Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Förslag: Gör som Knivsta: Inrätta medborgarråd – så fungerar de

MEDBORGARFÖRSLAG. Det saknas klarspråk från våra folkvalda om hur allvarligt läget är för miljön, jordklotet och människan. Det saknas klarspråk för hur brådskande det är och med vilken beslutsamhet vi måste agera för att lösa denna kris.

Denna situation ger en känsla av oro och maktlöshet hos många medborgare i Sverige. Det finns ett behov av att få vara delaktig, att agera, att få till en fördjupad dialog kring frågor om pågående hållbarhetskris för miljön och demokrati i samhället.

Årets  konjukturnedgång orsakad av covid-19 driver samtidigt fram en övergång till en kolneutral, cirkulär ekonomi och ett behov av förnyelse av bland annat samhällets demokratifrågor.

LÄS ÄVEN: Förslag: Här kan vi höja beredskapen för framtida klimatförändringar

Vi medborgare ska inte godta denna brist på klarspråk. Det är sunt att vilja värna sitt samhälle och sin framtid. Demokratin behöver stärkas!

Här är ett medborgarförslag som stärker demokratin i samhället och hjälper oss agera för miljön och framtida generationer: Inrätta medborgarråd i varje svensk kommun. Regeringen bör inrätta och vägledas av Medborgarråd med fokus på frågan:

-Hur ska vi få ett ekologiskt hållbart samhälle?
-Hur ska vi hinna med nödvändiga förändringar?
-Hur ska vi få en ökad Demokrati i samhället?

Ett medborgarråd ökar demokratin och bidrar till att medborgare  känner sig delaktiga i samhällets utveckling. Människor är samhällets främsta resurs, har man glömt bort det? Vi människor vill ta hand om och värna jorden och människorna som lever här.

Medborgarråd är en ny dialogform sammansatt av en större panel för digitala enkäter kompletterat med mindre fokusgrupper för fördjupade samtal. Alla som är äldre än 16 år kan vara med.

Det handlar om kommunens och samhällets utveckling och framtid och då bör medborgare ha möjlighet att bidra och få vara delaktig. Medborgarråd finns bland annat i Knivsta kommun. Det fanns en önskan hos Knivsta kommuns folkvalda politiker att utveckla nya former av medborgardialog och pröva nya vägar att få kunskap och perspektiv. 

Medborgarråd har visat sig ha positiv effekt på ”Samhällsandan” det vill säga medborgare bidrar till att hitta en lösning som som gagnar samhällets bästa, istället för att framföra snäva egenintressen. Vi behöver hitta positiva lösningar på den ekologiska hållbarhetskrisen och demokrati nu!

Vad är syftet med Medborgarråd?
Att fånga den allmänna opinionen i olika frågor, ge tillgång till en ökad bredd av åsikter, kanske från grupper som inte deltar aktivt i samhällsdebatten, att öka demokrati och inflytande för landets medborgare och att lösa samhälleliga problem inom till exempel miljöområdet.

En förebild för medborgarråd är modellen Citizen Jury. Kontakt kan vid intresse tas med Knivsta kommun om hur man startar medborgarråd. Antingen via kontaktcenter på tel 018-347000 eller knivsta@knivsta.se

Jag som skrivit detta medborgarförslag heter Suzanne Wallman och jag är med i en liten miljögrupp med  tema klimatnödläge.

Suzanne Wallman, Hägersten

Detta medborgarförslag har lämnats in till stadsdelsnämnden i Hägersten-Älvsjö och tas upp på nästa möte.

Publicerad 15:04, 22 september 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    2021/11/06kl.09:36 - 2022/01/24kl.17:00
  2. Älvsjö scoutkårs julmarknad 2021

    27 november kl.10:00 - 15:00
  3. Konstfacks Julmarknad 2021

    27 november kl.10:00 - 17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: