Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

klimatråd möte

Förslag: Så vill vi genomföra klimatomställningen – lokalt

MEDBORGARFÖRSLAG. Hägersten – Älvsjö stadsdelsförvaltning bör stärka sitt engagemang i klimatomställningen.”Halten av växthusgaser ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig”, skriver FN:s klimatkonvention.

Ökningen av jordens medeltemperatur ska hållas ”väl under 2 grader C” och vi ska ”vidta åtgärder” för att begränsa uppvärmningen till max 1,5 grader, enligt det globala klimatavtalet i Paris 2015.

Från att tidigare ha frågat oss vilken värld vi vill lämna efter oss till kommande generationer så har den senaste tidens extremväder och naturkatastrofer visat att vi behöver ställa ytterligare en fråga; Hur kan vi bidra med att skapa trygga miljöer i en otrygg samtid och framtid? Samtidigt som vi behöver stötta varandra i den enorma klimatomställning som behöver ske, och som borde ha skett för 30 år sedan. Vi tror att vi kan göra det tillsammans, om ni politiker har modet att handla.

LÄS ÄVEN: Förslag: Här kan vi skapa ett miljöcenter

Alla aktörer – privatpersoner, företag, myndigheter, kommuner, stadsdelar – måste nu anstränga sig ännu mer om vi ska lyckas vända utvecklingen och minska risken för mänskligt lidande. Även vår stadsdel. Genom att utarbeta ett konkret klimatomställnings- och folkbildningsprogram kan vi bidra och göra stor skillnad.
Stadsdelsförvaltningen ansvarar för en viss del av den kommunala servicen till oss som bor här, mot bakgrund av de alarmerande riskerna menar vi att stadsdelsförvaltningen ska öka ambitionsnivån i informations- och omställningsarbetet.

Vi föreslår att stadsdelen fattar beslut om:

A. Att tillhandahålla medborgarna i stadsdelen en, eller flera lokaler där det kan bedrivas ett Klimatforum. En plats som, oberoende av politiskt styre, alltid får finnas till för detta ändamål. En fast plattform som tillhandahåller stöd och evidensbaserad kunskap till medborgarna under kommande klimatomställning samt verkar som en trygg mötesplats vid kriser som till exempel översvämning, matbrist, strömavbrott, torka, pandemier och allt det som följer i klimatkrisens kölvatten.

Genom att anordna ett sådan forum skulle vi kunna skapa en känsla av resilience då vi snabbare kan återhämta oss och minimera de skador och negativa konsekvenser som uppstår under kriser. Psykologen Ann Enander har skrivit om vad en kris kan innebära och hur vi människor påverkas i boken Från storm till terror-Individuella och kollektiva reaktioner vid samhällskriser. Genom kunskap och handling kan demokratin upprätthållas och medborgare känna tilltro till samhället.

B. Ett medborgarråd. Att via Klimatforum möjliggöra en kontinuerlig dialog mellan politiker och ett urval av de boende som kan representera stadsdelen, från 16 år och uppåt. Vi behöver skapa förutsättningar för att politiker snabbt ska kunna lyssna in medborgarnas behov under oförutsägbara omständigheter.

Med förhoppning om en bekräftelse på mottaget medborgarförslag och ett snabbt beslut av stadsdelsnämnden.

Anna Sjöström och Jane Tjeder

Bilden: Från en av nätverkets träffar. Bilden är tagen av Ragnhild Fahleryd som också är medlem i gruppen.

Medborgarförslaget är skickat till Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd

Lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö: Prenumerera på Bättre stadsdel (20kr/mån)

Publicerad 17:29, 4 oktober 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: