
Insändare: Hur vi hittar alla tjejer som hamnat utanför den idrottsliga gemenskapen?
Åsikter SolbergaINSÄNARE. Förra veckan kunde vi läsa här på Bättre Stadsdel att Solberga Bollklubb har startat upp Gå-Fotboll för äldre (+55 år). Men det är inte bara när det gäller aktiviteter för de äldre som Solberga Bollklubb är på offensiven. Vi är redan i dag en nästan jämställd förening som vill bli ännu mer jämställd genom att få in fler tjejer i föreningen.
De positiva effekterna av idrott och fysisk aktivitet är väl kända – men idag slutar barn och ungdomar att idrotta i allt yngre ålder. Enligt statistik från Riksidrottsförbundet ligger ”toppen” i dag vid 11-årsåldern. Det vill säga det är vid den åldern vi har den största andelen utövare. Därefter vänder medlemskurvan i föreningarna obönhörligen nedåt med stigande ålder. I en färsk studie (2017) från Centrum för idrottsforskning förra året framkom att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna på gymnasiet uppnådde de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet.
Solberga Bollklubb är verksamma inom Sveriges största idrott fotboll och som breddförening upplever vi denna negativa utveckling med all tydlighet. Flickfotbollen är i synnerhet hårt drabbad med allt färre breddlag ju äldre spelarna blir. Det finns många faktorer bakom denna tråkiga utveckling där en sådan är synsättet att bara det bästa är vad som räknas. Att de duktigaste utövarna söker utmaningar för att utvecklas är naturligt och heller inget vi ser problem med.
Problemet vi ser är dock att processen verkar enkelriktad där breddlagen successivt urholkas för varje spelare som vill utveckla sig i någon större och mer hårt satsande fotbollsklubb.
Utmaningarna för en breddförening som Solberga Bollklubb att upprätthålla sin verksamhet är många. Att spelarna har olika ambitionsnivå är till exempel en sådan utmaning och för att hantera detta behövs ett tillräckligt stor spelarunderlag i truppen. I ett breddlag likt vårt för närvarande äldsta flicklag med spelare födda 2004/2005, kan truppen bestå av endast 15 spelare som ska spela 11 mot 11. Säg att de 3 – 4 bästa spelarna i ett sådant lag byter förening – då är det mycket svårt för de kvarvarande spelarna i laget att fortsätta eftersom man då har för få spelare kvar i truppen.
Breddlagen urholkas när ”de bästa” vill bli ännu bättre i den större föreningen eftersom inga nya spelare tillkommer för dem som lämnar laget. Det är en enkelriktad process som tyvärr gör att många hamnar utanför den idrottsliga gemenskapen. Det är verkligen ett slöseri på ambition. Alla behöver inte bli bäst. Att i varje ny prestation sträva efter att prestera något bättre än i föregående är gott nog enligt oss.
Vi tror att det finns många tjejer (14 – 18 år) i närområdet som har spelat fotboll under många år, som vill spela men av olika anledningar inte längre är aktiva. Vi vill bjuda in dem att vara med Solberga Bollklubb en förening där gemenskap och sammanhållning väger lika tungt som de idrottsliga prestationerna. En förening man trivs med utvecklas man också i. Det kanske låter ambitiöst men vi tror det är möjligt att samla ihop tillräckligt många spelare för att 2019 kunna erbjuda breddfotboll och seriespel i F13, F14, F15, F16-19 och Dam division 5 i Solberga Bollklubbs regi. Frågan är bara hur vi hittar alla dem som idag har hamnat utanför den idrottsliga gemenskapen? Kanske det här inlägget är en hjälp på den vägen?
Magnus Lundgren – Solberga Bollklubb
Läs mer om vår på tjejfotboll satsning här
Läs mer:
Mest lästa:
- Polis larmades till ungdomsfest – ”spårat ur”
- 90-åring i Solberga utsatt för bedrägeri i hemmet
- Förslag: 15 radhus kan byggas i Bredäng – ”ett välbehövligt tillskott”
- M: Tråkigt namn på Mälarhöjdens nya park – vi har ett bättre förslag
- Debatt: Dags att sätta stopp för det tomtjobberi som pågår i skymundan
- Här byggs ”Stockholms finaste idrottsanläggning” – kan öka stadens hallkapacitet
Följare 19,5k