, skrammel, gnissel. Skolan är belägen tätt intill Älvsjövägen.

LÄS ÄVEN: Förslag: Så kan Axelsbergs centrum livas upp

De boende utefter den tänkta sträckningen är vana vid att ha busstrafik inpå husknuten. Det är skandal att inte ta hänsyn till de boende eftersom spårvagnar för med sig oljud. Ingen har tagit kontakt med oss i Älvsjö för information – samtal om framtiden angående detta projekt. Förslaget om anläggning av spårväg kommer radikalt att förändra stora delar av Älvsjö stationsområde. Det handlar om att man kommer att riva nuvarande äldre bebyggelse med flerfamiljs hus och affärer, husen byggda i början av 1900-talet.

För att säkerställa spårvagnstrafik måste man hugga ned träd i trädgårdar, parker och skog.
Vid lövhalka – då går inga spårvagnar. Fördel med bussar är dels att det blir billigare och att bussar kan välja alternativa vägar om incidenter inträffar på Älvsjövägen.

Iris Lindgren

Medborgarförslaget tas upp på kommande möte med Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Vill du skriva en debattartikel eller en insändare? Eller en krönika? Gör det. Mejla:  redaktionen@battrestadsdel.se

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: