Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

karta debatt

Replik: Så måste vi tänka när det ska byggas nytt i Hägersten-Älvsjö

Publicerad 13:30, 3 oktober 2021

I Bättre stadsdel 27 september skriver Oscar Freyre, konstnär och debattör om ”Förändringsrädsla, nostalgi och bostadsegoism” påhejade av lokala media. Freyre psykologiserar bostadsproblemet och delar in mänskligheten i två huvudlinjer, i synen på kommande generationer. Ena gruppen som har förstått hur man löser bostadsproblematiken för ungdomarna, det vill säga bygga bostäder. Det låter enkelt, det är bara att bygga bostäder oavsett omständigheterna verkar det.

Den andra gruppen känner inte till problematiken eller bryr sig inte. Det är personer som prioriterar status quo. Hur tänker Freyre lösa problematiken med kulturvärden, kulturmiljön, höjdrestriktioner, bullervärden och riksintressen., eftersom det bara är att bygga bostäder. Andra hinder är fördyringar vid arkitekttävlingar, bristande konkurrens, kartellbildningar, monopol, fusk och byggfel och alla ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.

LÄS ÄVEN: Debatt: Förändringsrädsla, nostalgi och bostadsegoism härskar i stadsutvecklingsdebatten

Freyre som är konstnär och debattör skriver i ”Samhällsbyggarbloggen” 30/11-20 ”Hur farligt är nimby (not in my back yard) för samhället egentligen?” Freyre frågar om det ”är en självklarhet att som boende bestämma vad som ska byggas i sin omgivning?” Han svarar ”En stad där det råder kraftig folklig ovilja till utveckling är ingen stad man vill satsa pengar på….!

Byggregler, samråd, överklaganden är bara tidskrävande och är inget för Freye. Freyre använder nimby som ett skällsord. En läsare skriver en kommentar till bloggen ”Samhällsbyggarbloggen”,  ”Nimbys finns i alla former de är inte bara av ondo så som du beskriver dem. Problemet är när ingen av oss lyssnar på den andre, det är då det blir farligt.”

LÄS ÄVEN: Debatt: Bygg 24-våningshuset i Mälarhöjdens centrum istället

Freyre använder ofta ord som konservativ, nostalgisk, bostadsegoist, bevarar-ivrare, bakåtsträvare, för att beskriva nimbys. Men för att förstå nu- och framtid måste vi förstå vår historia, stenstadens historik. Husen ska smälta in i omgivningen. Vi ska inspireras av vår historia är stadens nya arkitekturpolicy. Byggföretag vill bygga oavsett nimbys och Freyre politiker vill sätta sina beslut eller spår efter sig på kartan. Men det går inte att dela in mänskligheten i två grupper som Freyre gör. Vi tänker alla på kommande generationer. Men vi säger och gör lite olika.

Bengt Sundell (V), Aspudden

✅  Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån ✅ 

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: