Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Insändare: Hur vi hittar alla tjejer som hamnat utanför den idrottsliga gemenskapen?

INSÄNARE. Förra veckan kunde vi läsa här på Bättre Stadsdel att Solberga Bollklubb har startat upp Gå-Fotboll för äldre (+55 år). Men det är inte bara när det gäller aktiviteter för de äldre som Solberga Bollklubb är på offensiven. Vi är redan i dag en nästan jämställd förening som vill bli ännu mer jämställd genom att få in fler tjejer i föreningen.

De positiva effekterna av idrott och fysisk aktivitet är väl kända – men idag slutar barn och ungdomar att idrotta i allt yngre ålder. Enligt statistik från Riksidrottsförbundet ligger ”toppen” i dag vid 11-årsåldern. Det vill säga det är vid den åldern vi har den största andelen utövare. Därefter vänder medlemskurvan i föreningarna obönhörligen nedåt med stigande ålder. I en färsk studie (2017) från Centrum för idrottsforskning förra året framkom att endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna på gymnasiet uppnådde de rekommenderade nivåerna av daglig fysisk aktivitet.

Solberga Bollklubb är verksamma inom Sveriges största idrott fotboll och som breddförening upplever vi denna negativa utveckling med all tydlighet. Flickfotbollen är i synnerhet hårt drabbad med allt färre breddlag ju äldre spelarna blir. Det finns många faktorer bakom denna tråkiga utveckling där en sådan är synsättet att bara det bästa är vad som räknas. Att de duktigaste utövarna söker utmaningar för att utvecklas är naturligt och heller inget vi ser problem med.

Problemet vi ser är dock att processen verkar enkelriktad där breddlagen successivt urholkas för varje spelare som vill utveckla sig i någon större och mer hårt satsande fotbollsklubb.

Utmaningarna för en breddförening som Solberga Bollklubb att upprätthålla sin verksamhet är många. Att spelarna har olika ambitionsnivå är till exempel en sådan utmaning och för att hantera detta behövs ett tillräckligt stor spelarunderlag i truppen. I ett breddlag likt vårt för närvarande äldsta flicklag med spelare födda 2004/2005, kan truppen bestå av endast 15 spelare som ska spela 11 mot 11. Säg att de 3 – 4 bästa spelarna i ett sådant lag byter förening – då är det mycket svårt för de kvarvarande spelarna i laget att fortsätta eftersom man då har för få spelare kvar i truppen.

Breddlagen urholkas när ”de bästa” vill bli ännu bättre i den större föreningen eftersom inga nya spelare tillkommer för dem som lämnar laget. Det är en enkelriktad process som tyvärr gör att många hamnar utanför den idrottsliga gemenskapen. Det är verkligen ett slöseri på ambition. Alla behöver inte bli bäst. Att i varje ny prestation sträva efter att prestera något bättre än i föregående är gott nog enligt oss.

Vi tror att det finns många tjejer (14 – 18 år) i närområdet som har spelat fotboll under många år, som vill spela men av olika anledningar inte längre är aktiva. Vi vill bjuda in dem att vara med Solberga Bollklubb en förening där gemenskap och sammanhållning väger lika tungt som de idrottsliga prestationerna. En förening man trivs med utvecklas man också i. Det kanske låter ambitiöst men vi tror det är möjligt att samla ihop tillräckligt många spelare för att 2019 kunna erbjuda breddfotboll och seriespel i F13, F14, F15, F16-19 och Dam division 5 i Solberga Bollklubbs regi. Frågan är bara hur vi hittar alla dem som idag har hamnat utanför den idrottsliga gemenskapen? Kanske det här inlägget är en hjälp på den vägen?

Magnus Lundgren – Solberga Bollklubb

Läs mer om vår på tjejfotboll satsning här

Publicerad 08:33, 12 maj 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: