Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Lenas boktips 3: Fyra riktigt bra ungdomsböcker

BOKTIPS. I somras hade jag besök av unge Finn som hade bestämt sig för att ingen bok som jag försöker pådyvla honom som nöjesläsning var just det – ett nöje. Jag mutade då med Magnumglass om han läste. (Ja, jag erkänner.) Boken jag föreslog var Alaska av den holländska författaren Anna Woltz, översättning av Olov Hyllenmark. Då lade Finn sig på magen på en klippa. Och började slicka glass. Och läsa. Koncentrerad, Tyst. 
Han sträckläste hela boken. 
Och då har Finn ändå inte hund!

Den rörande och humoristiska – och oförutsägbara – kapitelboken Alaska är berättelsen om den svårt epilepsisjuke pojken Sven, den sorgsna flickan Parker och den unga assistanshunden/terapihunden Alaska som båda Sven och Parker behöver. På olika sätt.
Sven (som egentligen inte är en stor hundvän) behöver Alaska för att överhuvudtaget överleva. Den skickliga hunden kan förvarna Sven i tid så att han slipper dråsa i golvet när han får ett anfall.  

LÄS ÄVEN: Lenas boktips 1: Perfekta julklappsböcker för alla åldrar

Och Parker, hon var denna kloka hunds första ägare. Alaskas matte. Men, eftersom Parkers bror blivit allergisk, har hon nu förlorat sitt livs stora kärlek = Alaska. Till klasskamraten Sven. 
Vem av de två ska få Alaska? Vem ska förlora Alaska? Parker? Sven?
Lösningen på detta problem blir att Alaska själv får välja vem han ska stanna hos. Parker eller Sven.
Kanske kommer någon här att tänka på dramatiken i Brechtpjäsen “Den kaukasiska kritcirkeln”… Ja, det finns likheter!

Peimaneh Mollazehi är född i det hårt drabbade Baluchistan i sydöstra Iran och arbetar nu som gymnasielärare i Sverige. Alla i hennes familj är hotade av den islamiska regimen i Iran, vilket har gjort det omöjligt för henne att resa tillbaka till sitt hemland. Hennes debutbok Den riktiga solen är ingen självbiografi men en viktig, lättillgänglig och spännande bok för mellanåldern. Och allt som händer i boken skulle kunna vara sant. Tyvärr.

Jagberättaren är tolv-årige Salman med bakgrund i Iran och han är på toppengott humör när han i början av berättelsen sitter och drömmer i sitt svenska klassrum. För äntligen ska också Salman få göra det som nästan alla hans kompisar redan har gjort. 
Flyga! Bo på hotell! Åka på charterresa! Sola i Spanien! Salmans mamma har redan handlat solkräm med fett bra skydd så att sonen inte ska bränna sig “i den riktiga solen”. Men sommarlovsplanerna blir aldrig verklighet. Det blir en resa för familjen – men inte till Spaniens heta stränder.

LÄS ÄVEN: Lenas boktips 2: Tre bra böcker för barn

För det kommer ett telefonsamtal till Salmans pappa som förändrar allt. Salmans faster, som är änka efter en upprorsman, behöver sin brors stöd – så Salman och hans rädda föräldrar (politiska flyktingar )-  avstår från Spaniensemestern för att hjälpa Salmans faster och kusinerna. 
Det blir en resa till ett farligt (och fascinerande) land. En dag kommer polisen hem till Salmans faster. Den person de iranska poliserna söker och hämtar är fasterns bror – Salmans pappa. 

Får jag bjuda på Girl Power! Varsågod: Fula tjejer. 
Får jag också bjuda på Boy Power? Varsågod: En stark nolla
Och de här bägge böckerna, de vassaste och rappaste av 2020 års ungdomsböcker, handlar – förstås höll jag på att skriva – inte bara om unga människors innersta känslor och behov och ungdomarnas längtan efter makt, vänskap och kärlek ….de handlar också om sociala medier. Förstås.

I ungdomsboken Fula tjejer  av den suveräna författartrion Johanna Lindbäck. Lisa Bjärbo, Sara Ohlsson blir tre tjejer i samma klass på en högstadieskola uthängda och hånade på ett Fula tjejer-konto på Instagram. Några killar tycker att tjejerna borde tåla “ett skämt” men tjejerna har fått nog! De tre, som sinsemellan är mycket olika, bestämmer sig för att de ska inte tiga och inte finna sig. Den skyldige ska ställas till svars och kampen för att gripa förövaren ska de inte föra en och en. Utan:  tillsammans! De tre författarna ger fina nyanserade porträtt av de tre tonårsflickorna och läsare bjuds på humor och allvar och en god dos fräsch feminism. 
Fula tjejer kommer att följas av “Jobbiga tjejer”och “Svaga tjejer”. Till glädje för många!

En stark nolla av Sara Lövestam är det istället jagberättaren – den förälskade högstadiekillen Texas – som skapar ett instagramkonto för att göra en etiskt mycket tveksam handling.  Hur ska en tanig och rätt oansenlig kille som han annars få kontakt med sin drömkille? Drömkillen för Texas är den populäre – och straighte –  klasskamraten André. Han vars leende har “som en glipa i mungipan”.

Texas gör en dåraktig handling. Han fejkar en profil på Instagram genom att sno en kvinnlig profilbild från en okänd tjej som han har hittat på internet. Texas döper sitt alter ego till Amy efter Amy Winehouse.

LÄS ÄVEN: Här är kulturspridare Lena som tipsar om böcker

Berättelsen, som är en lek med identiteter, kommer att ta inte bara en utan flera fantastiska och oväntade vändningar. Allt är så ljuvligt äkta i denna bok. Skolskildringen. Ungdomarnas språkbruk. Ungdomarnas coola attityd. 
Men också vissa av “Amys” och Andrés chat-samtal på nätet = innerliga samtal då två fjortonåriga killar öppnar sig för varandra bortom statusjakt och yta.
Inget i En stark nolla är sant. Men det mesta i boken är sannolikt.
Sara Lövestam, denna flitiga författare, är en känd språkexpert. Jag utnämner henne också till psykologisk expert.
För ordens och känslornas skull: Missa inte En stark nolla

Lena Kjersén Edman, som skrivit böckerna Vad ska vi läsa i bokcirkeln? (2018) och Livet i bokcirkeln (2020).

Publicerad 14:12, 18 december 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: