Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

S: Majoriteten prioriterar skattesänkningar före satsningar på välfärden

Debattartikel från S-gruppen i Hägersten-Liljeholmens SDN utifrån S förslag till verksamhetsplan som S lade på stadsdelsnämnden 31/1.

DEBATT. Den nya grönblå majoriteten i Stockholm prioriterar skattesänkningar före satsningar på välfärd för pensionärer, förskolebarn och andra grupper som är i behov av samhällets stöd. Ett tydligt exempel är att området stöd och service till personer med funktionsnedsättning endast får en schablonökning på 1 procent. Det täcker inte ens löneökningarna och innebär därför i praktiken en neddragning i omsorgen för de som behöver den allra mest.


När det gäller insatser för barn, kultur och fritid är minskningen av anslagen ännu större. Minus 66 miljoner kommer att ge väsentliga försämringar av stadsdelarnas möjligheter att erbjuda kultur och fritid i Stockholm. Bland annat riskerar verksamheten på Kulturskolan i Hägerstensåsen att begränsas eller helt tas bort. Det kan också medföra att mycket av det lokala utvecklings- och trygghetsarbetet stannar av. Det är direkt kontraproduktivt i en stad som förväntar sig mer trygghet, inte mindre.

Vi socialdemokrater föreslog i vårt budgetförslag istället betydande satsningar på välfärden. Exempelvis skulle förskolan ha fått en schablonökning på 4 procent för att möjliggöra ökad personaltäthet och mindre barngrupper. Barn, kultur och fritid skulle ha fått mer än 50 miljoner kronor för fler fältassistenter, fler fritidsgårdar samt utrymme för det lokala utvecklingsarbetet. Med Socialdemokraternas budgetförslag hade Hägersten-Liljeholmen fått 31,7 miljoner mer till välfärden i vår stadsdel.


Vi tycker att minskade resurser är helt fel väg att gå och kommer därför fortsätta att arbeta för att Stockholm ska vara en stad för alla. En stad som håller samman med höga ambitioner för ekologisk, ekonomisk och demokratisk hållbarhet.

Det är också tydligt att den nya majoriteten sänker ambitionerna för miljöarbetet på lokal nivå. Antalet nämndmål för området klimat och miljö är färre och formuleringarna generella. Borta är bland andra målsättningarna om att minska mängden avfall, bedriva verksamheten på ett klimatsmart sätt och att våra parker ska ha en rik biologisk mångfald.


Ytterligare förstärkningar av välfärden och satsningar på miljön i vår stadsdel behövs för att möta de utmaningar vi står inför. Det begränsas nu av en politik som prioriterar sänkta skatter framför en trygg äldreomsorg, en förskola som ser alla barn och ett lokalt trygghetsarbete.

Vid stadsdelsnämndens möte den 31 januari ställde vi Socialdemokrater ett antal frågor om hur den nya majoriteten ska klara kvaliteten i äldreomsorgen och förskolan med mindre pengar till verksamheterna. Inga konkreta svar eller åtgärder presenterades från de borgerliga, och de kunde inte heller ge några besked om hur den nya budgeten drabbar välfärden i vår stadsdel.


I motsats till den nya majoriteten prioriterar vi förbättringar och utveckling av våra verksamheter istället för skattesänkningar. Vi kommer därför att fortsätta arbeta för att ytterligare satsningar ska göras på välfärden i Hägersten-Liljeholmen.

Eva Fagerhem, gruppledare (S), Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Publicerad 08:51, 2 februari 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: