Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

karta debatt

Replik: Så måste vi tänka när det ska byggas nytt i Hägersten-Älvsjö

I Bättre stadsdel 27 september skriver Oscar Freyre, konstnär och debattör om ”Förändringsrädsla, nostalgi och bostadsegoism” påhejade av lokala media. Freyre psykologiserar bostadsproblemet och delar in mänskligheten i två huvudlinjer, i synen på kommande generationer. Ena gruppen som har förstått hur man löser bostadsproblematiken för ungdomarna, det vill säga bygga bostäder. Det låter enkelt, det är bara att bygga bostäder oavsett omständigheterna verkar det.

Den andra gruppen känner inte till problematiken eller bryr sig inte. Det är personer som prioriterar status quo. Hur tänker Freyre lösa problematiken med kulturvärden, kulturmiljön, höjdrestriktioner, bullervärden och riksintressen., eftersom det bara är att bygga bostäder. Andra hinder är fördyringar vid arkitekttävlingar, bristande konkurrens, kartellbildningar, monopol, fusk och byggfel och alla ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.

LÄS ÄVEN: Debatt: Förändringsrädsla, nostalgi och bostadsegoism härskar i stadsutvecklingsdebatten

Freyre som är konstnär och debattör skriver i ”Samhällsbyggarbloggen” 30/11-20 ”Hur farligt är nimby (not in my back yard) för samhället egentligen?” Freyre frågar om det ”är en självklarhet att som boende bestämma vad som ska byggas i sin omgivning?” Han svarar ”En stad där det råder kraftig folklig ovilja till utveckling är ingen stad man vill satsa pengar på….!

Byggregler, samråd, överklaganden är bara tidskrävande och är inget för Freye. Freyre använder nimby som ett skällsord. En läsare skriver en kommentar till bloggen ”Samhällsbyggarbloggen”,  ”Nimbys finns i alla former de är inte bara av ondo så som du beskriver dem. Problemet är när ingen av oss lyssnar på den andre, det är då det blir farligt.”

LÄS ÄVEN: Debatt: Bygg 24-våningshuset i Mälarhöjdens centrum istället

Freyre använder ofta ord som konservativ, nostalgisk, bostadsegoist, bevarar-ivrare, bakåtsträvare, för att beskriva nimbys. Men för att förstå nu- och framtid måste vi förstå vår historia, stenstadens historik. Husen ska smälta in i omgivningen. Vi ska inspireras av vår historia är stadens nya arkitekturpolicy. Byggföretag vill bygga oavsett nimbys och Freyre politiker vill sätta sina beslut eller spår efter sig på kartan. Men det går inte att dela in mänskligheten i två grupper som Freyre gör. Vi tänker alla på kommande generationer. Men vi säger och gör lite olika.

Bengt Sundell (V), Aspudden

✅  Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån ✅ 

Publicerad 13:30, 3 oktober 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: