Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

M: ”Kvalitetsgranska ändringen i förskolan”

DEBATT. “Den rödgrönrosa majoritetens beslut om att ge barn till föräldraledig rätt att vara i förskolan på heltid är i kraft och förskolorna räknar med att det ska börja märkas efter helgerna. Tidigare har begränsningen varit max 30 timmars förskola i veckan för ett barn vars förälder är hemma.

Nu vill Moderaterna i Hägersten-Liljeholmen att förändringen noga granskas för att säkerställa kvaliteten i stadsdelens förskolor, efter den breda kritiken mot ändringen från förskolepersonal och remissinstanser.

Den förskolepolitik som den rödgrönrosa majoriteten i staden driver riskerar att slå så fel i vår stadsdel som är väldigt barntät. Som sten på börda ökar ersättningen till förskolorna i Hägersten-Liljeholmen i nästa års budget med ynka 1,5 %, vilket är lägre än kostnads- och löneökningar.  Därför vill vi att stadsdelsförvaltningen noga observerar hur scheman i förskolorna~kommer att gå ihop, hur barngruppernas storlek påverkas, hur den pedagogiska verksamheten utvecklas, hur resurserna faller på plats, förskollärarnas arbetssituation och hur kvaliteten riskerar att förändras.

Stadsdelsförvaltningen har pekat på att förändringen kommer påverka barngruppernas storlek negativt samt öka arbetsbelastningen vilket försvårar rekryteringen och påverkar medarbetarnas hälsa. Allt detta behöver noga följas upp för att inte äventyra förskolornas kvalitet i Hägersten-Liljeholmen. Våra förskolor riskerar att bli dem som tvingas plocka upp bitarna som blir kvar när den rödgröna majoriteten med buller och brak kraschar in i den kommunala verkligheten med sin kritiserade ändring.

Moderaternas förslag för att kvalitetssäkra Hägersten-Liljeholmens förskolor
Stadsdelsförvaltningen gör en särskild granskning i varje delårsrapport av hur förslaget påverkar scheman i förskolorna, förskolelärarnas arbetssituation, barngruppernas storlek och kvaliteten i Hägersten-Liljeholmens förskolor.

Att det skjuts till mer resurser till fler kollegor för personalen, att förskoleläraryrket görs mer attraktivt genom tydligare karriärsstegar och förstelärartjänster. Hade Moderaterna styrt i Stockholm hade kärnverksamheterna fått bättre ekonomiska förutsättningar att fullgöra sitt uppdrag. Som exempel hade förskolan fått 50 % mer intäktsökning än vad den rödgrönrosa majoriteten levererar.

Hägersten-Liljeholmens remissvar
Förvaltningen drar andra slutsatser av effekterna av rätten till förskola på heltid och vilka konsekvenser som genomförandet kommer få. Särskilt problematiskt är förslaget avseende hur det påverkar antalet barn i barngruppen och hur kvalitén i verksamheterna påverkas. Den ökade arbetsbelastningen kan också försvåra rekryteringen och påverka medborgarnas hälsa. I stadelen, en av de mest expansiva stadsdelarna i Stockholms stad, kommer förslaget innebära en ökning med 1,7 barn per avdelning i snitt.
http://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=1855452

lars-svard-2

Lars Svärd
Ledamot i Kommunfullmäktige i Stockholms stad

Styrelseledamot Stockholm Vatten AB
Ledamot i Skärgårdsstiftelsen
Gruppledare Hägersten Liljeholmens Stadsdeslnämnd

Publicerad 18:17, 21 december 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Sportlov 2021 i Hägersten- Älvsjö

    1 mars kl.10:00 - 5 mars kl.22:00
  2. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 9 maj kl.16:00
  3. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

View Results

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: