Häng på och bli kotträknare!
Hägersten-Älvsjö Publicerad 19:57, 1 augusti 2024Att se igelkottar i Hägersten, det är numera inte bara ovanligt – det är mycket sällsynt. Igelkotten är på väg att utrotas och för att ta reda på varför kottarna drar Världsnaturfonden, WWF, i gång en kampanj i augusti, där alla kan vara med.
– Även om man inte har sett en enda igelkott är det superviktigt att rapportera, säger Jessica Ångström, art- och naturexpert på WWF. Vi måste veta mer för att kunna förhindra att igelkotten dör ut. Därför behöver vi många engagerade igelkottsräknare och medborgarforskare – utan dem går det inte.
Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel
Under igelkottsveckan mellan den 12 och 18 augusti ska räknarna i Hägersten varje dag rapportera in hur många levande eller döda igelkottar de har sett – även dagar utan något fynd över huvud taget. Rent teoretiskt borde det gå att få syn på igelkottar här, eftersom de är vanligast i bland annat södra och mellersta Sverige upp till Dalarna.
LÄS ÄVEN: Debatt: Därför är Pride viktigt för Stockholm
Räknandet ska bli en tradition och rapporterna skickas till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet. Upphittade och döda kottar ska Statens veterinärmedicinska anstalt studera, för att forska fram orsaken till att igelkottarna blivit så pass sällsynta.
Känt är att trafiken är skyldig till många döda igelkottar, men vad som kan spela roll i övrigt är oklart: Kan det vara att grävlingen, som dödar och äter igelkottar, har blivit vanligare tack vare milda vintrar. Eller är problemet en sjukdom, som ännu inte är känd? Ingen kan säga helt säkert.
– Men vi vet att livsmiljöerna för igelkottar, och många andra hotade arter, försvinner, säger Jessica Ångström. Till exempel är våra trädgårdar och gröna ytor alldeles för välstädade för att igelkotten ska trivas. Bättre är att ha kvar löv och rishögar, låta gräset växa högt och behålla en stapel med ved i ett hörn.
Dessutom är det nödvändigt att inte bebygga gröna kilar mellan bostäder, liksom skogar, gärden och ängar, i stads- och bostadsområden, eftersom igelkottar och andra vilda djur vill kunna röra på sig och behöver ytor. Att öppna upp mellan tomter och skapa passager för djuren är också nödvändigt.
LÄS ÄVEN: Debatt: När får vi ett OS i omställning?
Annat som är värt att tänka på är att inte köra med robotgräsklippare på natten och att vara försiktig med röjsågen, för i ett buskage kan en nattaktiv kotte ligga och ta igen sig.
Att bli igelkottsräknare i augusti är varken tidskrävande och komplicerat:
– Bästa är att spana i skymningen, säger Jessica Ångström. Man kan ju sitta ute och dricka en kopp te eller göra det till en rutin att gå en kvällspromenad. Att räkna igelkottar kan bli riktigt mysigt.
Vad äter igelkotten?
– Igelkotten äter små djur, som daggmaskar, skalbaggar och sniglar, liksom bär och svampar. Igelkottar äter också huggormar och dödar dem med ett bett i backen.
Hur länge har igelkotten funnits?
– Igelkotten är ett av våra absolut äldsta däggdjur och har funnits i mer än 30 miljoner år.
Hur blir man igelkottsräknare?
– Enkelt, anmäl dig bara på Världsnaturfondens, WWF:s sajt.
Bild: Ola Jannersten
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-44951
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k