
Debatt: Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning struntar i demokratiska spelregler
Åsikter Publicerad 08:47, 6 oktober 2020DEBATT. Den kommunala demokratin i Stockholm är på fallrepet. Det visar arbetet med detaljplanerna för Henriksbergs hantverksby. Flera debattartiklar i Bättre Stadsdel visar, att såväl stadsbyggnadskontoret som Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning faktiskt struntar i demokratiska spelregler.
Om inte dagens stockholmare vill att denna nonchalans ska få fortsätta är det hög tid att flera nu säger ifrån.
LÄS ÄVEN: Bilder: Här är nya Henriksberg – med 250 bostäder vid Mälaren
Samfundet S:t Eriks debattartikel (10/9) visar att Stockholm stads stadsbyggnadskontor bryter mot plan- och bygglagens 2 kap 6§. Jag har i en tidigare debattartikel visat, att Stadsbyggnadskontoret bryter mot ännu fler paragrafer i PLB.
Det är inte nog med att man bryter mot lagen. Vid förra planförslaget för sex år sedan, presenterade man ett vilseledande beslutsunderlag för politikerna. Flertalet kritiska yttranden från de olika remissinstanserna redovisades inte för stadsbyggnadsnämnden.
Det säger sig självt, att om kommunala tjänstemän agerar så här, är den kommunala demokratin i fara. Och ännu värre blir det, om våra valda politiker inte vågar/vill säga ifrån, utan att de bara låter det passera.
Så är det uppenbart i Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning och stadsdelsnämnd, som jag förstår Ann-Marie Strömbergs debattartikel i fredags (2/10). Hon är ledamot för Vänsterpartiet i nämnden.
Av hennes artikel framgår tydligt att de politiker, som ska bevaka närområdet åt oss medborgare, inte fått möjlighet att lämna ett yttrande med anledning av det nya detaljplaneförslaget. Enligt min mening har stadsdelsdirektören begått tjänstefel, eftersom hon inte föredragit ärendet i nämnden. Det är nämligen ett helt nytt förslag som väsentligt skiljer sig från det som presenterades 2015.
LÄS ÄVEN: Henriksberg får ny ägare – ska bygga 250 lägenheter vid Mälaren
Men ännu mer illavarslande är det, om nämndens ordförande tillsammans med de två vice ordförandena inte reagerar på denna handläggning, utan bara låter det ske!
Ett av stadsdelsnämndens ansvarsområden är just kultur- och fritidsverksamheter. Båda verksamheterna är verkligen berörda av den föreslagna detaljplanen. På ett mycket negativt sätt.
LÄS ÄVEN: “Problemet är att inga undersökningar är gjorda”
På Henriksberg finns idag cirka 50 verksamma konstnärer av olika kategorier. Vilka andra erbjudanden om lämpliga lokaler har Stockholm stad till dem?
Den intilliggande 4H-gården med sina olika fritidsaktiviteter är verkligen hotad av att man vill klämma in cirka 300 lyxlägenheter (fler för varje ny detaljplan) på det begränsade området.
Ändå ansåg stadsdelsdirektören och nämndens ordförande att nämnden inte skulle yttra sig i ärendet. Detta är inte bara häpnadsväckande, det är en fara för demokratin, oavsett vilka drivkrafter som ligger bakom.
Slutligen vill jag säga, att jag är både ledsen och förbannad å paret Inga och Nils-Eric Pahlstedts vägnar – de tidigare ägarna till Henriksberg. Paret Pahlstedt ville, precis som Samfundet S:t Erik skriver i sitt yttrande, att detta unika område skulle vårdas och bevaras även efter deras död genom att inlemma fastigheten i sin stiftelse NEIJP-Henriksberg.
De dog i den fasta förvissningen att så skulle bli fallet. Länsstyrelsen accepterade stiftelsehandlingen i tjugotalet år och tog årligen ut en tillsynsavgift av stiftelsen. Utan att någon tillsyn gjordes. Sen ville Länsstyrelsens jurister något annat. Någon respekt för döda människors vilja finns inte på den myndigheten.
Därför har vi fått detta ”groteska” byggnadsförslag totalt avvikande mot omkringliggande miljö. Stadsbyggnadskontorets handläggare har bara tagit hänsyn till byggexploatörens intresse. I och med att en sådan här detaljplan klubbas av Stadsbyggnadsnämnden kommer fastighetsvärdet att öka rejält och byggrätten kan säljas.Rena businessen med andra ord!
Är det så här vi medborgare vill ha det i Stockholm i framtiden?

Bertil Norrhall, Hägersten
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k