Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna i klassrum

Hon utvecklar brusereducerande glasögon för skolelever – nu väntar Europalansering

Publicerad 19:46, 27 februari 2024

Ibland leder händelser i livet till oväntade innovationer. Så blev det för Hägerstensbon Thorunn Widö som tillsammans med sin gamla studiekamrat Mia Skoog från Älvsjö numera kan titulera sig både uppfinnare, entreprenörer och företagare.

Med deras nystartade företag Ambicare har de tagit fram glasögon som reducerar synintryck i miljöer där det krävs koncentrationsförmåga. Nu pågår tester i flera skolor och lansering i Europa är på gång.

– Jag var chef i ett stort, globalt bolag. Arbetade mycket och gick in i väggen. Under den tiden blev jag mycket intryckskänslig, säger Thorunn Widö.

Hon berättar att det finns många som är mottagliga för störande synintryck. Och det är just via synen vår hjärna får 60-80 procent av intrycken den bearbetar. Thorunn började undersöka vad det kunde finnas för hjälpmedel. För de som är ljudkänsliga finns flera möjligheter, exempelvis hörselkåpor. Synkänslighet är ett mer outforskat område. Vårdens rekommendation var att använda keps, hoodie eller solglasögon.

barn med glasögon

Thorunn Widö började experimentera med hjälp av vanliga glasögon. Klippa och klistra, täcka en del av glasögonens synfält med lappar. Testa i olika vinklar. En industridesignfirma har formgett glasögonen och Mia har designat både askarna till glasögonen och marknadsmaterial.

LÄS ÄVEN: Nyöppnat: Därför satsar Peter och Johan på inomhusgolf i Västberga

För att kunna bedöma om de brusreducerande glasögonen är till hjälp behövs rikligt med testresultat. Med hjälp av utvecklingsstöd från statliga Innova har Thorunn och Mia dragit igång dessa tester på flera skolor i runt om i Sverige, bland annat med hjälp av skolornas specialpedagoger.

I Hägersten-Älvsjö började testerna ungefär ett år sedan i Midsommarkransens grundskola, Mälarhöjdens skola samt i Johan Skyttes skola. Alla tre var bland de första i Sverige där elever har fått prova dessa glasögon i klassmiljö.

LÄS ÄVEN: Här kan du köra Formel 1 – så nära verkligheten man kan komma

Resultaten i testskolorna har hittills varit lovande, speciellt i de lägre grundskoleklasserna och för barn med NPF-svårigheter (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), såsom adhd, autism. Även personer med dyslexi, utmattningssyndrom och kronisk trötthet har upplevt positiva förändringar.

Flera tuffa utmaningar har Thorunn och Mia stött på under sin entreprenörsresa; inflationens påverkan, budgetnedskärningar och köpstopp både i skolor och på arbetsplatser. Härnäst väntar flera möjligheter. Skolledarkonferenser och läromedelsmässor på olika håll i Sverige.

barn med glasögon

De hann knappt starta sitt Ambicare när covid-19 pandemin lamslog i princip hela världen. Och produkten var klar men lanseringen av den hade inte hunnit komma så långt när de 2022 fick möjligheten att presentera sin uppfinning på SVT:s program Draknästet. Där blev det inga investeringspengar, men flera viktiga tips för fortsatta arbete. 

– Vi har nu utvecklat vår idé från grunden, via prototyp, produktutvecklat och fått svensk patent. Nu riktar vi in oss mot Europa, säger Thorunn Widö.

LÄS MER: Här sätter 7-åriga Elise i Boden betyg på ”brusfria” glasögon

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: