Fotograf i Örnsberg erbjuder porträttfotografering – på gammalt vis
aspudden Publicerad 17:54, 7 augusti 2024Hos fotograf José Figueroa i Örnsberg växer bilder fram, svartvita och drömlika. De ser ut som de bilder man kan stöta på i historieböcker eller på museer.
Och det är inte så konstigt. Bilderna är tagna med en gammaldags lådkamera, som José själv har byggt. Resultatet blir svartvita fotografier som är både mjuka och dramatiska.
Nu kan Hägerstensbor få testa denna typ av porträttfotografering.
Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel
José började studera foto redan som 17-åring.
– Från början ville jag bli konstnär men tänkte att fotografi var något jag kunde försörja mig på. När jag framkallade första rullen fattade jag att det var detta och inget annat jag ville göra, säger José när Bättre stadsdel träffar honom i hans fotostudio.
Under ett besök i studion beskriver José fototekniken och samtidigt får Bättre stadsdels reporter chansen att bli avbildad med den äldre tekniken. Ute är det strålande sommarväder, så känslan är allt annat än svartvit. Studion är modern och färgstark, med ljusa ytor och vackra föremål i bokhyllor och på väggar.
José är född i Argentina på 1970-talet och han jobbade som pressfotograf i Bolivia i slutet av 1990-talet.
– Första tiden var jag på lokaltidningar och framkallade svartvita bilder, berättar han.
Efter flytten till Sverige år 2000 tänkte han att det kunde vara en bra idé att jobba som torgfotograf.
– Det blev dock lite snålt med kunder, men många turister var intresserade.
José understryker att han inte är någon datormänniska. Han gick dock en kort utbildning i AI under vintern 2023-2024.
– Digitalfotograf är inte det yrke jag valde. Fotografer kommer däremot alltid behöva anpassa sig efter tekniken. Det var också mycket svinn tidigare när allt var analogt, de flesta bilder användes inte. Jag kände ändå en längtan tillbaka till grunden, i dag ser vi allt på skärmar. På vissa sätt har fotografer förlorat intuitionen i och med digitaliseringen.
När det är dags för fotografering möts en av en knallrosa kameralåda, det vill säga långt ifrån den traditionella svarta lådan med skynke. Draperiet bakom mig är inte heller svart, utan klarblått.
–Jag arbetar med ett större uppdrag nu som är lönsamt, säger José. En del av pengarna har jag bränt på att bygga lådkameran. Det krävs en hel del kunskap för att göra det, sådan kunskap som till stora delar försvunnit idag.
José nu bjuder in Hägerstensbor till studion för att bli fotograferade för en billig peng. Porträtterna ska användas till ett av hans projekt.
I hans studio finns förutom lådkameran en hel del andra spännande konstverk och föremål.
Här finns också Josés fotoreportagebok “Från Kiruna till Trelleborg”. Under ett par sommarmånader 2012 cyklade José från Kiruna till Trelleborg. En kamera monterad på pakethållaren tog ett foto var tionde sekund. Tanken var att lämna över fotograferandet till slumpen. Under färden frågade José ofta lokalbor om sevärdheter och fick se många av Sveriges vackraste platser. Resan tog 48 dagar och blev 270 mil lång.
Hur blev då slutresultatet av fotograferingen med lådkameran? Ja, bilden blev stämningsfull. Kanske påminner den om historiska svartvita fotografier på de tatuerade varietéartister som uppträdde i Europa och USA från mitten på 1800-talet till tidigt 1900-tal?
Läs mer om José Figueroas projektet med lådkameran på hans instagramsida.
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Klart: Ny matjätte öppnar i Skärholmen
- Snart öppnar nya skridskobanan vid Aspuddens IP
- Stockholms Hantverksförening flyttar till ikonisk byggnad i Älvsjö: En ny era för hantverket
- Premiär för Bredängs kreativa vintermarknad: konsthantverk – mat – musik
- Mälarhöjdsbor öppnar napolitansk pizzabutik på hemmaplan: Över förväntan
Följare 19,5k