Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

åklagarmyndigheten

90-åringar i Hägersten och Älvsjö lurade – fyra åtalas för bedrägeri

På måndagen åtalades fyra personer för omfattande bedrägerier mot äldre, bland annat i Hägersten och Älvsjö och på flera andra håll i Stockholmsområdet. 

– Personerna har varit oerhört brottsaktiva och strategiskt gett sig på riktigt gamla människor. Att dessa målsäganden nu kan få upprättelse är oerhört viktigt, kommenterar utredningsledare Chistina Stenling vid polisen Umeå på polisens hemsida.

Det var den 26 februari som fyra personer, två män och två kvinnor mellan 17 och 29 år, kunde gripas i centrala Umeå i samband med ett fordonsstopp. Personerna hade innan gripandet kommit över stora summor genom att lura personer över 90 år att lämna ifrån sig sina bankkort genom att utge sig vara från bland annat polis, bank eller hemtjänst.

LÄS ÄVEN: Polisen: Varnar för vaccinationsbedragare – så skyddar du dig

Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, föregivande av allmän ställning samt olaga identitetsanvändning. Tillvägagångssätten har bland annat varit att de misstänkta har ringt upp och sagt att någon har tagit ett lån i målsägarens namn och att banken måste komma och hämta upp kortet med kod. I vissa fall har de sagt att polisen ska hämta kortet. I flera fall har målsägande lämnat ut kort och kod till misstänkt efter att ha skrivit under en handskriven lapp som misstänkt haft med sig. Därefter har korten använts till automatuttag och i vissa fall även köp i butik.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Polisen har kunnat knyta gärningspersonerna till 20-30 brott i Stockholmsområdet. Sex av dessa brott, där det handlar om stora bedrägeribelopp, ingår i åtalet. Brotten har begåtts i Älvsjö, Älta, Ekerö, Upplands Väsby, Bandhagen och Hägersten. Stockholmspolisens bedrägerisektion har samarbetat med polisregion Nord.

– Nästan alla äldre vet om att det finns bedragare och att de inte ska lämna ifrån sig kort eller koder, men gärningsmännen är skickliga. De stressar upp offren som oftast är väldigt gamla. Det begränsar deras kognitiva förmåga och de hinner inte tänka efter. Många mår dåligt långt efteråt, kommenterar Mehdi Asadpour, på Stockholmspolisens bedrägerisektion.

De fyra personerna åtalas även för en stor mängd brott i Umeå, Skellefteå, Vännäs och Örnsköldsvik.

Läs på polisens hemsida hur du kan skydda dig mot bedrägerier 

Publicerad 19:07, 12 april 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: