Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

hägersten-älvsjö kontor

Kvinna lurade till sig anställning på Hägersten-Älvsjös socialkontor

Publicerad 12:09, 15 december 2020

En 40-årig kvinna har lurat till sig en anställning som handläggare på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning genom falska meriter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet lurade en kvinnan till sig en anställning som handläggare efter att hon sökt med falskt efternamn och med oriktiga meriter.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Åsa Malmgren, enhetschef på Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning.

Det var i somras som kvinnan lyckades få en anställning på enheten ekonomiskt bistånd och beroendefrågor på stadsdelens socialkontor.

Kvinnan är tidigare dömd till sex månaders fängelse för flera fall av bedrägerier och bedrägeriförsök, rapporterar Aftonbladet. Ändå lyckades hon få jobbet.

Men efter att hon varit anställd ett par veckor anade förvaltningen misstankar mot kvinnan.

– Jag fattade misstankar då jag fick information av en person som hade haft att göra med henne tidigare, säger Åsa Malmgren.

LÄS ÄVEN: Debatt: Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning struntar i demokratiska spelregler

Personalavdelningen kontaktade då Uppsala universitet för att försäkra sig om att kvinnan tagit sin examen, men universitetet hade inte utfärdat något examensintyg.

Kvinnan har bytt namn flertalet gånger, och det som hon angett i ansökan har hon, enligt Skatteverket aldrig haft. Att kvinnan lyckades söka jobbet med falskt namn förvånar Åsa Malmgren eftersom det ingår i Stockholms stads rutiner att ta legitimation på jobbsökande.

– Stockholm stad har redan en tydlig rekryteringsprocess som vi följer, händelsen har dock gjort att vi blivit extra vaksamma vid rekryteringar, säger Åsa Malmgren som betonar att se att detta är en väldigt exceptionell händelse.

Vilka bevekelsegrunder som kvinnan hade med sitt misstänkta bedrägeri har Åsa Malmgren ingen information om.

Efter Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning avbrutit kvinnans anställning försökte hon söka jobb i Eslövs kommun, de var på väg att anställa henne tills de fick ett anonymt tips. Eslöv kommun valde att polisanmäla kvinnan efter händelsen.

Text: Moa Oja Lindblad

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: