Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Bilder: Här är nya Henriksberg – med 250 bostäder vid Mälaren

Nu börjar nya bostadsområdet i Henriksbergs industriområde nedanför Axelsberg ta form. 

Nya ägaren av fastigheten, bostadsutvecklaren SSM, beskriver området så här i nya säljunderlaget för de 250 bostadsrätterna:

– Läget är helt perfekt, nära naturen med utsikt över Mälaren men ändå med Stockholms citypuls inom några minuters räckhåll.

Av bilderna i prospektet framgår att åtta större huskroppar uppförs samtidigt som tre av byggnaderna i industriområdet sparas.

Byggnader som sparas i det nya förslaget.

Under 2004 inventerades industriområdet och klassificerades av stadsmuseet. Delar av området bedömdes ha särskilt kulturhistoriskt värde och två av de tre byggnaderna som nu sparas värderas högst av museet.

LÄS ÄVEN: Henriksbergs får ny ägare – ska bygga 250 lägenheter vid Mälaren

Många i området är oroliga att den intilliggande 4H-gården ska tvingas flytta när man flyttar in i de nya lägenheterna, och i samrådet ställde gården krav på bygget och den nya grannen.

LÄS ÄVEN: “Bostäderna måste bli färre och flyttas”

Skiss på hur de nya husen ska utformas

Området med de nya bostäderna kallas av SSM för Urbaniten och är enligt bolaget “under sommartid den optimala platsen för sol och bad och ett populärt strandhäng.”

LÄS ÄVEN: SSM stäms för försenat bygge vid Telefonplan

LÄS ÄVEN: “Henriksbergs industriområde påminner om en medeltida by”

De  “funktionssmarta bostäderna” som ska byggas i Urbaniten är i storlekarna 1-3 rum och kök och är anpassade för en till två personer. Dessutom ska det finnas lokaler för kommersiell verksamhet i området.

LÄS ÄVEN: Henriksbergs får ny ägare – ska bygga 250 lägenheter vid Mälaren

– Strandpromenaden, de lokala kaféerna och närheten till kommunikationer som tar dig in till city på nolltid, blir en självklar och underbar del av din vardag i Urbaniten.

I skissen ser man hur de tre befintliga husen blir en mindre del av nya området

Enligt uppgift ska de konstnärliga lokalerna och verksamheterna som finns i Henriksberg idag finnas kvar fram till hösten 2021. Efter utflyttningen startar rivningen och bygget tar vid. Preliminärt ska bostäderna vara klara för inflyttning 2023-2024.

Ett av husen som blir kvar när de nya byggs


Bild: SSM, Holger.Ellgaar
Text: Mats Falck

Publicerad 15:23, 1 mars 2020

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: