Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage man hus

Krönika: Vi nätseniorer vill lära oss mer om AI och IT – hur gör vi?

Publicerad 22:48, 19 juli 2024

KRÖNIKA. I slutet av 1990-talet och, om jag minns rätt, en bit in efter millennieskiftet, var jag med i en grupp pensionärer som hjälpte varandra att förstå vad vi kunde använda datorer och mobiler till – och hur. 

På den tiden hade man inte myntat begreppet smartphones – vi kände oss lite som smärtfåns. Men Erik, som basade för ungdomsverksamhet i lokalen Hövdingagården i Aspudden, hjälpte oss med uppkoppling till internet så vi kunde söka efter kunskap. Fika fixade vi själva.

Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel

I början var det mest PC som gällde men ju mer man kunde uträtta ärenden via mobilen flyttades fokus. Flera hade fått hjälp av barn och barnbarn, men alltför ofta var ungdomarna så snabba att mormor eller farfar inte förstod vad de gjorde. Men, genom att poola våra färdigheter lyckades vi förkovra oss.

LÄS ÄVEN: Debatt: Öppet brev till Abit Dundar om Hövdingagården

Ibland kunde vi bjuda in föreläsare för att tala om ämnen som säkerhet, banktjänster, bokbeställning från Stadsbiblioteket och andra program. Jag tror att Mats Falck och Alexander Farnsworth på Bättre stadsdel kom en gång och berättade om sociala medier och digital tidningsverksamhet. 

Tyvärr stängdes Hövdingagården och vi hittade ingen annan lämplig lokal. Gruppen upplöstes, men behovet att hänga med finns kvar, hos mig, hos andra äldre och även yngre tror jag. Hur gör man när man förväntas behärska ny teknik? Det tycks vara så att ”trial and error” – att gissa hur man gör och hoppas det inte går åt helvete – är det som gäller. 

För närvarande surfar jag ganska bra via wifi i lägenheten men när jag är ute går det inte. Jag begriper att det är en inställningsfråga – inte min inställning utan den i min smartphone). Men hur? 

Support från min leverantör sker via chatt eller mejl, inte telefon, så jag har mejlet. Åtminstone hör jag inte ”Var god dröj” men det dröjer nog innan jag får svar och det är inte helt säkert att jag förstår hur jag ska göra.

LÄS ÄVEN: Debatt: Vart ska vi alla barn nu ta vägen efter skoltid?

Men plötsligt kom jag ihåg att SeniorNet som hjälper 55-plussare med vardags IT-problem kanske kan fixa. Närmaste SeniorNet förening är på Södermalm: snso.se/om-klubben. Döm om min förvåning – deras internetcafé, Kanelbullen, har öppet på måndagar 13 till 16 även under juli och augusti. Jag åker till Rosenlundsgatan 44A på måndag!  

Det känns lite tråkigt att det inte finns en SeniorNet-förening i vår stadsdel. Kanske vore en idé om PRO och SPF kunde gå ihop och starta en sådan förening efter kontakt med Seniornet.se (medlemmarna i båda pensionärsorganisationerna torde ha ett gemensamt IT/AI-intresse)

Förutom  Södermalm finns  SeniorNet i Huddinge: huddinge.seniornet.se  och Tumba-Hallunda: sites.google.com/site/botkyrkasnb

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: